18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Comunicate » Protocoalele clinice naționale pentru depresie și schizofrenie sunt deja la etapa finală de elaborare
Protocoalele clinice naționale pentru depresie și schizofrenie sunt deja la etapa finală de elaborare

Protocoalele clinice naționale pentru depresie și schizofrenie sunt deja la etapa finală de elaborare

17 noiembrie 2015, 10:17

Protocoalele clinice naționale pentru depresie și schizofrenie sunt deja la etapa finală de elaborare. Cu ajutorul lor, profesioniștii îi vor asista mai ușor și mai eficient pe beneficiari. Oamenii cu probleme de sănătate mintală vor fi tratați gradual, în funcție de complexitatea afecțiunilor de care suferă, primind îngrijiri integrate de sănătate mintală.

Luni, 16 noiembrie, la Ministerul Sănătății a avut loc un atelier de lucru, în care au fost prezentate noile protocoale clinice în cazurile de depresie, schizofrenie, anxietate și tulburări bipolare. La atelierul de lucru au participat viceministrul Sănătății, Gheorghe Țurcanu, precum și experți ai Institutului de Sănătate Mintală și Adicții Trimbos din Olanda, Organizația Trimbos Moldova, Institutul NIVEL și Liga Română pentru Sănătate Mintală.

Această abordare este importantă prin prisma volumului mare de necesități de îngrijiri de sănătate mintală în rândul populației, a problemelor mintale care necesită o diagnosticare precoce, încă la nivel de asistența medicală primară, precum și din cauza necesităților stringente de instruire și formare a specialiștilor conform standardelor și cerințelor actuale în domeniul îngrijirilor de sănătate mintală.

Experții internaționali au susținut că problemele de sănătate mintală trebuie recunoscute și tratate pe larg la nivelul asistenței primare și că îngrijirile de sănătate mintală prestate în asistența primară trebuie integrate cu cele din centrele comunitare de sănătate mintală din Moldova.

Potrivit specialiștilor, pe lângă tratamentul medicamentos, oamenii cu probleme de sănătate mintală trebuie să beneficieze și de psihoeducație, intervenții psihologice, tratamente combinate și îngrijiri multidisciplinare, în funcție de gravitatea afecțiunii.

Victoria Condrat, directorul executiv al organizației TRIMBOS Moldova: „O reformă de sistem nu este suficientă dacă este făcută doar pe hârtie. Medicii, cei care urmează să presteze serviciile de sănătate – în cazul de față serviciile comunitare de sănătate mintală – trebuie să posede cunoștințele și abilitățile practice necesare. Nu putem cere de la ei servicii dacă nu le oferim o instruire calitativă“.

Prof. Peter Verhaak, Institutul NIVEL din Olanda: „Acest sistem încurajează trecerea de la asistență specializată la cea de familie. De exemplu, la nivel international, în majoritatea cazurilor depresia este tratată la nivelul asistenței primare, fiindcă incidența acestei afecțiuni este atât de mare, încât cazurile nu pot fi gestionate doar de centrele comunitare de sănătate mintală. Pentru a acorda o îngrijire optimă la un nivel atât de mare, sunt necesare extinderea nivelului de cunoștințe a medicilor de familie cu privire la practica sănătății mintale, precum și o colaborare foarte bună între aceștia și centrele de sănătate mintală în comunitate“.

Atelierul de lucru „Elaborarea protocoalelor clinice în depresie și schizofrenie conform medicinii bazate pe dovezi“ a fost organizat în cadrul Proiectului „Suport pentru Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“.

Sursa: TRIMBOS Moldova

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Protocoalele clinice naționale pentru depresie și schizofrenie sunt deja la etapa finală de elaborare Reviewed by on . Protocoalele clinice naționale pentru depresie și schizofrenie sunt deja la etapa finală de elaborare. Cu ajutorul lor, profesioniștii îi vor asista mai ușor și Protocoalele clinice naționale pentru depresie și schizofrenie sunt deja la etapa finală de elaborare. Cu ajutorul lor, profesioniștii îi vor asista mai ușor și Rating: 0
scroll to top