14 iulie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Digest » Science-Fiction în medicină: Transplant de corp peste 2 ani
Science-Fiction în medicină: Transplant de corp peste 2 ani

Science-Fiction în medicină: Transplant de corp peste 2 ani

26 februarie 2015, 14:20

Discuții controversate în lumea medicinei! Chirurgul italian Sergio Canavero susține că procedura de transplant de corp, în care capul unui om ar putea fi cusut la corpul donatorului, ar putea fi posibil peste doi ani.

Chirurgul din grupul de Neuromodulare Avansată de la Torino, Sergio Canavero, a publicat un studiu în care spune că această tehnică ar putea salva viețile multor oameni care suferă de cancer sau nervii și mușchii cărora s-au deteriorat.

Potrivit lui Canavero, procedura poate fi următoarea: capul pacientului și corpul donatorului vor fi înghețate ca celulele să nu moară în timpul operației. Gâtul va fi tăiat, vasele sanguine – unite cu tuburi subțiri, iar măduva spinării va fi tăiată cu un instrument foarte ascuțit. După aceasta s-ar petrece unirea capului cu trupul. A doua parte nu este însă atât de simplă. Canavero crede că nervii măduvei spinării, care ar permite creierului și corpului să comunice, trebuie condensați cu o substanță numită polietilen glicol. Pentru a împiedica mișcarea pacientului, acesta va trebui ținut în comă câteva săptămâni, iar apoi va avea nevoie de ani de fizioterapie ca să-și poată simți capul și corpul. „Dacă societatea nu vrea acest lucru, eu nu-l voi realiza. Dar dacă europenii sau americanii nu și-o doresc, asta nu înseamnă că operația nu va avea loc altundeva”, spune doctorul italian.

În pofida entuziasmului lui Canavero, mulți chirurgi și neurologi sunt foarte sceptici în această privință. Cea mai mare problemă este că nimeni nu cunoaște cum să reconecteze nervii spinali și să-i facă să lucreze din nou. Dacă asta ar fi posibil, oamenii paralizați ar putea fi operați pentru a putea să meargă din nou. „Proiectul este atât de neobișnuit, încât nu prea cred să fie posibil”, a comentat Harry Goldsmith, profesor de neurochirurgie de la Universitatea din California.

Adaptare și traducere pentru MedNews, Felicia Nedzelschi

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Science-Fiction în medicină: Transplant de corp peste 2 ani Reviewed by on . Discuții controversate în lumea medicinei! Chirurgul italian Sergio Canavero susține că procedura de transplant de corp, în care capul unui om ar putea fi cusut Discuții controversate în lumea medicinei! Chirurgul italian Sergio Canavero susține că procedura de transplant de corp, în care capul unui om ar putea fi cusut Rating: 0
scroll to top