11 iulie 2015

Acasă » Știri » SCR reacționează la acuzațiile pacientului Viorel Pânzari
SCR reacționează la acuzațiile pacientului Viorel Pânzari

SCR reacționează la acuzațiile pacientului Viorel Pânzari

8 iulie 2015, 17:34

Directorul adjunct pe chirurgie de la Spitalul Clinic Republican (SCR), Sergiu Ungureanu, ripostează în cazul pacientului bolnav de diabet zaharat care a ajuns în atenția presei. Medicul susține că bolnavul Viorel Pânzari din Secția de endocrinologie nu avea nevoie de soluție fiziologică așa cum a indicat bărbatul, el fiind la „școala pacientului cu diabet zaharat”, care în Republica Moldova este obligatorie pentru orice diabetic.

Bărbatul a fost internat la Spitalul Republican cu diabet zaharat, dar suferă de encefalopatie și are dereglări de ordin general. „Este un pacient care este la evidență și la medicul narcolog, la locul de trai. Acest lucru a fost confirmat și de șefa de secție din raionul Sângerei, unde este înregistrat bărbatul”, a comunicat pentru MedNews Sergiu Ungureanu.

Bărbatul urma școlarizarea pacientului cu diabet zaharat pentru că, deși are acces la toate cele necesare, nu-și administrează la timp insulina. „El nu respectă nici regimul alimentar, face abuz de alcool și este un bolnav care nu este cooperant cu personalul medical. De la Sângerei a fost trimis la Spitalul Republican ca să-l educăm noi în sensul respectării obligațiilor pacientului în timpul tratamentului . Din păcate, pacientul nu prea s-a lăsat educat – dispărea cu regularitate  din secție”, a continuat medicul de la SCR.

Doctorul susține că a avut o discuție personală cu acest pacient și el a recunoscut că a făcut „o prostie” făcând declarații eronate pentru presă. El a motivat că nu știa ce face.

„Noi admitem că serviciul medical nu-i satisface pe 100% dintre pacienți, oricum cineva rămâne nesatisfăcut oricât de bine ar fi organizat acest sistem, dar pe mine mă uimește altceva – din cei 62 de bolnavi care sunt în secția endocrinologie, jurnaliștii au găsit un bolnav cu encefalopatie, care are și dereglări de ordin general. În plus, jurnaliștii nici nu au dorit să discute cu doctorii”, a explicat pentru MedNews Sergiu Ungureanu.

Referitor la soluția fiziologică pe care bărbatul susține că a fost nevoit să și-o procure, doctorul a spus că aceasta nu i-a fost indicată de medici, iar pacientul nu poate să-și administreze preparate de sine stătător.

Reamintim că recent, în presă au apărut informații potrivit cărora un bolnav de diabet zaharat, cu complicații grave, care a fost internat la SCR, ar fi fost ignorat de medici. În plus, el ar fi declarat că era nevoit să-și cumpere soluție fiziologică din banii proprii pentru a i se putea administra perfuzii. Bărbatul a acuzat medicilor că nu i-ar fi făcut investigația vaselor, deoarece medicul imagist era în concediu.

Potrivit Legii cu privire la drepturile și responsabilității pacientului, persoanele internate în instituțiile medicale trebuie să aibă grijă de propria sănătate şi să ducă un mod de viaţă sănătos, excluzând acţiunile premeditate ce dăunează sănătăţii lui şi a altor persoane. În plus, pacientul trebuie să respecte regulile de comportament stabilite pentru pacienţi în instituţia medico-sanitară, precum şi recomandările medicului în perioada tratamentului ambulator şi staţionar, trebuie să excludă utilizarea produselor farmaceutice şi a substanţelor medicamentoase fără prescrierea şi acceptul medicului curant, inclusiv a drogurilor, a altor substanţe psihotrope şi a alcoolului în perioada tratamentului în instituţia medicală.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
SCR reacționează la acuzațiile pacientului Viorel Pânzari Reviewed by on . Directorul adjunct pe chirurgie de la Spitalul Clinic Republican (SCR), Sergiu Ungureanu, ripostează în cazul pacientului bolnav de diabet zaharat care a ajuns Directorul adjunct pe chirurgie de la Spitalul Clinic Republican (SCR), Sergiu Ungureanu, ripostează în cazul pacientului bolnav de diabet zaharat care a ajuns Rating: 0
scroll to top