3 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » UPDATE: Se pregătesc facilități legislative pentru polița medicală
UPDATE: Se pregătesc facilități legislative pentru polița medicală

UPDATE: Se pregătesc facilități legislative pentru polița medicală

10 decembrie 2015, 11:23

Polița medicală pentru moldovenii care se asigură în mod individual va rămâne în următorii trei  – cinci ani la prețul stabilit în anul 2015, adică de 4 056 lei. Aceasta nu se va modifica până când, în baza noii formule de calcul a primei în sumă fixă, aprobată joi, 10 decembrie în prima lectură de parlamentari, prețul calculat nu-l va depăși pe cel actual. O modificare în acest sens urmează să fie aprobată de parlamentari în cadrul Ședinței plenare a legislativului la propunerea Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie.

Solicitată de MedNews, președinta Comisiei, Oxana Domenti, a explicat că acțiunea vine în scopul de a facilita accesul moldovenilor care se asigură în mod individual la serviciile medicale garantate în cadrul sistemului de asigurare obligatorie de asistență medicală.

„În conformitate cu datele statistice, persoanele care își achită de sine stătător polița medicală la preț deplin trebuie să aloce circa 16-21% din venitul disponibil. Acest fapt pune sub presiune financiară aceste categorii,  povara fiind de cel puțin de patru ori mai mare decât cea individuală a angajaților și de cel puțin de două ori mai mare față de cea a angajaților și angajatorilor, cumulativ ”, susține Domenti.

Astfel, noua modalitate de calcul a primei de asigurare medicală în sumă fixă va fi raportată doar la cota de 4,5% a primei în formă procentuală din salariu față de 9% după cum este la moment pentru angajat.

În același context, șefa Comisiei parlamentare a mai propus extinderea perioadei de achitare a poliței medicale cu reducerile de 50% și 75% pentru categoriile care se bucură de aceste facilități, subliniind că acesta va fi discutat în cadrul proceselor bugetare.

Reamintim, categoriile care se asigură în mod individual sunt: proprietarii de terenuri agricole, arendașii și arendatorii, proprietarii de patentă și întreprinderi individuale,  notarii publici, avocații, executorii judecătorești și alte categorii care nu sunt asigurate de către Guvern și nu sunt angajate.

Pe parcursul anilor 2009 – 2014, costul primei de asigurare medicală în sumă fixă a crescut de la 2 637,6 lei la 4 056 lei.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
UPDATE: Se pregătesc facilități legislative pentru polița medicală Reviewed by on . Polița medicală pentru moldovenii care se asigură în mod individual va rămâne în următorii trei  – cinci ani la prețul stabilit în anul 2015, adică de 4 056 lei Polița medicală pentru moldovenii care se asigură în mod individual va rămâne în următorii trei  – cinci ani la prețul stabilit în anul 2015, adică de 4 056 lei Rating: 0
scroll to top