6 ianuarie 2017

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Reportaje » REPORTAJ: Tehnologia viitorului a ajuns și în instituțiile medicale din Moldova
REPORTAJ: Tehnologia viitorului a ajuns și în instituțiile medicale din Moldova

REPORTAJ: Tehnologia viitorului a ajuns și în instituțiile medicale din Moldova

14 noiembrie 2014, 12:05

Hepatite, patologii prenatale, disfuncții ale aparatului reproductiv, marcheri cancerigeni, pericole de accidente vasculare cerebrale – toate aceste amenințări la adresa sănătății pot fi identificate la o etapă precoce în laboratoarele din Republica Moldova. Deși avem aparate de ultimă generație pentru investigații, mortalitatea este în creștere, în special din cauza atacurilor cerebrale și a bolilor oncologice. Cine este de vină că populația neinformată nu se adresează la timp la medic – lucrătorii medicali, mentalitatea perimată sau noi, jurnaliștii?

Orice cetățean care deține poliță de asigurare medicală obligatorie își poate face gratuit analize la cele mai performate aparate din țară.

Polița de asigurare medicală este ca un fel de „cartelă de acces” la toate investigațiile de laborator. Persoanele cu poliță pot solicita investigații imunologice, citologice, biochimice absolut gratuit. Aceasta este regula de aur la Laboratorul Clinico-Diagnostic de Imunologie şi Citomorfologie al Centrului Republican de Diagnosticare Medicală inaugurat recent după renovare. Zeci de aparate stau „în slujba oamenilor” pentru o societate sănătoasă.

Un coridor lung cu uși de o parte și de cealaltă în spatele cărora, în urma investigațiilor medicale, sunt emise „verdicte” – bolnav sau sănătos. Medicul care ne însoțește în această excursie printre aparatele medicale este Alexandru Chirița, medic de categorie superioară al Laboratorului Clinico-Diagnostic de Imunologie şi Citomorfologie.

Primul la care ne oprim este analizorul de imunologie. Aparatul folosește metodica chemiluminiscentă amplificată enzimatic și este produs în SUA. Acesta este un analizor de top în lume anume datorită preciziei măsurării și datorită raportului bun calitate-preț. „Prețul analizelor imunologice este destul de „democratic”. Aceasta nu pentru că e mai ieftin, dar pentru că politica producătorului este bazată pe crearea aparatelor performante, dar accesibile. Din acest motiv, el este cel mai vândut analizor din lume”, susține medicul.

Aparatul examinează analizele pentru toată gama de hormoni ai glandei tiroide și hormoni ai altor organe. Cu ajutorul acestui analizor sunt depistate patologiile prenatale, este determinată funcția reproductivă, atât la femei, cât și la bărbați și sunt depistați marcherii oncologici. „Aparatul face câte 200 de teste pe oră. Din motiv că investigarea unor analize durează câte trei ore, lăsăm analizorul să lucreze și în timpul nopții, iar dimineața primim rezultatul”. În laborator sunt două analizoare de acest gen.

Medicul se apropie de un alt aparat – analizorul de biochimie. „Acesta, la fel, poate fi considerat unul dintre cele mai bune analizoare după raportul preț-calitate. El folosește de 3-4 ori mai puțin reactiv decât analizoarele obișnuite. Atunci când un mililitru de reactiv costă 100 de lei, iar el folosește de 3-4 ori mai puțină substanță de acest gen, costul unei analize scade esențial”, ne-a spus Alexandru Chirița. Investigațiile la acest aparat costă între 7 și 90 de lei.

Longevitatea poate creşte cu 30 – 40 de ani cu ajutorul unui simplu test.

Trecem la următorul aparat – analizor de electroforeză în gel. Acest aparat face lipidograma ceea ce înseamnă că determină structura lipidelor. Datorită acestei investigații, pot fi prognozate și prevenite accidentele vasculare. „Medicii pot determina dacă persoana duce un mod de viață sănătos. Astfel, putem contribui direct la modificarea structurii lipidelor cu ajutorul unor remedii recomandate și putem spori longevitatea cu 30-40 de ani. În alte țări, longevitatea este inclusă în programul național și medicamentele pentru modificarea structurii lipidelor sunt compensate. De exemplu, în Statele Unite copiii de la vârstă fragedă primesc aceste medicamente pentru a preveni atacurile cerebrale și pentru a-şi prelungi viaţa”, ne-a mărturisit medicul.

Un alt analizor de electroforeză poate depista timpuriu hepatitele și melanomul. Dacă boala oncologică este depistată la prima etapă și pacientul respectă toate recomandările medicului – el poate trăi cu 10-15 ani mai mult.

La analizorul pentru citologie lichidă se face testul Papanicolau pentru fetele care nu au experiență sexuală. „Testul este folosit pe larg în străinătate. La noi, însă, este la etapa incipientă. Atunci când vor fi stabilite prețurile, vom începe să prestăm aceste servicii. Acesta este folosit pentru a monitoriza calitatea vieții. Totodată, fetelor li se face un vaccin pentru a preveni bolile virotice și posibilitatea de a face cancer pe parcursul vieții”, a menționat Alexandru Chirița.

O altă „noutate” a Centrului Republican de Diagnosticare Medicală este gama-cameră hibrid SPECT/CT. Aceasta face parte din Laboratorul de Medicină Nucleară al Centrului. Cu ajutorul acestui aparat vor putea fi făcute o serie de investigaţii sofisticate cu radionuclizi, care până acum nu se efectuau în Moldova. Metodele performante le oferă posibilitate medicilor să investigheze organele interne în regim 3D.

În Republica Moldova nu mai există un asemenea aparat

„Aceasta este o gama-cameră cu două detectoare, combinate cu un tomograf computerizat, care ne permite să fuzionăm două imagini şi să obţinem o imagine mult mai clară despre starea funcţională a organelor interne – glanda tiroidă, ficat, rinichi. Totodată, este foarte important pentru medicina nucleară că în afară de structura organului, poate fi apreciată şi starea funcţională – posibilitate pe care nu ne-o mai poate oferi nici o altă metodă imagistică. Cu acest aparat am obţinut mai multă sensibilitate, o rezoluţie mai mare a imaginilor, iar nivelul de iradiere a pacienţilor este mai mic”, ne-a spus Maria Şegov, şefa Laboratorului de Medicină Nucleară.

Pe lângă precizie și sensibilitate înaltă, acest aparat ne oferă rezultatele foarte rapid. În cazul investigării ficatului, pacientul primește rezultatul într-o oră. Dacă este vorba de investigarea stării scheletului – 3-4 ore. „Acest aparat are o proprietate extrem de importantă – cercetarea scheletului în regim de corp integru, ceea ce este foarte solicitat de medicii oncologi. Medicii care vor lucra cu acest aparat trec acum treninguri în cadrul Centrului. Ulterior, însă, sper să trecem și la specializări mai importante”, a conchis, optimist, interlocutorul nostru.

Pentru MedNews: Anastasia Rusu

Foto: Elena Covalenco

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
REPORTAJ: Tehnologia viitorului a ajuns și în instituțiile medicale din Moldova Reviewed by on . Hepatite, patologii prenatale, disfuncții ale aparatului reproductiv, marcheri cancerigeni, pericole de accidente vasculare cerebrale - toate aceste amenințări Hepatite, patologii prenatale, disfuncții ale aparatului reproductiv, marcheri cancerigeni, pericole de accidente vasculare cerebrale - toate aceste amenințări Rating: 0
scroll to top