16 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Interviuri » Reforma serviciilor de sănătate mintală
Reforma serviciilor de sănătate mintală

Reforma serviciilor de sănătate mintală

Centre comunitare în loc de spitale

23 septembrie 2014, 18:24

MedNews: Vor fi închise spitalele de psihiatrie, odată cu implementarea reformei serviciilor de sănătate mintală?

Vadim Aftene: Nu. Spitalele urmează să fie reorganizate conform necesităților din teritoriu. Reforma serviciilor de sănătate mintală prevede funcționalitatea  serviciilor de sănătate la trei nivele de asistență:

  • nivelul primar – medicina de familie;
  • nivel secundar – centre comunitare, paturi de profil psihiatric în cadrul spitalelor raionale și serviciile conexe pentru asistența socială necesare pentru incluziunea socio-profesională și familială a persoanelor cu dizabilități mintale;
  • nivel terțiar, de excelență – care va deservi pacienții cu probleme de sănătate ce depășesc nivelul de competență a personalului de nivel secundar.

MedNews: Câte instituții vor rămâne la nivel terțiar?

Vadim Aftene: Posibil, vor rămâne două. Este vorba de Spitalul de Psihiatrie din Bălți și Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chișinău. Aici va fi diversificat fondul de paturi, ca să corespundă necesităților la nivel de țară.

MedNews: Dar la nivel secundar, câte spitale vor rămâne?

Vadim Aftene: La nivel secundar, s-a stabilit ca toate raioanele să aibă centre comunitare. Practic, ele deja există și sunt contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină. După caz, în Spitalele raionale vor rămâne sau institui paturi de profil psihiatric. Inițial, s-a stabilit coeficientul de un pat la 10 mii de oameni. La această etapă nu este stabilit exact, e posibil să fie luat ca bază de calcul normativul recomandat de organizațiile internaționale – un pat la cinci mii de oameni. Oricum, încă mai este de lucru asupra abilităților de gestionare a cazurilor de către psihiatrii din raioane.

MedNews: Cine vor fi membrii echipei multidisciplinare care vor fi încadrați în centrele comunitare de sănătate mintală?

Vadim Aftene: Pe lângă psihiatru, în cadrul echipelor vor activa câte un psiholog, psihoterapeut, asistent social, nursă psihiatrică, kinetoterapeut, logoped și, la necesitate, un jurist. Echipa va oferi o evaluare multidimensională a persoanei cu probleme de sănătate mintală, pe axa bio-psiho-socială. Adică atât din punct de vedere medical, psihologic, cât și social. După analiza acestor factori, va fi realizat planul individual de intervenție și tratament pentru ca pacientul să-și atingă scopul final, care este reabilitarea și incluziunea socio-profesională și familială.

MedNews: La nivel de asistența medicală primară, se va reuși acordarea serviciilor calitative pacienților cu dizabilități mintale, mai cu seamă, în localitățile rurale?

Vadim Aftene: Conform convențiilor și a standardelor internaționale, persoana cu dizabilități mintale are dreptul la trai în comunitate și noi trebuie să aducem cât mai aproape serviciile de sănătate mintală, adică la nivel primar. Așa că, de stabilirea managementului bolii specifice problemelor de sănătate mintală se vor preocupa centrule comunitare de sănătate mintală, unde vor fi gestionate cazurile. Rolul medicului de familie și al asistentului social de la locul de trai va fi supravegherea cazului și monitorizarea procesului de realizare a planului de tratament, iar la necesitate, va face legătura cu centrul comunitar de sănătate mintală pentru ca aceste persoane să nu ajungă spitalizate sau izolate.

MedNews: Cât va dura implementarea reformei serviciilor de sănătate mintală?

Vadim Aftene: Reforma prevede un plan de acțiuni pe o perioadă de patru ani. La prima etapă va fi  schimbat conceptul de servicii de sănătate mintală, de la actele normative care reglementează domeniul, la perfecționarea cadrelor medicale, care se vor preocupa de psihiatria comunitară, curricula universitară și mecanismele de finanțare. Aceasta este etapa care va pune baza pentru  crearea infrastructurii serviciilor de sănătate mintală în primii patru ani. La etapa a doua, care va dura încă patru ani, este prevăzută consolidarea rețelei de servicii  de sănătate mintală la toate nivelele, în special, cel secundar. La ora actuală, în Republica Moldova funcționează 27 de centre comunitare de sănătate mintală contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină. Ele trebuiesc dezvoltate, atât la nivelul logistic și de dotări, cât și de calificare a personalului, inclusiv, și sub aspectul de instituiri pentru utilizarea sistemului integrat informațional de sănătate mintală, pentru a asigura durabilitatea serviciilor reformate.

Pentru MedNews: Olesea Gurău

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Reforma serviciilor de sănătate mintală Reviewed by on . MedNews: Vor fi închise spitalele de psihiatrie, odată cu implementarea reformei serviciilor de sănătate mintală? Vadim Aftene: Nu. Spitalele urmează să fie reo MedNews: Vor fi închise spitalele de psihiatrie, odată cu implementarea reformei serviciilor de sănătate mintală? Vadim Aftene: Nu. Spitalele urmează să fie reo Rating: 0
scroll to top