22 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Reacția copiilor la vânzarea țigărilor: „Dacă sunt dăunătoare, de ce se vând?”
Reacția copiilor la vânzarea țigărilor: „Dacă sunt dăunătoare, de ce se vând?”

Reacția copiilor la vânzarea țigărilor: „Dacă sunt dăunătoare, de ce se vând?”

1 iulie 2015, 13:37

Dintre elevii care au fumat vreodată în Moldova, 49,2 la sută au început fumatul până la vârsta de 10 ani. Mulți dintre ei devin fumători anume din cauza publicității și strategiilor de marketing utilizate de comercianți la vânzarea țigărilor. Un studiu realizat de Centru pentru Politici și Analize în Sănătate (PAS) și CBS-AXA a demonstrat că copiii atrag foarte multă atenție publicității la țigări.

Studiul s-a desfășurat în forma unor discuții de grup cu 16 copii din clasele I-IV din Chișinău, iar părinții lor au fost intervievați în paralel. Discuțiile au avut loc în formă de joc și desen, aproximativ o oră și jumătate.

Specialiștii au descoperit că copiii cunosc foarte multe lucruri despre fumat și țigări, cum ar fi mărcile de țigări, prețurile și chiar tendința de ieftinire a produselor din tutun. Picii au spus că „se fumează peste tot”, iar viciul este foarte răspândit în societate: „vecinii mei fumează, și tatăl meu fumează, și mama mea, și prietenii mamei…”, a spus o fetiță de clasa întâi.

Copiii cunosc că fumatul este dăunător, dar au o nedumerire: „dacă țigările sunt dăunătoare, de ce se vând?”. De asemenea, ei le-au spus experților că publicitatea stimulează fumatul. În ochii copiilor, vitrinele cu țigări sunt cele mai frumoase din magazin, iar forma pachetelor, culoarea lor, modul de aranjare li se pare „foarte frumos”.

În momentul în care cercetătorii le-au dat să vadă pachetele de țigări, practic toți au împărțit țigările în cele „pentru fete și pentru băieți” în funcție de design. Țigările aromatizate au trezit reacții îngrijorătoare la copii, mulți dintre ei alegând cutia cu mirosul fructului care le place: „au miros frumos, au desen cu căpșune și îmi vine să le mănânc”.

Părinții care au fost intervievați în paralel sa-au arătat uimiți că copiii lor cunosc atâtea lucruri despre țigări. „Eu când merg la magazin mă uit la o țigară ca la o țigară, dar copilul a observat că are trandafir, că astea-s pentru fete, că-s roz. Eu, de exemplu, nu am interesul acesta…”, a spus părintele unui copil intervievat.

Micuții au venit și cu niște soluții pentru a combate publicitatea produselor de tutun: vânzarea în locuri unde doar maturii au acces, lângă raftul cu alcool, ambalajul țigărilor să nu fie atât de atractiv. Micuții au sugerat scumpirea țigărilor, micșorarea numărului de țigări într-un pachet și permisiunea de a fuma de la 25-30 de ani. Un băiețel de opt ani i-ar suna președintelui pentru a schimba situația: „aș spune ce se întâmplă cu școala noastră – toți copiii care sunt mai mari de clasa a 5-a, toți fumează”.

„Copiii au enumerat multe dintre prevederile Convenției Cadru pentru Controlul Tutunului inconștient. Noi ne plângem că copiii noștri nu citesc, dar de fapt mulți dintre ei au cerut ca în vitrinele gheretelor în loc de țigări să fie cărți, reviste, jucării și dulciuri”, a menționat expertul PAS, Ghenadie Țurcanu. „Filmulețele de la focus-grupurile cu pici au fost arătate deputaților înainte de votarea pachetului de legi anti-tutun. Acestea au putut să slăbească procesul de lobby și să aducă argumente pentru votarea legilor”, a mai spus expertul CBS-AXA care a stat de vorbă cu copiii în timpul sesiunilor de grup, Natalia Vladicescu.

Studiul calitativ în rândul copiilor de ciclul primar de studii „Publicitatea și promovarea țigărilor la punctele de comercializare” a fost realizat la solicitarea Centrului PAS în cadrul proiectului „Moldova fără fum de tutun” finanțat de „Campaingn for Tobacco-Free Kids” și „Bloomberg Philanthropies”.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Reacția copiilor la vânzarea țigărilor: „Dacă sunt dăunătoare, de ce se vând?” Reviewed by on . Dintre elevii care au fumat vreodată în Moldova, 49,2 la sută au început fumatul până la vârsta de 10 ani. Mulți dintre ei devin fumători anume din cauza public Dintre elevii care au fumat vreodată în Moldova, 49,2 la sută au început fumatul până la vârsta de 10 ani. Mulți dintre ei devin fumători anume din cauza public Rating: 0
scroll to top