26 decembrie 2014

Acasă » Știri » Scandalul în dosarul „ASITO” versus CNAM capătă amploare. Vezi reacția lui Mircea Buga
Scandalul în dosarul „ASITO” versus CNAM capătă amploare. Vezi reacția lui Mircea Buga

Scandalul în dosarul „ASITO” versus CNAM capătă amploare. Vezi reacția lui Mircea Buga

13 noiembrie 2014, 14:32

Ministerul Sănătății a solicitat și instanța de judecată a acceptat, atragerea ministerului de profil în procesul de judecatăASITO” contra CNAM, în calitate de intervenient accesoriu de partea CNAM. Demersul Ministerului Sănătății a fost înaintat în cadrul ședinței de judecată de joi, 13 noiembrie, de către consultantul Direcției juridice a ministerului, Andrei Șveț.

El și-a argumentat solicitarea prin faptul că Ministerul Sănătății este fondatorul majorității instituțiilor medicale (prestatori de servicii în baza poliței medicale facultative emise de „ASITO”) atrase în procesul de judecată și autoritatea centrală a statului abilitată cu atribuții de monitorizare și îmbunătățire a sănătății publice.

Reamintim că CIA „ASITO” SA a chemat în judecată Compania Națională de Asigurări în Medicină pretinzându-i compensarea costurilor suportate în baza asigurării facultative de asistență medicală, în perioada 01.02.2009 – 01.02.2012. „ASITO” pretinde că a achitat inclusiv pentru serviciile medicale incluse în „Programul unic” (polița de asigurare obligatorie) care intră în sfera de responsabilitate a CNAM și, astfel, s-ar fi „îmbogățit fără justă cauză”. „ASITO” susține că CNAM ar fi economisit, din contul „ASITO”, 4 milioane 343 mii 690 lei și 99 de bani și cere să-i fie restituită această sumă. CNAM respinge acuzațiile și spune că, de fapt, conducerea „ASITO” încearcă „să-și camufleze propria neglijență și, fără temei legal, întreprinde acțiuni de subminare a fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală” – bani publici.

Reprezentantul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie în instanța de judecată, Alexandru Cojocari, a atenționat asupra faptului că „ASITO” nu a stabilit, contractual, un mecanism clar de acordare a serviciilor medicale de către prestatori, iar acum încearcă să interpreteze în favoarea sa anumite prevederi legislative și contractuale. El a înștiințat instanța de judecată despre faptul că Institutul de Neurologie și Neurochirurgie a reziliat imediat contractul cu „ASITO” după ce a sesizat intențiile suspecte ale asiguratorului privat în raport cu CNAM, în cererea de chemare în judecată primită.

Reprezentanții mai multor prestatori de servicii prezenți la ședința de judecată au solicitat ca în proces să fie atrași și medicul coordonator al ASITO (care coordonează cu prestatorii contractați acordarea serviciilor medicale în parte pentru fiecare deținător de poliță de asigurare medicală facultativă eliberată de „ASITO”), precum și reprezentanții Inspectoratului Fiscal Principal de Stat. Reprezentanții intervenienților accesorii au atenționat asupra inexistenței unui contract trilateral (CNAM-ASITO-prestatori), fiecare asigurator având încheiate contracte separate cu instituțiile medicale. Prin urmare, au explicat ei, pretențiile formulate de „ASITO” împotriva CNAM sunt nejustificate, ceea ce impune necesitatea respingerii integrale a cererii de chemare în judecată înaintată de ASITO.

Reprezentantul „ASITO” la ședința de judecată de joi, Stela Subotin, a refuzat să discute cu presa, menționând că nu are asemenea atribuții funcționale.

Întrebat de MedNews despre pericolele ce ar putea apărea în cazul unei eventuale decizii judiciare în favoarea „ASITO”, directorul CNAM, Mircea Buga, a spus că o astfel de decizie ar fi ilegală, contestabilă, dar care ar putea afecta instituțiile medicale. „Aceste instituții ar rămâne fără o parte din bani. Adevărul în acest caz e la suprafață – „ASITO” a încasat deja banii pentru primele de asigurare de la persoanele asigurate, iar prin această acțiune vrea ca și CNAM să-i plătească pentru acele polițe facultative. „ASITO” are niște relații contractuale cu prestatorii de servicii medicale, iar CNAM nu are nici o legătură cu aceste relații contractuale bilaterale”, a conchis Buga.

Următoarea ședință de judecată în dosarul „ASITO” contra CNAM a fost stabilită pentru data de 30 ianuarie 2015.

Pentru MedNews: Gabriel Stănculescu

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Scandalul în dosarul „ASITO” versus CNAM capătă amploare. Vezi reacția lui Mircea Buga Reviewed by on . Ministerul Sănătății a solicitat și instanța de judecată a acceptat, atragerea ministerului de profil în procesul de judecată „ASITO” contra CNAM, în calitate d Ministerul Sănătății a solicitat și instanța de judecată a acceptat, atragerea ministerului de profil în procesul de judecată „ASITO” contra CNAM, în calitate d Rating: 0
[kml_flashembed movie="/wp-content/uploads/2014/05/bann_728_90.swf" height="90" width="728" /]
scroll to top