16 ianuarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Proiectul de lege pentru micșorarea adaosului comercial la medicamente a fost VOTAT!
Proiectul de lege pentru micșorarea adaosului comercial la medicamente a fost VOTAT!

Proiectul de lege pentru micșorarea adaosului comercial la medicamente a fost VOTAT!

De primăvara viitoare vom avea medicamente mai ieftine

30 iulie 2015, 13:51

După jumătate de an de polemici și negocieri, deputații au votat, cu 63 de voturi, în a doua și ultima lectură, proiectul de lege care va micșora adaosul comercial la medicamente. Acesta va intra în vigoare în două etape, iar către 1 aprilie 2016 medicamentele se vor ieftini cu curca 14%.

În luna februarie 2015, deputații Oxana Domenti, Oleg Reidman și Vladimir Vitiuc au elaborat un proiect de lege prin care se propune micșorarea adaosului comercial la medicamente, care în prezent este de până la 40% din prețul de livrare. Din acest procent, 15 la sută revin întreprinderilor care importă și distribuie medicamentul, iar 25 la sută – farmaciilor.

Consens parlamentar pentru micșorarea adaosului comercial la medicamente

În proiect se propune un mecanism regresiv de aplicare a adaosului comercial în funcție de prețul medicamentului. „Legea va intra în vigoare gradual, fiind pusă în aplicare mai întâi la 1 octombrie 2015, când vor trebui să-și micșoreze adaosul comercial angrosiștii. Farmaciile vor continua să aplice un adaos comercial de 25% până la 1 aprilie 2016. Începând cu această dată, adaosul comercial diferențiat va fi aplicat și de farmacii”, a explicat pentru MedNews autoarea proiectului, Oxana Domenti. Acest lucru se va face pentru ca furnizorii și farmaciile să adapteze sistemele informaționale și să reevalueze stocurile.

Prețul medicamentelor  (lei) Prima etapă
(octombrie 2015)
A doua etapă
(aprilie 2016)
  Adaos comercial total (%) Angrosiști
(%)
Farmacii
(%)
Adaos comercial total (%) Angrosiști
(%)
Farmacii
(%)
I 30 40 15 25 40 15 25
II 30,01 – 60 37 12 25 32 12 20
III 60,01 – 120 35 10 25 26 10 16
IV 120,01 – 240 32 8 25 21 8 13
V de la 240 30 5 25 16 5 11

Proiectul de lege a fost dezbătut luni în șir în Parlament, fiind tărăgănat și însoțit de rumori. Ministrul în exercițiu al Sănătății, Mircea Buga, nu a exclus că la mijloc s-ar afla anumite interese. „Îmi dau seama că există un puternic lobby din partea industriei farmaceutice în orice societate și în întreaga lume. Nu vreau să spun că e din partea formațiunilor politice. În orice societate și în toată lumea domeniul ce ține de medicamente, ca și cel al petrolului, sunt cele mai profitabile  – evident că există și un lobby farmaceutic puternic care creează rezistență la nivel politic”, a declarat, în luna mai curent, Mircea Buga.

Votarea proiectului de lege privind micșorarea adaosului comercial la medicamente s-a amânat din nou

Lobby pentru medicamente scumpe NU ESTE soluția pentru medicamente ieftine!

Inițiativa legislativă fusese votată „cu scârț” în prima lectură, iar cea de-a doua s-a amânat până astăzi. „Acum proiectul a fost votat pentru că, sincer vorbind, a avut un cuvânt de spus și fracțiunea socialiștilor. În ședințele precedente am avut susținerea parțială a fracțiunilor. Din fiecare partid au fost deputați care erau în discuții cu farmaciștii și erau rugați să se abțină de la acest proiect de lege”, a mai spus pentru MedNews Oxana Domenti.

Șefa Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie a mai declarat că acest proiect de lege va veni cu reduceri de prețuri la medicamente în cazul în care Guvernul și Banca Națională va menține constant cursul leului în raport cu valuta străină. „În caz contrar, această decizie va fi doar o frână în fața majorării prețurilor la medicamente”, a recunoscut Domenti.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Proiectul de lege pentru micșorarea adaosului comercial la medicamente a fost VOTAT! Reviewed by on . După jumătate de an de polemici și negocieri, deputații au votat, cu 63 de voturi, în a doua și ultima lectură, proiectul de lege care va micșora adaosul comerc După jumătate de an de polemici și negocieri, deputații au votat, cu 63 de voturi, în a doua și ultima lectură, proiectul de lege care va micșora adaosul comerc Rating: 0
scroll to top