18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Protest împotriva deciziilor „de decapitare” a Serviciului de Asistență Medicină de Urgență Prespitalicească
Protest împotriva deciziilor „de decapitare” a Serviciului de Asistență Medicină de Urgență Prespitalicească

Protest împotriva deciziilor „de decapitare” a Serviciului de Asistență Medicină de Urgență Prespitalicească

7 decembrie 2015, 18:54

Circa 450 de angajați ai Centrului Național de Asistență Medicină de Urgență Prespitalicească (CNAMUP) au ieșit, luni 7 decembrie, la protest împotriva deciziilor Ministerului Sănătății pe care le consideră „de decapitare” a Serviciului de Asistență Medicină de Urgență Prespitalicească (SAMUP) și de demitere a lui Iurie Crasiuc din funcția de director interimar al Centralului.

Protestele care au durat trei ore au început în fața Centrului Național de Asistență Medicină de Urgență Prespitalicească și s-au terminat în fața ministerului Sănătății.

„E o lovitură sub centură în serviciul nostru! Azi au vrut să ne cheme la minister, să vorbim, cică, despre Programul Național de Urgență și Strategia de reformare a serviciului de asistență medicală de urgență (AMU) pe care tot noi le-am scris, dar de fapt, ei vor să ne distrugă serviciul!”, a vociferat de la tribuna improvizată vice directorul medical al Centrului, veteran al serviciului de urgență, Nicolae Dolghii.

Dolghii a povestit protestatarilor despre modul în care și el alături de Iurie Crasiuc a fost demis vineri 4 decembrie, după ce toată viața a lucrat în sistemul de sănătate, fiind și ministru adjunct al Sănătății timp de 16 ani: „Am fost chemat să semnez  ordinul de demitere. Nimic mai mult. Nu mă supăr sunt deja pensionar. Dar îmi este în grijă ce va fi mai departe cu serviciul. Cine îl va conduce dacă oameni competenți cum este Iurie Crasiuc și alți colegi de-ai noștri de la stațiile Nord și Sud sunt demiși ilegal?!”.

„Se dorește decapitarea serviciului, așa cum noua conducere a mai făcut-o tacit în cele mai mari instituții din republică. Noi nu vom permite! E unica structură care a reușit să pornească din loc mort schimbarea sistemului de sănătate, de asta vor să o umilească (…) Cerem depolitizarea sistemului!” a exclamat de la tribuna protestatarilor, Aurelia Ciobanu, șefa Comitetului sindical de ramură, Anenii-Noi.

Demiși fără explicații. Numiți fără ordin

Din discursurile protestatarilor reiese  că Iurie Crasiuc a fost demis din funcția de director al Centrului printr-un ordin, ce nu a fost dat publicității. Acesta și-a îndeplinit obligațiile de director în baza unui ordin, semnat de fostul Ministru al Sănătății, care a inițiat reforma serviciului de AMU. Crasiuc a aflat despre demiterea sa vineri, 4 decembrie,  când cei de la ministerul Sănătății i-au propus în locul funcției deținute să accepte fotoliul de vice director al Stației AMU „Centru”, propunere pe care nu a acceptat-o. Anterior, Iurie Crasiuc deținuse  funcția de director al Stației Zonale „Centru”, până la unificarea tuturor stațiilor și substațiilor zonale de asistență medicală urgentă din țară, în primăvara anului 2015.

Tot din discursurile protestatarilor, presa a aflat și despre noul director interimar al Centrului, Oleg Creciun, care acum două luni a fost numit vice director al instituției. Mai mulți angajați ai Centrului au invocat că acesta nu se prezintă la locul de muncă, iar Crasiuc a dat detalii despre incidentul de dimineața, care i-a confirmat existența unui document de investire a noului director în funcție: „Azi dimineața, l-am chemat pe noul vice director al instituției, Oleg Crăciun și l-am rugat să scrie lămurire de ce a lipsit zile întregi de la lucru. De ce a lipsit mai mult de patru ore consecutiv într-o zi de lucru, timp de o săptămână. Răspunsul acestuia a fost precum că de astăzi el este director al instituției și nu mai scrie nici o lămurire”.

