16 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Reportaje » REPORTAJ: Centrul de Diagnosticare Medicală – cel mai dotat din Sud-estul Europei
REPORTAJ: Centrul de Diagnosticare Medicală – cel mai dotat din Sud-estul Europei

REPORTAJ: Centrul de Diagnosticare Medicală – cel mai dotat din Sud-estul Europei

11 februarie 2015, 12:19

Anul trecut, Centrul Republican de Diagnosticare Medicală a obținut trofeul „Gala premiilor în sănătate” pentru cel mai performant management al instituției medicale. A meritat! Ne-am dat seama de asta după o vizită de o oră și jumătate la Centru. Cel spre care se îndreaptă laudele este directorul acestei instituții, doctorul în medicină, Andrei Testemițanu. El este aici încă de când se făceau primele reparații în instituție. De atunci au trecut 25 de ani. I-a urmărit îndeaproape pe cei care dau „verdictele”, i-a ghidat și le-a creat condiții bune de lucru.

În timp ce tot Centrul forfotește de oameni – la registratură, la case, în fața cabinetelor medicale – în biroul directorului Andrei Testemițanu este liniște, modest, dar călduț. Deși s-au investit milioane de lei în dotarea și reparația întregii instituții, de propriul birou parcă a uitat. Am intrat într-o cameră mobilată sumar, cu jaluzele vechi și o imprimantă cred că de prin anii ’90 – primele apărute. Andrei Testemițanu nu pune accent pe propriul confort, ci pe comoditatea pacienților.

Vesel și plin de viață, ne-a primit călduros de parcă ne-am fi văzut până atunci în fiecare zi. Galant, ne-a sărutat mâna mie și fotoreporterului nostru – Elena. Plăcut. Mai rar se întâmplă să fim tratați astfel atunci când mergem la interviu. De obicei ni se închide ușa în nas, iar unii își permit chiar să ne numească „câini turbați, periculoși pentru societate”.

Andrei Testemițanu este un om modest. Pe tot parcursul interviului a încercat să-și camufleze meritele. Ne-a vorbit cu drag despre oamenii pe care i-a întâlnit în viață, despre experiența acumulată în țară și peste hotare… A trebuit să-i dăm de înțeles că știm despre sacrificiile personale pe care le-a făcut, despre perseverența de care a dat dovadă pentru dotarea Centrului de Diagnosticare Medicală cu aparate de investigare unice în Europa de Sud-est.

Când am adus vorba despre părinții lui…, au urmat câteva secunde de tăcere:

– Părinții mei sunt ca un talisman pentru mine. Păcat că nu mai sunt în viață. Pilda lor m-a făcut să ajung aici.

Apoi am trecut subtil la perioada în care s-a format ca specialist – studenția:

– Specialitatea mea de bază este cardiologia. La baza activității a fost ultrasonografia cordului când abia a început să fie folosită în practica medicală sub conducerea unor medici iluștri din Rusia. Pe parcursul anilor am conlucrat și cu echipe medicale franceze. Aceasta a fost o perioadă foarte interesantă din viața mea.

Ne-a spus multe despre primii lui ani de activitate, despre înființarea Centrului de Diagnosticare, despre cum a avut loc dotarea lui la început cu tehnică, cu primul doppler color care a apărut în Republica Moldova.

– La început, colegii din România veneau și se uitau cu invidie la dotările Centrului nostru. Apoi a urmat o perioadă de stagnare, iar țara vecină ne-a luat-o înainte. Acum suntem, practic, la același nivel de dezvoltare și dotare. Conlucrăm foarte fructuos cu colegii din Cluj, un oraș considerat „patria ecografiei”, cu savanți de renume, cu figuri proeminente în ultrasonografie. Lucrăm împreună nu numai la nivel de investigații, dar și la nivel organizatoric, de management al investigațiilor și al procesului didactic. Acum planificăm reorganizarea Cursului de Ultrasonografie al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” care va fi restructurat după modelul Clujului.

În regiunea Europei de Sud-est, practic, nu mai există Centre cu o asemenea structură. Centrul de Diagnosticare a fost construit printre ultimele înainte de proclamarea independenței Republicii Moldova. Instituția noastră menține legături strânse cu structuri similare din Macedonia, Belgrad. Nu primește niciodată granturi și se bazează, în mare parte, pe principiul autofinanțării.

MedNews: Cum reușiți să vă mențineți fără finanțare din partea statului?

