3 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Puneți vaccinul antigripal de unde nu-i!
Puneți vaccinul antigripal de unde nu-i!

Puneți vaccinul antigripal de unde nu-i!

Prezența vaccinurilor antigripale pentru sezonul 2015-2016 în Republica Moldova nu este rentabilă

2 decembrie 2015, 18:46

La începutul lui decembrie, piața farmaceutică și a serviciilor medicale din Republica Moldova se confruntă cu lipsa vaccinurilor antigripale pentru sezonul 2015-2016. Vaccinurile care ar corespunde cocktail-ului de tulpini specifice gripei din această iarnă încă nu sunt disponibile în instituţiile medicale primare publice, dar nici în centrele de imunizări private.

În acest an, CNSP recomandase 150 000 de doze de vaccin antigripal pentru imunizarea categoriilor de risc în care sunt incluse femeile însărcinate, copiii cu vârste între şase luni şi cinci ani, vârstnicii, persoanele cu boli cronice, lucrătorii sistemului medical. Numărul de vaccinuri antigripale în sectorul privat, pentru vaccinarea persoanelor care nu se atribuie categoriilor de risc nu este stabilit și nici recomandat de CNSP. Acesta rămâne la latitudinea cererii și ofertei de pe piața serviciilor medicale.

Vaccinul antigripal pentru sezonul 2015-2016 întârzie „Ne putem vaccina, teoretic, și în ianuarie, suntem în perioada de profilaxie”

Astfel, pentru categoriile de risc, asigurate în fiecare an cu vaccin gratuit de către stat, până la sfârșitul lunii noiembrie urmau să vină din donația OMS 100 000 de doze de vaccin. Altele 50 000 de doze urmau să fie licitate repetat din fondul de profilaxie al CNAM, pe 23 noiembrie 2015.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Ministerului Sănătății, Galina Sănduța, cele 100 000 de doze de vaccinuri care urmau să fie donate de OMS pentru vaccinarea gratuită a categoriilor de risc, vor ajunge până la 15 decembrie. „Campania de vaccinare va începe chiar de a doua zi după venirea lor în țară”, declară comunicatoarea Ministerului.

În același timp, potrivit CNAM, nici cele două oferte pentru achiziţia vaccinului antigripal, depuse în cadrul licitaţiei repetate pe 23 noiembrie, nu au corespuns cerinţelor stabilite în documentele de licitaţie. „În urma analizei dosarelor, grupul de lucru pentru achiziţii din cadrul CNAM a constatat că preparatele propuse de participanţii la licitaţie nu sunt precalificate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Respectiv, aceste vaccinuri nu corespund prevederilor Regulamentului privind achiziţionarea de medicamente şi alte produse de uz medical pentru necesităţile sistemului de sănătate”, se arată într-un răspuns al CNAM către MedNews.

Responsabilii de comunicare cu presa de la CNAM mai arată în mesaj că „din aceeaşi cauză a fost anulată şi prima licitaţie pentru procurarea vaccinului antigripal, desfăşurată pe 2 septembrie, la care şi-au depus ofertele trei agenţi economici”.

Totodată, CNAM subliniază că precalificarea vaccinului de OMS este o cerinţă obligatorie şi reprezintă o garanţie a calităţii şi siguranţei preparatului.

Nici situația în sectorul privat de imunizări nu este mai bună. Reporterii MedNews au contactat centrele private de imunizări pentru a afla dacă oferă servicii de vaccinare antigripală. Răspunsul de la toate centrele a fost negativ. Niciunul dintre aceste centre nu a vrut să comenteze de ce nu oferă în acest an serviciul medical de vaccinare  pacienților.

Reporterii MedNews s-au interesat de la AMED, responsabil de întocmirea și ținerea Nomenclatorul de stat al medicamentelor, de ce în cazul licitațiilor de la CNAM, ofertele operatorilor pentru vaccin nu au corespuns precalificării OMS și de ce acest vaccin nu este de găsit în centrele private de imunizări.

Potrivit AMED, vaccinul a fost înregistrat pentru import de către trei producători internaționali. Însă, conform directorului general AMED, Vladislav Zara, cei trei producători care au înregistrat vaccinul antigripal pentru sezonul 2015-2016 la AMED, nici nu le-au importat. „Anul trecut s-au vândut doar 400 de doze de vaccin. Probabil de asta nu au adus acum”, a conchis Vladislav Zara.

Așadar, consumul de vaccin antigripal este unul foarte mic în Republica Moldova. Dacă medicii din sănătatea publică sunt interesați să prevină epidemia de gripă, importatorii de medicamente analizează situația epidemiologică din punct de vedere al eficienței economice. Pentru ei, vaccinul este doar o marfă care trebuie vândută. Unul dintre furnizorii de medicamente, sub acoperirea anonimatului ne-a spus că indiferent de cantitatea de doze de vaccin importată, achită aceleași taxele vamale și pregătește același set de documente. Din păcate, prezența vaccinurilor anti-gripale pentru sezonul 2015-2016 în Republica Moldova nu este rentabilă.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Puneți vaccinul antigripal de unde nu-i! Reviewed by on . La începutul lui decembrie, piața farmaceutică și a serviciilor medicale din Republica Moldova se confruntă cu lipsa vaccinurilor antigripale pentru sezonul 201 La începutul lui decembrie, piața farmaceutică și a serviciilor medicale din Republica Moldova se confruntă cu lipsa vaccinurilor antigripale pentru sezonul 201 Rating: 0
scroll to top