Haideți în sală să vorbim despre asta!

Protestatarii au cerut explicații pe marginea acestor ordine de demiteri și numiri în funcțiiâ care nu au fost făcute publice, ministrului adjunct, Gheorghe Țurcanu. „Prerogativa de numire a directorului este deținută prin concursul ministerial, nu-mi aparține mie. A fost anunțat concursul pentru ocuparea funcției și vă propunem să participați la el. Așa se numesc directorii, dar cum altfel?”, a explicat evaziv Țurcanu. Timp de o oră în care a vorbit în fața medicilor protestatari, acesta a fost huiduit și aclamat de mulțime, cerându-i-se în repetate rânduri să explice motivul demiterii actualului director al Centrului.

„Ne trebuie oameni care să știe munca și să lucreze cu dăruire, inimă și suflet. Dacă tot vorbiți de transparență, vă rugăm să ne spuneți care este motivul ca Iurie Crasiuc să nu rămână în fruntea instituției noastre până la momentul în care va fi ales prin concurs noul director?”, au întrebat mai mulți medici din mulțime.

Ministrul adjunct, Gheorghe Țurcanu nu a putut să răspundă la întrebarea colectivului protestatar, acesta a încercat să se acopere cu motivarea necesității de a discuta Programul Național de Urgență, care „trebuie aprobat până la sfârșitul anului de către  Guvern”. „În Programul Național de Urgență nou sunt trei compartimente mari: AMU prespitalicească, Departamentul de urgență spitalicesc și SMURD. Toate aceste componente trebuie să fie integrate. Haideți în sală să vorbim despre asta!”, i-a invitat ministrul adjunct pe protestatari. Țurcanu a încercat să se impună, repetând că Serviciul de AMU prespitalicesc a fost creat de domnia sa personal, la începutul anului 2003 și în 2004.

Mai bine sănătos și verde decât găunos și putred!

Rămași fără răspunsuri la problemele care i-au scos în stradă, medicii au scandat în continuu: „Nu mințiți! Nu distrugeți serviciul de urgență! Vrem conductori din colectiv! Crasiuc! ”.

„Conducerea ministerului a spus că eu mi-am schimbat culoarea în verde. Care verde oameni buni? Au mai fost miniștri care au spus că am fost roșu, acum altul că am fost verde. Eu declar deschis, nu am făcut niciodată parte nici dintr-un partid. (…) Cu excepția unui singur partid, care se numește partidul făuririi. 33 de ani am construit colective bazate de transparență, adevăr, colegialitate! Dacă cineva mă consideră verde… Mai bine sănătos și verde decât găunos și putred!”, s-a adresat ministrului adjunct Iurie Crasiuc, care s-a văzut nevoit să răspundă personal la întrebarea colegilor.

Spre sfârșitul protestului, medicii au formulat revendicări către ministerul Sănătății. Acestea au fost: anularea ordinului de numire în funcție al vice directorilor stațiilor Nord și Sud; demiterea lui Oleg Creciun pentru lipsa lui de la locul de muncă mai mult de patru ore consecutiv; salarizarea lucrătorilor din AMU la același nivel ca a medicilor de familie din sectorul rural; implementarea indicatorilor de calitate pentru AMU; crearea unei comisii  pentru elaborarea Legii despre serviciul de urgență; schimbarea ministrului adjunct responsabil de sectorul de medicină de urgență, Gheorghe Țurcanu; repunerea în funcție a lui Iurie Crasiuc până la alegerea prin concurs a noului director.

La sfârșitul protestului, Gheorghe Țurcanu a promis că solicitările protestatarilor vor fi transmite decidenților de la minister.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Protest împotriva deciziilor „de decapitare” a Serviciului de Asistență Medicină de Urgență Prespitalicească Reviewed by on . Circa 450 de angajați ai Centrului Național de Asistență Medicină de Urgență Prespitalicească (CNAMUP) au ieșit, luni 7 decembrie, la protest împotriva deciziil Circa 450 de angajați ai Centrului Național de Asistență Medicină de Urgență Prespitalicească (CNAMUP) au ieșit, luni 7 decembrie, la protest împotriva deciziil Rating: 0
scroll to top