25 mai 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Editorial » Revoluția stereotipurilor
Revoluția stereotipurilor

Revoluția stereotipurilor

11 decembrie 2014, 11:40

Se caută miniștri! În forfota de dinainte și după sărbători se caută, în țară și în afara ei, oameni capabili să facă țara funcțională. Declarațiile Guvernului demisionar, despre ultima șansă de a ne încadra în sistemul de valori europene, par profetice. Se discută febril despre faptul că nu am avea oameni onești care să preia un anumit domeniu și să-l dezvolte. Se vorbește pe bune despre modelul ucrainean de import a specialiștilor incoruptibili care să ne facă regulă la noi acasă. Oare chiar nu mai avem încredere în forțele proprii?

Am analizat sistemele de sănătate din trei țări din spațiul ex-sovietic (Moldova, Ucraina, Georgia) care trec prin frământări asemănătoare. Ucraina și Georgia parcă ar fi făcut schimb de miniștri: un georgian este ministru în Ucraina, iar un nume cu rădăcini slave deține funcția de ministru al Sănătății în Georgia.

Profilele de sănătate (de exemplu pentru 2012) ale Ucrainei și Georgiei, alături de cel al Moldovei, evidențiază faptul că avem cele mai mici cheltuieli pe cap de locuitor – 490 $, comparativ cu 561 $ în Georgia și 562 $ în Ucraina. Asta în timp ce speranța de viață la noi este de 66/75 de ani, comparativ cu 66/76 de ani în Ucraina și 70/78 de ani în Georgia. Adică, noi cheltuim mai puțin pentru sănătate și trăim ca atare.

Nici Ucraina, nici Georgia nu au un sistem de finanțare bazat pe asigurarea obligatorie. O delegație venită recent la CNAM din Ucraina a solicitat ajutorul Moldovei în vederea creării în Ucraina a unui sistem similar cu cel de la noi, care să asigure accesul universal al cetățenilor la serviciile medicale.

Marți, 9 decembrie, premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a declarat ca va include implementarea sistemului de asigurare obligatorie în Programul de guvernare: „În Ucraina va fi introdus sistemul de asigurare medicală obligatorie – un sistem veritabil de asigurări medicale. În țară nu avem medicină asigurată! Este o minciună! Resursele financiare alocate pentru sănătate, care constituie 8% din PIB, se scurg „în nisip” și nu ajung la oameni. Aceștia sunt nevoiți să achite din buzunar pentru toate serviciile medicale. Fondurile bugetare pentru sistemul de sănătate trebuie utilizate rațional, prin adoptarea legii privind asigurarea medicală obligatorie”.

Cum vor guverna sistemele medicale georgianul, Alexander Kvitashvili în Ukraina și cetățeanul Georgiei cu rădăcini slave, David Sergheenko, la el acasă – vor arăta statisticile peste patru ani, adică după ce le va expira mandatul.

Rezultatele nu vin niciodată imediat, iar „pe drum”, e posibil ca unii miniștri să fie sacrificați de dragul unor reforme nepopulare. Cine va accepta să se sacrifice de dragul Moldovei – un moldovean sau un străin?

Până acum reformele în sistemul nostru de sănătate au fost propulsate de funcționari cu cetățenie a Republicii Moldova. Până și moartea unuia dintre ei s-a produs într-un moment istoric pentru sistemul de sănătate din fostul spațiu sovietic în care s-a format ca personalitate și în care, în pofida vitregiilor, a reușit să se impună și să creeze valori pentru oameni. Gheorghe Russu, părintele sistemului autohton de asigurare obligatorie de asistență medicală, omul care toată viața a luptat ca să învingă, a lăsat în testament un gând și pentru cei care decid, la nivel politic, cine să preia atribuțiile de ministru pentru sacrificii sau reforme: „Am clădit sistemul singurei, cu puterile noastre, fără mare ajutor din afară. Așa se fac lucrurile mari. Țineți minte asta!”.

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Revoluția stereotipurilor Reviewed by on . Se caută miniștri! În forfota de dinainte și după sărbători se caută, în țară și în afara ei, oameni capabili să facă țara funcțională. Declarațiile Guvernului Se caută miniștri! În forfota de dinainte și după sărbători se caută, în țară și în afara ei, oameni capabili să facă țara funcțională. Declarațiile Guvernului Rating: 0
scroll to top