17 iulie 2018

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » SEMNAL DE ALARMĂ: Mai mult de 50% dintre elevi se simt extenuați la școală
SEMNAL DE ALARMĂ: Mai mult de 50% dintre elevi se simt extenuați la școală

SEMNAL DE ALARMĂ: Mai mult de 50% dintre elevi se simt extenuați la școală

2 decembrie 2014, 10:57

Elevii din Chișinău răcesc des, sunt nervoși, dorm prost, se trezesc obosiți și memorează slab temele pentru acasă. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de medicii igieniști de la Centrul de Sănătate Publică din Chișinău pe parcursul anului de studii 2013-2014.

Doctorii au analizat starea de sănătate a 1057 de elevi din cinci școli și licee din capitală, dintre care 419 din clasa I, 364 – din clasa a IX-a, iar alți 274 dintre respondenți au fost copiii din ultimul an de liceu. Pe parcursul anului, școlarii au îndeplinit anchete în care au răspuns la întrebări privind oboseala, capacitatea de memorare, calitatea somnului și altele. Analizând răspunsurile lor, medicii au concluzionat că cele mai frecvente boli printre elevi sunt cele ale sistemului respirator, maladiile ochilor și cele ale sistemului nervos.

Mai mult de jumătate dintre copiii din clasa I se simt obosiți, 21,48% simt o diminuare a capacităţii de memorare, iar 19,33% au dureri de cap în timpul zilei. Cu vârsta, procentul elevilor extenuați crește alarmant. Astfel, la 61,81% din elevii claselor a IX-a şi 66,42% din elevii claselor a XII-a persistă starea de oboseală și 62,09% dintre elevii claselor a IX au cefalee în timpul zilei.

Dimineața, cei mai obosiți sunt liceenii, dar tot ei sunt și cei care dorm cel mai puțin în timpul nopții – în jur de 7 ore. Starea de extenuare a tuturor elevilor atinge apogeul la ultima lecție. Astfel, 43,68% dintre elevii claselor I-a, 56,59% dintre elevii claselor IX-a și 63,87% dintre copiii din ultimul an se simt obosiți la ultima lecție.

Răspunsurile elevilor i-au îngrijorat pe medici. Majoritatea copiilor au spus că simt surmenajul la mijloc de săptămână, când conform curbei capacităţii de muncă şi a ritmurilor biologice intensitatea activităţilor intelectuale ar trebui să fie maximă. Doctorii susțin că orarele sunt alcătuite prost, lecțiile grele nu alternează cu cele ușoare, iar programele școlare sunt supraîncărcate.

Din raportul medicilor igieniști mai aflăm că elevii nu prea dorm la amiază, fac puțină mișcare și petrec mult timp la calculator și TV.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
SEMNAL DE ALARMĂ: Mai mult de 50% dintre elevi se simt extenuați la școală Reviewed by on . Elevii din Chișinău răcesc des, sunt nervoși, dorm prost, se trezesc obosiți și memorează slab temele pentru acasă. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat Elevii din Chișinău răcesc des, sunt nervoși, dorm prost, se trezesc obosiți și memorează slab temele pentru acasă. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat Rating: 0
scroll to top