14 august 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Reportaje » REPORTAJ// Ziua Donatorului de Sânge s-a transformat în sărbătoare la Chișinău
REPORTAJ// Ziua Donatorului de Sânge s-a transformat în sărbătoare la Chișinău

REPORTAJ// Ziua Donatorului de Sânge s-a transformat în sărbătoare la Chișinău

18 iunie 2015, 14:00

De Ziua Donatorului de Sânge, punctele de colectare din Chișinău au fost luate cu asalt. Doritorii de a face un bine semenilor au făcut cozi în parcul „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Donatori cu experiență și cei care au venit pentru prima dată au fost asistați de medici pentru a verifica starea lor de sănătate înainte de a dona sânge sau plasmă.

„Datele statistice arată că în prezent, în Moldova, sunt 32 de mii de donatori sistematici. Deşi numărul acestora a crescut cu 10% comparativ cu anul trecut, ei acoperă mai puţin de jumătate din sângele de care ar avea nevoie sistemul de sănătate”, a comunicat ministrul în exercițiu al Sănătății, Mircea Buga, care este donator sistematic din 1989. Mircea Buga a donat și astăzi sânge.

Domeniul hemotransfuziei este unul dintre cele mai importante domenii dintre politicile de sănătate ale statului. „Putem spune că, de câțiva ani, acest domeniu este integrat în Uniunea Europeană, deoarece corespunde tuturor standardelor internaționale. Acesta este un element care face parte din securitatea statului. Republica Moldova se află într-o zonă care poate fi afectată de cutremure de pământ din zona munților Carpați. Poate fi afectată de inundații și alunecări de teren. Suntem într-o situație complicată, pentru că suntem la granița cu Ucraina unde este război. De aceea, trebuie să fie bine pus la punct serviciul de hemotransfuzie”, a declarat ministrul adjunct al Sănătății, Octavian Grama.

Oamenii au venit să doneze sânge din diferite motive: unii pentru sănătatea proprie, alții pentru sănătatea semenilor. „Am venit astăzi să donez sânge pentru a ajuta alți oameni. Este a treia oară când fac acest lucru și mă simt, moral, mai bine”, ne-a spus Andrei.

 

„Demult vroiam să fac acest lucru, dar eram prea mică. Când am fost anunțată ieri, la serviciu, că voi putea dona sânge, m-am bucurat, pentru că este un gest omenesc. Este pentru prima dată și am avut emoții. Din fericire, până acum nici eu, nici familia mea, nici prietenii mei nu au avut nevoie de sânge”, a mărturisit Daria.

„Pentru mine, donarea de sânge a devenit un obicei. Prima dată am donat sânge acum 40 de ani și de atunci, sistematic, fac acest lucru pentru a-i ajuta pe oameni. Mă simt foarte bine și consider că donarea este foarte sănătoasă pentru organism”.

„Am primit această diplomă pentru faptul că sunt donator emerit. Donez sânge sistematic de 35 de ani și simt că cineva are nevoie de ajutorul meu. Mă mândresc că pot să-i ajut pe oameni. Unii spun că donarea este benefică sănătății, dar eu nu mă gândesc la sănătatea mea, ci știu că le va fi de folos altor oameni”, a spus Dumitru.

Donatorii emeriți au primit câte 500 de lei de la autorități.

Anastasia Rusu, MedNews

Foto: Elena Covalenco

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
REPORTAJ// Ziua Donatorului de Sânge s-a transformat în sărbătoare la Chișinău Reviewed by on . De Ziua Donatorului de Sânge, punctele de colectare din Chișinău au fost luate cu asalt. Doritorii de a face un bine semenilor au făcut cozi în parcul „Ștefan c De Ziua Donatorului de Sânge, punctele de colectare din Chișinău au fost luate cu asalt. Doritorii de a face un bine semenilor au făcut cozi în parcul „Ștefan c Rating: 0

La aceeasi tema

scroll to top