17 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Sănătatea Moldovei, cu bune și rele, în discursul Oxanei Domenti
Sănătatea Moldovei, cu bune și rele, în discursul Oxanei Domenti

Sănătatea Moldovei, cu bune și rele, în discursul Oxanei Domenti

26 noiembrie 2015, 18:10

„Vă îndemn ca demararea schimbărilor spre bine în sistemul de sănătate să se producă cât mai operativ și cât mai repede posibil”, a fost mesajul însemnat al discursului președintelui Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, Oxana Domenti în deschiderea Forumului Național pentru Sănătate, joi, 26 noiembrie, la Chișinău.

Oxana Domenti a remarcat că forumul a devenit o tradiție și a chemat ca lucrările acestuia să tindă să fie o platformă și mai reprezentativă și profesionistă de discuții pentru sistemul de sănătate și partenerii intersectoriali ai sistemului. „Domeniul Sănătății, indiscutabil trebuie să se regăsească pe lista de priorități strategice actuale și viitoare ale țării noastre, indiferent de formatul și coloratura guvernării. Sunt ferm convinsă că deciziile din sănătate urmează a fi plasate dincolo de granițele politicului, acestea reieșind dintr-o viziune națională comună, și din felul cum vrem să arate sistemul de sănătate în perspectivă scurtă, medie și lungă de timp, (…) Forumul Național pentru Sănătate constituie un bun prilej pentru a clarifica aceste viziuni și poziții de perspectivă”, a declarat de la tribuna celui mai important eveniment național, anual pentru Sănătate, Oxana Domenti.

Președinta sectorului de sănătate din Parlamentul moldovean a trecut în revistă cu precizie punctele forte și slabe ale sistemului din ultimii 10 de ani. Domenti a precizat că în anumite etape ale istoriei recente au fost înregistrate progrese în sistemul de sănătate, printre care a enumerat implementarea asigurării medicale, schimbarea accentelor de la medicina de intervenție la cea de prevenție, dar și a politicilor și tacticilor la nivel de control al maladiilor transmisibile și non-transmisibile, inclusiv și în domeniul de control al tutunului. În acest context, parlamentara și-a exprimat în numele personal și al Parlamentului gratitudinea pentru partenerii de dezvoltare.

Domenti și-a continuat discursul, prezentând punctele slabe: „Din păcate, lista provocărilor actuale din sănătate, este una mai mare decât cea a realizărilor, iar gradul de acutizare a problemelor cu care ne confruntăm este probabil cel mai mare în ultimul deceniu”. Ea a prezentat o listă completă de provocări și a sugerat soluții pentru rezolvarea lor. Printre subiectele de maximă actualitate ale sistemului, Domenti a enumerat: situația financiară dificilă a instituțiilor medico-sanitare și necesitatea elaborării unui plan anti-criză, calitatea nesatisfăcătoare a serviciilor medicale și gradul redus de eficiență al utilizării banului public, gradul redus de satisfacție al lucrătorilor medicali în sistemul de sănătate, relațiile deteriorate între pacienți și medici și necesitatea de restabilire a încrederii cetățenilor în sistemul medical autohton.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Sănătatea Moldovei, cu bune și rele, în discursul Oxanei Domenti Reviewed by on . „Vă îndemn ca demararea schimbărilor spre bine în sistemul de sănătate să se producă cât mai operativ și cât mai repede posibil”, a fost mesajul însemnat al dis „Vă îndemn ca demararea schimbărilor spre bine în sistemul de sănătate să se producă cât mai operativ și cât mai repede posibil”, a fost mesajul însemnat al dis Rating: 0
scroll to top