Andrei Testemițanu: „Noi primim finanțare din partea statului, dar nu ca alocații directe. Încheiem contracte anuale cu Compania Națională de Asigurări în Medicină pentru investigații de înaltă performanță care nu pot fi făcute în altă instituție. Aceasta ne mobilizează să ne menținem la un nivel înalt în ceea ce privește dotarea. Cu trei ani în urmă am obținut un credit de 60 de milioane de lei pentru dotarea Centrului cu aparate noi. Aceasta a fost cea mai mare investiție de acest gen din Republica Moldova. Investițiile au fost făcute pentru rezonanța magnetică, un tomograf computerizat de ultimă generație. Anul acesta, am hotărât să repetăm acea experiență și am contractat un al doilea credit – tot de 60 de milioane de lei. Cu acești bani vom procura un tomograf computerizat specializat exclusiv pentru cardiologie. Coronografia va fi efectuată în orice regim. Până acum nu am avut așa posibilitate. Frecvența cordului trebuia să fie nu mai mare de 80 de bătăi pe minut, iar ritmul trebuia să fie sinusal. Cu noul tomograf vom putea efectua coronografia pe orice ritm și pe orice frecvență. Este o zicală: „Nu suntem atât de bogați ca să cumpărăm lucruri ieftine”. Aceasta este deviza noastră atunci când vrem să cumpărăm un aparat nou. Bun și ieftin nu există”.

În total, în ultimii ani, au fost investiți aproximativ 200 de milioane de lei în diferite proiecte. Pentru fiecare „jucărie” nouă (așa cum le numește Andrei Testemițanu) trebuie să fie ajustată încăperea: tensiunea electrică trebuie adaptată conform necesităților aparatului, sistemele de condiționare, apa trebuie să fie îmbogățită cu ioni de argint, ori dezinfectată, ori pompată cu o anumită presiune. Adică, pentru fiecare aparat trebuie create condițiile specifice.

Deși este un centru care depășește cu mult, la capitolul dotări, instituțiile medicale din țară, Andrei Testemițanu recunoaște că din toate secțiile centrului una a rămas cam neglijată – nu a fost reparată și dotată cu cele necesare.

– Secția de Endoscopie a rămas „orfană”, dar sperăm să o dotăm în viitorul apropiat. În ultima perioadă ne străduim să alocăm bani pentru Direcția IT a centrului pentru că fără aceasta este imposibil să ajungem la nivelul pe care ni l-am propus. Deja am pregătit un spațiu special pentru servere.

Șeful celei mai dotate instituții medicale din țară pune accent pe aparate, dar nu mai mult decât pe oameni:

– Poți să ai aparate super-performante, dar dacă nu ai oameni crea să știe cum să le folosească, degeaba le mai ai. Ne străduim ca angajații Centrului să capete cunoștințe cât mai vaste. Ei merg la diferite congrese specializate atât în Moldova, cât și în străinătate. Până la urmă, cunoștințele lor contează cel mai mult. De profesionalismul lor depinde stabilirea diagnosticului și viața oamenilor.

Ține foarte mult la colegii lui. Pentru el fiecare angajat este cel mai bun, are o valoare profesională deosebită:

– Se întâmplă foarte rar ca din instituția noastră să plece cineva. Actualmente, sunt practic aceleași cadre care au fost la deschiderea Centrului. Mă strădui să atrag oameni tineri, pentru că după noi trebuie să rămână specialiști poate chiar mai buni decât noi.

Nu-și concediază subalternii care au greșit. El le analizează situația și îi tratează cu o deosebită atenție:

– Mă strădui întotdeauna să fiu obiectiv, să analizez, să explic. De fiecare dată când cineva greșește, mă gândesc în primul rând dacă eu am făcut tot ce s-a putut ca acea eroare să fie evitată.

MedNews: Cum luptați cu plățile neformale?

Andrei Testemițanu: „La noi e mai simplu decât într-o clinică. La Centru funcționează sistemul bazat pe bonuri. Oamenii obțin bon de la casă sau Registratură și așteaptă cuminți la ușa medicului. În afară de aceasta, se organizează raiduri. Există servicii speciale – auditul intern, serviciul juridic, care urmăresc activitatea instituției. Da, se mai întâmplă ca medicii să accepte plăți neformale. Eu nu pot să spun că toți sunt cu aripioare și cu nimb. Cei care greșesc, însă, suportă pedeapsa.

MedNews: Centrul Republican de Diagnosticare Medicală emite zilnic „verdicte” despre bolile oamenilor. Care a fost cea mai gravă „sentință” dată?

Andrei Testemițanu: „S-ar părea că întrebarea aceasta nu poate avea un răspuns concret, deoarece pentru fiecare om  rezultatul negativ este cel mai grav. Pentru majoritatea pacienților care vin la noi, Centrul este „ultima instanță”. Ați auzit de echinococoză? (Boală parazitară, frecventă la om și la animale, provocată de echinococ și manifestată prin apariția unor chisturi pline cu lichid transparent în plămâni, ficat, etc). Această boală se întâlnește mai mult la sudul Moldovei, unde este dezvoltat oieritul. Acesta este un parazit care intră și se dezvoltă în corpul uman. Cel mai grav diagnostic a fost echinococoză la inimă – trei pacienți depistați pe tot parcursul activității mele”.

