2 decembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Rezultatele achizițiilor centralizate de medicamente din acest an șochează
Rezultatele achizițiilor centralizate de medicamente din acest an șochează

Rezultatele achizițiilor centralizate de medicamente din acest an șochează

3 martie 2016, 11:32

Rezultatele achizițiilor centralizate de medicamente din acest an sunt pe de-a dreptul șocante și autoritățile datorează niște explicații în acest sens, a declarat, Oxana Domenti, deputat PCRM în cadrul unei conferințe de presă, de miercuri, 3 martie 2016. Conform informațiilor prezentate jurnaliștilor de către Domenti, în anul curent, în rezultatul licitațiilor centralizate, majoritatea pozițiilor strategice de medicamente au înregistrat creșteri de 50-60% comparativ cu anul trecut, în timp ce ritmul de depreciere a leului față de principalele valute internaționale este de 6 -7%.

Domenti și-a susținut declarațiile, prezentând date concrete despre creșterea prețurilor la unele medicamentele achiziționate pentru programele naționale și acoperite financiar din bugetul de stat și fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală. Prețurile de achiziții pentru medicamentele, utilizate în programele de sănătate mintală au înregistrat creșteri, începând cu 62% până la 117%, iar pentru cele acoperite din programul naţional de profilaxie şi combatere a diabetului zaharat, de 40-50%.

Deputata PCRM, care este și președinta Comisiei parlamentare de profil a comunicat jurnaliștilor că va insista pe explicațiile autorităților din domeniu despre această situație, deși s-a plâns că acestea tăinuiesc tabloul real din domeniu.

Oxana Domenti: „Am încercat să obținem pe cale oficială o analiză a dinamicii rezultatelor acestor achiziții de la Agenția de Medicamente și Diapozitive Medicale (n.r. AMED) și se pare ca am blocat activitatea acestei structuri pe câteva zile, așa și neprimind datele solicitate, ci doar un răspuns formal. Mai mult, toate aceste rezultate se țin în mare secret (…) Regretăm mult că Ministerul Sănătății, AMED nu au monitorizat și nu au intervenit în timp oportun cu  instrumente alternative în achiziții pentru a asigura sistemul de sănătate cu medicamente, deși au fost făcute multe promisiuni în acest sens”.

După prezentarea situației în achizițiile centralizate de medicamente, Domenti a concluzionat că majorările prețurilor de achiziționare vor aduce profituri nejustificate unor furnizori de medicamente și vor pune „și mai mari presiuni pe instituțiile medicale, pe sistemul de asigurări medicale și buzunarul pacientului”.

Haosul de pe piața farmaceutică este organizat

Și președintele PCRM, Vladimir Voronin în cadrul conferinței a intervenit cu aprecieri punctate despre situația de pe piața farmaceutică din țară. Voronin a apreciat haosul din domeniu drept unul „organizat”, explicându-l prin prețuri necontrolate și  deficit periodic de medicamente esențiale, vitale și ieftine. Oxana Domenti: „De altfel, haosul organizat se manifestă prin înrăutăţirea accesului populaţiei la medicamente în sectorul de ambulatoriu. Au dispărut medicamentele ieftine, eficiente şi inofensive. Asigurarea pieţei cu medicamente nu este ritmică. Pe piaţă există periodic deficit de anumite produse esențiale și accesibile ca preț. Este redus și accesul populației la medicamentele compensate”.

După ce a venit cu declarații dure în adresa autorităților guvernamentale, responsabile de gestionarea situației, susținătorii conferinței de presă au făcut un apel reconciliant, chemând și îndemnând Guvernul să pună în aplicare cât mai operativ măsuri concrete de redresare a situației din sector. Oxana Domenti: „În acest sens există toate instrumentele legale, e nevoie doar de voință și profesionalism din partea reprezentanților  managementului sistemului de sănătate”.

La începutul fiecărui an, AMED organizează achizițiile centralizate de medicamente pentru necesitățile sistemului de sănătate la toate nivelele de asistență medicală – urgentă, primară, spitalicească și ambulatoriu în cadrul programelor naționale.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Rezultatele achizițiilor centralizate de medicamente din acest an șochează Reviewed by on . Rezultatele achizițiilor centralizate de medicamente din acest an sunt pe de-a dreptul șocante și autoritățile datorează niște explicații în acest sens, a decla Rezultatele achizițiilor centralizate de medicamente din acest an sunt pe de-a dreptul șocante și autoritățile datorează niște explicații în acest sens, a decla Rating: 0
scroll to top