22 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Interviuri » Prof. Dr. Gheorghe Bumbu: Nu poți să te opui progresului! Vine vremea medicinei private
Prof. Dr. Gheorghe Bumbu: Nu poți să te opui progresului! Vine vremea medicinei private

Prof. Dr. Gheorghe Bumbu: Nu poți să te opui progresului! Vine vremea medicinei private

28 octombrie 2015, 10:54

Renumitul medic urolog român, Prof. Dr. Gheorghe Bumbu, vicepreședintele Asociației Române de Urologie, a fost invitat la Chișinău săptămâna trecută la al VI-lea Congres de Urologie, Dializă și Transplant Renal. Medicul, care activează în cadrul Spitalului Municipal din Oradea, este cel care va forma pionierii uroginecologiei în Republica Moldova. După zece ani de strădanii, anul trecut, alături de colegul său orădean, dr. Szabo Bela, au reușit să obțină recunoașterea națională a uroginecologiei și în România, o specialitate care vizează în ansamblu patologia urinară şi ginecologică.

MedNews: Ce este uroginecologia?

Dr. Gh. Bumbu: Uroginecologia este o specialitate recunoscută de zeci de ani în străinătate. Ea are în vedere suferinţa continuă în bolile şi afecţiunile combinate din cele două domenii, urologia şi ginecologia. Atât ginecologii, cât şi urologii, au o pregătire acoperită de curricula de rezidenţiat pe specialitățile lor, deci au fundamentul pentru  uroginecologie, de care se pot ocupa și unii și alții. Ceea ce am făcut noi în România este ca pe acest fundament să punem cărămizile necesare pentru a oferi atestatul de studii complementare, care înseamnă un nou concept, o nouă abordare a tot ce înseamnă diagnostic şi strategie terapeutică chirurgicală, în special a capitolului incontinenţa (n.r. pierderea de urină) şi prolapsul urogenital (n.r. căderea uterului și vaginului din poziția anatomică). Prin publicarea din 2014 în Monitorul Oficial a unui ordin al Ministrului Sănătăţii care modifică catalogul de studii complementare, uroginecologia este o nouă specialitate în centrele de pregătire Bucureşti, Oradea şi Târgu Mureş. Alături de dr. Szabo Bela, coordonez la nivel național acest curs de 6 luni pentru medici.

MedNews: Care este motivul de bază pentru care ați venit la Congres, uroginecologia sau endourologia? Sunt domeniile care v-au făcut cunoscut în lumea medicală a spațiului românesc.

Dr. Gh. Bumbu: Unul dintre motive a fost prietenia și faptul că am avut ocazia să transmit salutul colegilor din țară colegilor de la Chișinău, care a fost bine primit. Vin întotdeauna aici cu plăcere, chiar dacă drumu-i lung și greu, dar merită, e un loc potrivit unde poți îmbina știința cu plăcerea de a fi aici. Chiar mă simt bine. Colegii mei localnici m-au rugat să vin pentru că vor să pornească la Chișinău o secțiune din endourologie, adică abordul și rezolvarea calculilor fără tăietură, dar și pentru uroginecologie. Ca director al programului național de Uroginecologie și preşedinte al Societăţii Române de Uroginecologie, am oferit colegilor tineri ginecologi și urologi din Republica Moldova posibilitatea de a face parte din programul național de supraspecializare în uroginecologie în clinică. La noi vin cursanți din toată țara pentru 6 luni. După absolvirea acestor stagii, medicii primesc un atestat de competență. Cred că relația foarte bună pe care o avem cu profesorul Adrian Tănase, pe linie urologică, și cu profesorul Valentin Friptu, pe ginecologie, se va concretiza, mai ales pe linia de uroginecologie. De săptămâna viitoare (n.r. 26 – 31 octombrie 2015) vor veni primii 20 de cursanți, cărora le țin cursuri și le prezint operații la care mă asistă și pe care le transmitem și pe internet în timp real. Toată săptămâna vom opera împreună și în săptămâna 5 – 8 noiembrie 2015 vom face un simpozion la temă. Este cea de-a șasea ediție, la care sunt așteptați 300 de colegi din toată țara.

MedNews: În altă ordine de idei, dvs. ați fost și unul dintre promotorii sistemului privat medical în România. Beneficiind de această experiență, ce le-ați recomanda colegilor basarabeni pentru a-i încuraja în inițiativa privată?

Dr. Gh. Bumbu: Sunt două precondiții obligatorii pentru ca să începi o afacere în medicină. Unul este să ai o carte de vizită – un background – pentru că în perioada asta asistăm la tot felul de oportuniști care ajung undeva în diverse funcții, prin ministere, deși nu sunt în stare să se conducă pe ei înșiși, dar știu să dea din gură. Spuneam, în primul rând e nevoie de o carte de vizită, medicul care își inițiază afacerea să fie recunoscut ca profesionist. Altfel. totul e degeaba, pentru că orice ieșire în privat presupune o investiție serioasă de imagine. Doi: trebuie să ai curajul să-ți asumi niște responsabilități, pentru că trebuie să ți le asumi. Poziția unui medic în privat este un pic alta, sunt altele așteptările și implică un alt comportament. Așa că, trebuie să ai mai multă răbdare, aplecare, mai multă bunăvoință, mai multă știință. Trebuie să fii conștient că piața reglează lucrurile și intri într-o competiție permanentă .

Eu conduc un cabinet privat din 1992. Nu mă pot lăuda, supraviețuim, dar în medicină nu neapărat partea financiară e cea mai importantă. Dacă reușești să te menții la suprafață e suficient. În medicină oricum acesta este viitorul. Așa cred eu că stau lucrurile.

E o abordare greșită din partea unora care spun: gata, vin privații și ne omoară. Nu e adevărat deloc. Sistemul de stat trebuie să fie complementar sistemului privat.

MedNews: Ce importanță are pentru un privat să fie contractat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) la noi ar fi CNAM?

Dr. Gh. Bumbu: CNAS înțelege și acoperă o parte din cheltuielile instituțiilor medicale  private, chiar și spitale. În sistemul privat ambulatoriu, CNAS acoperă majoritatea serviciilor, dar în sistemul spitalicesc, unde lucrurile sunt un pic mai complicate, nu poate să le acopere total, nici nu poți cere așa ceva. Cu toate acestea, e un suport important pe care te poți baza. Dar dacă n-ai un plan de afaceri, să știi exact ce vei face peste un an-doi, și n-ai asigurat un suport cât de cât acceptabil, atunci nu sunt prea mulți curajoși care ar porni într-o astfel de acțiune.

MedNews: Ce spun colegii din domeniul sistemului public despre pătrunderea în aproape toate specialitățile medicale a inițiativei private în România?

Dr. Gh. Bumbu: Nu poți să te opui progresului. Te opui o lună, te opui un an, doi, trei.  Nu se poate. Vine valul, te ia, te duce. Eu cred că valul și în Republica Moldova  a venit. Oamenii sunt reticenți când se întâmplă o schimbare, asta e natura umană. Acceptă.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Prof. Dr. Gheorghe Bumbu: Nu poți să te opui progresului! Vine vremea medicinei private Reviewed by on . Renumitul medic urolog român, Prof. Dr. Gheorghe Bumbu, vicepreședintele Asociației Române de Urologie, a fost invitat la Chișinău săptămâna trecută la al VI-le Renumitul medic urolog român, Prof. Dr. Gheorghe Bumbu, vicepreședintele Asociației Române de Urologie, a fost invitat la Chișinău săptămâna trecută la al VI-le Rating: 0
scroll to top