28 februarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Profilul de evaluare a sănătății populației
Profilul de evaluare a sănătății populației

Profilul de evaluare a sănătății populației

26 septembrie 2014, 15:11

Starea de sănătate a populației și indicatorii de dezvoltare socio-economică s-au îmbunătățit la nvel național, iar speranța de viață la naștere este de 72 de ani, informează MedNews cu referință datele prezentate în cadrul Conferinței naționale de lansare a Ghidului național privind elaborarea Profilului de sănătate a populației la nivel de unitate administrativ-teritorială. La conferință au fost prezentate datele despre rezultatele implementării în patru regiuni pilot a proiectului privind elaborarea Profilului de sănătate.

Profilul de sănătate a fost elaborat de o echipă de experți ai OMS în colaborare cu reprezentații raionali din Centrele de Sănătate Publică și alte sectoare. Evaluarea indicatorilor atestă că situația privind sănătatea populației și indicatorii de sănătate diferă de la raion la raion.

Jarno Habicht, Reprezentantul OMS în Moldova: ”Implementarea ghidului va permite obținerea obiectivului de acces  universal la servicii de sănătate, adică în fiecare teritoriu vor fi cunoscute necesitățile specifice de asistență medicală. Astfel, sistemul de sănătate va răspunde promt nevoilor beneficiarului. ”

Implementarea profilului de sănătate va permite evaluarea situației și tendințelor în starea de sănătate a populației și totodată a factorilor ce o determină. De asemenea,  va ajuta la planificarea politicilor publice locale,  va promova colaborarea intersectorială și va asigura imlementarea principiilor de implicare a întregii societăți și a Guvernului, pentru îmbunătățirea condițiilor socio-ecoomice, de mediu și de trai. Potrivit Laurei Aaben, de la Institutul Național în domeniul Dezvoltării Sănătății, Estonia, procesul ar putea fi îngreunat de lipsa experienței anterioare de lucru cu astfel de date, iar managerii nu sunt învățați să interpreteze datele :” În Republica Moldova se întâmplă lucruri bune și continuă să evolueze spre bine. În domeniul sănătății materne indicatorii sunt foarte buni, s-a micșorat mortalitatea maternă. ”

În procesul de elaborare a Ghidului național au participat 4 Centre de Sănătate Publică teritoariale din orașele Chișinău, Cahul, Edineț și Orhei.

Potrivit datelor comparative ale indicatorilor de sănătate bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în toate regiunile.

Pentru MedNews: Olesea Gurău

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Profilul de evaluare a sănătății populației Reviewed by on . Starea de sănătate a populației și indicatorii de dezvoltare socio-economică s-au îmbunătățit la nvel național, iar speranța de viață la naștere este de 72 de a Starea de sănătate a populației și indicatorii de dezvoltare socio-economică s-au îmbunătățit la nvel național, iar speranța de viață la naștere este de 72 de a Rating: 0
scroll to top