24 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Regimul alimentar pentru diabetul zaharat de tip II este esențial ca să nu se ajungă la amputare

Regimul alimentar pentru diabetul zaharat de tip II este esențial ca să nu se ajungă la amputare

13 noiembrie 2015, 16:17

În ultimii ani, în Republica Moldova diabetul zaharat de tip II este puternic asociat cu obezitatea. Numărul persoanelor cu diabet zaharat de tip II  sau „latent” este de 2-3 ori mai mare ca cel de tip I, și constituie peste 85% din pacienţii adulții de peste 40 de ani. Deoarece 70% din amputaţii ale membrelor inferioare sunt cauzate de diabet, boala reprezintă una dintre principalele cauze ale dizabilității precoce a populaţiei, condiţionând în medie o reducere a speranţei de viaţă cu 10 ani.

Pentru ca boala să fie ținută sub control, persoanele care suferă de diabet zaharat de tip II trebuie, în primul rând, să facă modificări în dietă. Gestionarea eficientă a aporturilor de carbohidrați, fibre și grăsimi trebuie să devină o preocupare esențială în terapia bolii.

În dieta persoanelor cu diabet zaharat de tip II, carbohidrații reprezintă una dintre cele mai importante categorii de alimente. Carbohidrații oferă energie organismului sub formă de glucoză, principala sursă de energie pentru toate celulele corpului. Aceștia se găsesc în: fructe, lapte și iaurt, pâine, cereale, orez și paste, legume bogate în amidon (ex: cartofi, porumb și fasole).

Un real avantaj pentru persoanele cu diabet zaharat de tip II îl are consumul fibrelor, partea nedigerabilă din alimentele vegetale, deoarece acestea încetinesc absorbția zahărului în sânge și pot reduce nivelul colesterolului rău. Fibrele sunt surse bune de vitamine și minerale, acestea joacă un rol important în procesul digestiv, deoarece ajută la mișcarea alimentelor prin tractul digestiv, previne constipația, reduce riscul declanșării anumitor tulburări intestinale și al aportului caloric. În plus, dietele bogate în fibre ajută la diminuarea riscului de obezitate, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare sau accident vascular cerebral.

Medicii nutriționiști recomandă consumul a 30 de grame de fibre în fiecare zi. Cel mai bun mod de a crește aportul de fibre, ca parte a planului de gestionare a diabetului zaharat de tip II, este de a consuma mai multe fructe și legume fierte, fasole și mazăre, cereale integrale, orez brun, produse din tărâțe.

Deoarece diabetul zaharat de tip II crește riscul declanșării bolilor cardiovasculare, este important ca în dietă să fie incluse alimentele scăzute în grăsimi saturate. Aceasta vor reduce din greutatea corporală, dacă vor fi îmbinate cu practicarea exercițiilor fizice regulate.

Specialiștii recomandă carnea slabă de pasăre și pește, consumul mai multor proteine din surse vegetale, a lactatelor cu conținut scăzut de grăsimi, utilizarea uleiurilor vegetale și evitarea consumului de margarină.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Regimul alimentar pentru diabetul zaharat de tip II este esențial ca să nu se ajungă la amputare Reviewed by on . În ultimii ani, în Republica Moldova diabetul zaharat de tip II este puternic asociat cu obezitatea. Numărul persoanelor cu diabet zaharat de tip II  sau „laten În ultimii ani, în Republica Moldova diabetul zaharat de tip II este puternic asociat cu obezitatea. Numărul persoanelor cu diabet zaharat de tip II  sau „laten Rating: 0
scroll to top