18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Semnele ascunse ale unei maladii perfide. Cancerul prostatei.
Semnele ascunse ale unei maladii perfide. Cancerul prostatei.

Semnele ascunse ale unei maladii perfide. Cancerul prostatei.

4 iunie 2014, 14:29

Cancerul este una din cele mai perfide maladii. Asta pentru că în stadiile incipiente aproape niciodată nu prezintă simptome, iar oamenii bolnavi nu suspectează nimic. De cele mai dese ori, este depistat în stadiile avansate, uneori, prea târziu pentru a salva viața.

Cum se manifestă? În absența simptomelor, nodulii canceroși pot fi depistați prin palpare rectală sau analiza sângelui . Antigenul specific prostatic (PSA) este produs în prostată, având rolul de a menține sperma în formă lichidă. Atunci când în organism apar celule tumorale de prostată, nivelul PSA în sânge crește. În astfel de cazuri, se ia sânge din venă și sunt numărați antigenii. Totuși, nivelul crescut de PSA in sânge – nu este motiv de panică și nu se poate spune sigur că persoana are cancer. Ar putea fi vorba despre un adenom(tumoare benignă a prostatei), și prostatita. Pentru stabilirea unui diagnostic precis, este nevoie de mai multe cercetări și analize.

Intru sau nu în grupul de risc? Este bine să soliciți un consult medical la medicul de familie sau la urolog .Cancerul de prostată afectează în special bărbații în vârstă, mai ales cei trecuți de 65 de ani. Dacă în istoricul familiei  tale sunt înregistrate cazuri de cancer, sau dacă ai ]n jur de 50 de ani, ai grijă să treci examenul medical regulat în fiecare an.

Ce și cum trebuie să fac? Recoltarea sângelui din venă pentru analiza PSA o faci  pe stomacul gol, sau cu cel puțin 8 ore de la ultima masă. De asemenea, nu trebuie să bei suc, cafea, ceai sau alcool. Diagnosticul poate fi confirmat doar prin examinarea microscopica a celulelor prostatei.

Cancerul poate fi prevenit. Dacă este depistat și tratat la timp, durata medie de supraviețuire a unui bolnav de cancer de prostată este de 15 ani. Dacă însă nu este tratat la timp, durata de viață este redusă până la 3 ani.  Diagnosticul precoce al cancerului de prostată este foarte important, pentru că tratamentul chirurgical efectuat înainte ca boala să progreseze, poate fi reușit în 85-90% de cazuri.

În incinta Policlinicii IMSP Institutul Oncologic, dar şi în raioanele din întreaga ţară, lucrătorii medicali oferă servicii de consultanţă gratis privind controlul profilactic, pentru toţi doritorii. Acțiunea are loc în cadrul Săptămânii Naționale Anticancer cu genericul ”Depistarea precoce şi screening-ul cancerului”, care are scopul de a sensibiliza şi informa publicul privind importanţa măsurilor de prevenire şi depistarea precoce a cancerului. Este estimat, că mai mult de o treime din toate cazurile de cancer pot fi prevenite.

Pentru MedNews: Alina Dumitrescu

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Semnele ascunse ale unei maladii perfide. Cancerul prostatei. Reviewed by on . Cancerul este una din cele mai perfide maladii. Asta pentru că în stadiile incipiente aproape niciodată nu prezintă simptome, iar oamenii bolnavi nu suspectează Cancerul este una din cele mai perfide maladii. Asta pentru că în stadiile incipiente aproape niciodată nu prezintă simptome, iar oamenii bolnavi nu suspectează Rating: 0

La aceeasi tema

scroll to top