După o discuție lungă și interesantă cu Andrei Testemițanu, directorul IT al Centrului, Vitalie Verbeniuc ne-a făcut o „excursie” prin instituție. În toate secțiile ne-au întâmpinat oameni prietenoși, bine dispuși și sociabili. Toți se cunosc unul cu altul, se salută, se ajută. Când vedeau aparatul de fotografiat, toți reacționau la fel: „De ce nu ne-ați spus că veniți? Trebuia să ne aranjăm un pic…”. Am vrut să-i luăm prin surprindere, să-i vedem așa naturali, cum sunt ei.

Anterior, am mai realizat un reportaj despre aparatele de ultimă generație de la Laboratorul Clinico-Diagnostic de Imunologie şi Citomorfologie. Acolo am văzut doar o mică parte din mașinăria care emite „verdicte”. Acum le-am văzut și pe celelalte – chiar și pe acelea care nu au fost instalate încă.

Secția ultrasonografie generală a fost renovată chiar recent. Când am vizitat-o, avea o „jucărie” nou-nouță care își aștepta cuminte rândul să fie pusă în funcțiune. Medicii de aici își fac colecții cu cele mai grave cazuri și le afișează pe un panou.

La Secția de imagistică prin rezonanță magnetică un pacient tocmai a trecut examinarea. Când ne-a văzut cu aparatul de fotografiat, a început instinctiv să fugă, să se ascundă. Abia când a ieșit ne-a mărturisit că așteaptă să primească un rezultat de mare precizie. În urma investigației prin rezonanță magnetică se obțin imagini multiplane pe secțiuni submilimetrice.

MedNews: Câmpul magnetic puternic poate dăuna pacientului?

„Nu. Nu poate dăuna. Cel puțin până acum nu s-a demonstrat acest lucru. La noi vin, pentru investigații, inclusiv femei gravide și copii. Facem investigația cu rezonanță magnetică și la făt”, ne-a spus medicul de gardă.

Medicii din Secția de colectare a sângelui, la fel, lucrează în regim intens. Zilnic, în cele patru cabinete trec diferite proceduri 500-600 de oameni.

Mare aglomerație la Secția de diagnostic funcțional. Tocmai era instalat un aparat nou: „Acest aparat a fost adus pentru a face ultrasonografia vaselor sangvine. El conține câteva programe suplimentare, dopplere, sonde speciale pentru a stabili funcționalitatea vaselor”, ne-a spus șeful secției, Anatolie Crețu. Aparatul a fost lansat la sfârșitul anului 2014 și face parte din categoria aparatelor unice în Europa de Sud-est.

Șeful secţiei radiologie și tomografie computerizată, Silviu Condrea, ne-a demonstrat cum arată rezultatul unei examinări speciale a vaselor sangvine – angiografia: „În această investigație oasele sunt transparente pentru că se pune accent pe vase. La aparat, mușchii ca și cum ar fi înlăturați și se vede doar coloana vertebrală și organul examinat – în acest caz rinichii. Aici obținem imagine 3D, o putem roti în toate direcțiile și putem examina organele din unghiul din care avem nevoie. Aceasta este o metodă specială, mai complicată pentru a putea evidenția amprenta rinichilor din interior. Noi nu vedem conturul exterior al rinichilor, dar tot ce este în interior”.

Laboratorul de medicină nucleară urmează să se extindă și să fie dotat cu aparate noi. „Aici se pregătește încăperea pentru Laboratorul de medicină nucleară. Acum se pune un strat special pentru protecția împotriva radiației. Aparatele sunt de ultimă generație aduse din Statele Unite ale Americii”, ne-a spus Vitalie Verbeniuc.

Aparatele vechi, care urmează să fie înlocuite cu altele noi, sunt transmise printr-un ordin al Ministerului către spitalele raionale.

Anastasia Rusu, MedNews

Foto: Elena Covalenco

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
REPORTAJ: Centrul de Diagnosticare Medicală – cel mai dotat din Sud-estul Europei Reviewed by on . Anul trecut, Centrul Republican de Diagnosticare Medicală a obținut trofeul „Gala premiilor în sănătate” pentru cel mai performant management al instituției med Anul trecut, Centrul Republican de Diagnosticare Medicală a obținut trofeul „Gala premiilor în sănătate” pentru cel mai performant management al instituției med Rating: 0
scroll to top