26 noiembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Riscurile aderării la Convenția și Protocolul Farmacopeii Europene
Riscurile aderării la Convenția și Protocolul Farmacopeii Europene

Riscurile aderării la Convenția și Protocolul Farmacopeii Europene

3 iunie 2016, 14:47

Aderarea țării noastre la Convenția și Protocolul privind elaborarea unei Farmacopei Europene nu va permite importul și utilizarea medicamentelor și substanțelor medicamentoase produse in baza farmacopeilor Canadei, SUA, Indiei, Australiei, satelor Asiei, Africii și Comunității Statelor Independente. Despre riscul că medicamentele din aceste state nu vor ajunge pe piața farmaceutică autohtonă a comunicat în cadrul dezbaterilor legii pentru aderarea țării la acest document deputatul comunist Oleg Reidman, în cadrul ședinței plenare de joi, 2 iunie 2016.

Farmacopeea Europeană reprezintă un set de norme care reglementează producerea și punerea pe piață a medicamentelor pentru statele semnatare a documentului și membre ale Consiliului Europei. Altfel spus, statele care aderă la Convenția și Protocolul Farmacopeii Europene vor produce, importa și exporta produse medicamentoase doar conform normelor comune și obligatorii de producere și metodelor uniforme de standardizare a substanţelor farmaceutice utilizate în medicina umană şi veterinară.

Potrivit informațiilor enunțate în timpul dezbaterilor de reprezentanții Ministerului Sănătăți și Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, 20% din preparatele medicamentoase înregistrate pe piață care astăzi nu corespund standardelor Farmacopeii Europene ar putea să nu mai fie reînregistrare pentru a fi puse pe piața autohtonă. În același timp, din cei șape producători autohtoni de medicamente care au mai rămas în industria farmaceutică a țării, numai doi dețin certificate GMP, standard prin care este asigurată siguranța și eficiența produselor medicamentoase.

Riscurile aderării premature a țării noastre cu drepturi depline la Convenția și Protocolul Farmacopeii pentru producătorii autohtoni care nu vor mai avea posibilitatea să își desfășoare activitatea, iar o parte din medicamente nu vor mai ajunge pe piața Europene au fost expuse în plen de mai mulți deputați din cadrul Comisiei protecție socială, sănătate și familie care „a fost în imposibilitate de a adopta o decizie” și a lăsat la latitudinea deputaților adoptarea acesteia.

Cu toate acestea, 62 de deputați au votat ca Republica Moldova să devină membru cu drepturi depline al Convenției și Protocolului privind elaborarea unei Farmacopei Europene, după ce opt ani a deținut statutul de membru observator în cadrul reuniunii, având posibilitatea să-și pregătească fără riscuri piața și industria autohtonă farmaceutică la standardele și normele europene.

Pentru privilegiul de a fi membru cu drepturi depline al Convenției și Protocolului privind elaborarea unei Farmacopei Europene, țara noastră va achita anual din bugetul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale suma de 5669 Euro.

Aderarea la Convenția și Protocolul privind elaborarea unei Farmacopei Europene este doar un pas politic pentru a bifa realizările țării în procesele de armonizare a legislației naționale cu standardele europene în domeniul medicamentului ca parte a Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Riscurile aderării la Convenția și Protocolul Farmacopeii Europene Reviewed by on . Aderarea țării noastre la Convenția și Protocolul privind elaborarea unei Farmacopei Europene nu va permite importul și utilizarea medicamentelor și substanțelo Aderarea țării noastre la Convenția și Protocolul privind elaborarea unei Farmacopei Europene nu va permite importul și utilizarea medicamentelor și substanțelo Rating: 0
scroll to top