10 aprilie 2019

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » SCANDALURI ARTIFICIALE? Nu există deficit de preparate pentru hemodializă!
SCANDALURI ARTIFICIALE? Nu există deficit de preparate pentru hemodializă!

SCANDALURI ARTIFICIALE? Nu există deficit de preparate pentru hemodializă!

10 februarie 2015, 17:27

Un nou scandal legat de lipsurile din spitale a izbucnit marți, după ce unii prestatori de servicii de hemodializă s-au plâns că ar putea rămâne fără preparate în cel mult o lună. Ei susțin că după deprecierea leului, importatorii și distribuitorii de preparate pentru hemodializă refuză să mai semneze contracte cu instituţiile medicale.

„Procedura de hemodializă este achitată de către Compania Națională de Asigurări în Medicină în proporție de numai 50%”. Declarația aparține directorul Institutului Mamei și Copilului, Ștefan Gațcan. El a comunicat pentru MedNews că pentru o procedură de hemodializă spitalul primește din partea CNAM aproximativ 400 de lei. „Ar fi bine ca acest serviciu să fie externalizat ca în alte țări, deoarece nu aduce profit instituției. Noi suportăm supra-cheltuieli cu hemodializa. CNAM ar trebui să aloce suplimentar bani pentru acest serviciu – să achite așa cum se achită peste hotare, unde o ședință de hemodializă costă de la 500 de euro. La noi nu costă nici 50 de euro. Se întâmplă ca în toată Moldova – cineva se face că plătește, cineva se face că lucrează, iar pacientul suferă”, a menționat Gațcan.

Pe de altă parte, CNAM susține că atât Institutul Mamei şi Copilului, cât şi Institutul de Medicină Urgentă primesc integral de la CNAM mijloacele financiare, conform contractelor semnate în baza bugetului provizoriu, cu sumele şi tarifele similare celor din 2014: „Metodologia de estimare a bugetelor globale pe prestatori pentru serviciile de dializă stabilește că bugetul destinat serviciului de dializă pentru fiecare prestator a fost calculat în funcţie de numărul de şedinţe de dializă prestate în 2014. Menţionăm că CNAM achită instituţiilor medico-sanitare contractate serviciile real prestate. Astfel, pe parcursul anului 2014,  Institutul Mamei și Copilului a prestat cu 206 şedinţe de dializă mai puţin, iar Institutul de Medicină Urgentă – cu 640 şedinţe mai puţin decât în 2013”, se menționează în reacția CNAM.

Anul trecut, Ministerul Sănătății a făcut o tentativă de externalizare a serviciului de hemodializă. Licitația în acest sens a fost câștigată de o companie, dar ea nu și-a onorat obligațiunile, iar tentativa a eșuat. „Din această cauză, instituțiile au rămas fără planificarea consumabilelor și medicamentelor pentru hemodializă. Acum este nevoie de o decizie comună și urgentă a Ministerului Sănătății, CNAM și a Guvernului pentru a ne permite să realizăm procedura autonom și cât mai repede”, a mai spus Gațcan. Potrivit lui, rezerva de consumabile pentru hemodializă a Institutului Mamei și Copilului se va epuiza în aproximativ o lună.

La rândul său, Institutul de Medicină Urgentă a anunțat că stocul de consumabile pentru hemodializă pe care îl deține se va epuiza în aproape două luni. „Noi nu avem probleme cu importatorii de consumabile. Agenții cu care lucrăm nu ne-au anunțat despre faptul că nu ar mai dori să încheie contracte la prețul vechi”, a declarat pentru MedNews directorul Institutului de Medicină Urgentă, Gheorghe Ciobanu.

În total, la Institutul Mamei și Copilului și la Institutul de Medicină Urgentă sunt supuși procedurii de hemodializă 100 de pacienți de câteva ori pe săptămână.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
SCANDALURI ARTIFICIALE? Nu există deficit de preparate pentru hemodializă! Reviewed by on . Un nou scandal legat de lipsurile din spitale a izbucnit marți, după ce unii prestatori de servicii de hemodializă s-au plâns că ar putea rămâne fără preparate Un nou scandal legat de lipsurile din spitale a izbucnit marți, după ce unii prestatori de servicii de hemodializă s-au plâns că ar putea rămâne fără preparate Rating: 0
scroll to top