2 decembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Editorial » Sănătate. Comunicare. Răbdare.
Sănătate. Comunicare. Răbdare.

Sănătate. Comunicare. Răbdare.

”Este foarte bine! Deci, va dura.”

20 octombrie 2014, 11:36

Cum se întâmplă că persoanele din afara țării văd altfel decât noi sistemul pe care îl tachinăm zilnic pentru multitudinea de probleme care ne deranjează sub presiunea activităților zilnice?

Declarațiile directorului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Jakab Zsuzsanna, despre progresele țării noastre în dezvoltarea de politici de sănătate se încadrează la gradul pozitiv și, adesea, la superlativ. Săptămâna trecută am avut ocazia să comunic cu această distinsă doamnă, reprezentant de rang înalt al agenției ONU, într-un context, pe de o parte, de recunoaștere a progreselor țării noastre în elaborarea și promovarea Legii antitutun de către Premierul Iurie Leancă, pe de alta, într-unul legat de extinderea epidemiei virusului febrei hemoragice Ebola dincolo de granițele continentului african.

Declarațiile Excelenței sale privind motivarea înmânării celei mai înalte distincții a OMS dedicate Zilei Mondiale fără Tutun, schimbările din sistemul de sănătate și nivelul de pregătire a țării noastre în caz de riscuri de sănătate publică, m-au făcut să mă simt mândră pentru țara noastră, în speță pentru decidenții din acest sistem. Jakab Zsuzsanna:Am remarcat multe schimbări în Moldova şi sunt foarte satisfăcută de acestea. În primul rând, îmi pare foarte bine că domeniul sănătăţii este o prioritate în programul de guvernare al Moldovei şi că sănătatea este legată de dezvoltare. Sunt în special satisfăcută de faptul că Prim-ministrul oferă un sprijin puternic ameliorării sănătăţii din ţară, prin contribuția personală în dezvoltarea politicilor de sistem. Este foarte bine!”.

Avem politici de sănătate bune, elaborate în conformitate cu acquis-ul Comunitar și faptul că țara noastră a semnat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, este cea mai bună investiţie în domeniul sănătăţii, o șansă pe care nu am mai avut-o vreodată. Tot ce ne rămâne să facem este să aplicăm politicile în practică. Dar de ce suntem reticenți, de ce privim cu neîncredere la ceea ce avem de făcut, chiar dacă suntem încurajați și ni se confirmă de organizațiile internaționale că drumul pe care mergem este unul corect?

Răspunsul l-am aflat într-un interviu realizat de MedNews pe care vă invit să-l urmăriți și citiți, dar nu înainte de a vă reține atenția asupra unor aspecte trecute adesea ca inerente, și de asta neînsemnate – comunicarea și răbdarea pentru obținerea oricărui rezultat.

Zilnic, căutăm și aducem știri – rezultatele pozitive sau negative ale sistemului. Ne ia multă energie să convingem publicul agenției, care sunt lucrătorii din sănătate și beneficiarii lui, că faptele trebuiesc obligatoriu comunicate. Nu pentru rating, ci pentru necesitatea de a cunoaște și de a fi parte activă a societății, a schimbărilor pe care ni le dorim.

Despre răbdarea pe care ar fi bine să o manifestăm în procesul de implementare al reformelor în sistem, a spus cel mai concludent Jakab Zsuzsanna: „Guvernul merge pe calea cea bună, iar punerea în aplicare a politicilor va dura. Nu poate fi ca azi să adoptăm, să zicem, legislaţia antitutun şi de mâine deja să avem indicatorii speranţei de viaţă îmbunătăţi cu 10 ani. Va trece un deceniu până când statisticile privind speranţa de viață îşi vor începe ascensiunea. Deci, va dura.”.

Vreau totuși, împreună, în comunicarea dintre Agenția de presă MedNews cu voi, publicul nostru, să avem o contribuție personală în promovarea sănătății ca valoare. Pot spune cu încredere, pentru că acesta este domeniul pe care îl profesez, evoluția societății se rezumă la magnificul domeniu de activitate umană – comunicarea. Aceasta poate schimba nu doar opinii și acțiuni, dar și cursul de dezvoltare al unui sistem, al unei țări.

 

 

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Sănătate. Comunicare. Răbdare. Reviewed by on . Cum se întâmplă că persoanele din afara țării văd altfel decât noi sistemul pe care îl tachinăm zilnic pentru multitudinea de probleme care ne deranjează sub pr Cum se întâmplă că persoanele din afara țării văd altfel decât noi sistemul pe care îl tachinăm zilnic pentru multitudinea de probleme care ne deranjează sub pr Rating: 0
scroll to top