29 septembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Comunicate » Servicii medicale mai bune pentru femeile și nou-născuții din stânga Nistrului
Servicii medicale mai bune pentru femeile și nou-născuții din stânga Nistrului

Servicii medicale mai bune pentru femeile și nou-născuții din stânga Nistrului

22 decembrie 2015, 16:04

Calitatea serviciilor medicale prestate femeilor și nou născuților din stânga Nistrului a sporit considerabil. Grație intervenției partenerilor de dezvoltare, secțiile de maternitate din trei spitale au fost renovate şi dotate cu echipament modern, iar personalul medical a fost instruit. Îmbunătățirea sistemului perinatal din stânga Nistrului a fost realizat în cadrul unui proiect implementat de trei agenții ale Organizației Națiunilor Unite – PNUD, UNICEF și OMS, cu susținerea financiară a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și a Uniunii Europene (UE).

Rezultatele proiectului au fost prezentate la un eveniment de inaugurare a secției maternitate a spitalului din Slobozia.

„Elveția deține o experiență bogată în acordarea suportului tehnic și financiar în domeniul modernizării serviciilor medicale pentru mame și copii. Suntem convinși că acest proiect este un pas important în sporirea calității serviciilor medicale pentru femei și copiii”, a afirmat Simone Giger, șefa biroului SDC în Moldova.

Potrivit șefului secției cooperare a Delegației europene în Republica Moldova, Aneil Singh, UE va continua să susțină mamele și copiii de pe ambele maluri ale Nistrului, la fel ca și celelalte categorii ale populației, prin acordarea sprijinului în vederea modernizării infrastructurii și a serviciilor medicale.

„Investiția în sănătatea mamei și copilului înseamnă un viitor prosper și sigur pentru noi toți. Ne bucurăm că împreună cu partenerii noștri locali și internaționali – Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Uniunea Europeană, putem contribui la îmbunătățirea calității serviciilor medicale și la edificarea unui viitor mai bun pentru locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru”, a menționat Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă ONU, reprezentantă permanentă PNUD Moldova.

În primele nouă luni ale anului curent, peste cinci mii de mame și nou-născuți s-au bucurat de condiții mai bune în maternitățile modernizate.

„Este important să asigurăm acces egal la servicii medicale de calitate în maternități femeilor cu diferit statul social și economic. Acest proiect, grație instruirii lucrătorilor medicali și a dotării spitalelor cu echipament modern, asigură femeile cu asistență medicală de calitate”, a declarat Nune Mangasaryan, reprezentanta UNICEF în Republica Moldova.

Spitalul din Slobozia a fost dat în exploatare acum 30 de ani. De atunci, în secția maternitate au fost efectuate doar lucrări de reparație cosmetică. Necesitatea de a oferi condiții adecvate pentru mame și copii devenea pe zi ce trece tot mai mare: geamurile, ușile, sistemul de încălzire și cel sanitar, dar și echipamentul medical erau vechi și nefuncționale.

„Acum, toți ne bucurăm de cele mai bune condiții: mamele, copiii și noi – personalul medical”, a menționat Natalia Solomon, șefa secției maternitate a spitalului din Slobozia.

Tinerele mămici se arată încântate de noile condiții. Cele care au mai născut anterior la acest spital au fost plăcut surprinse de schimbări când i-au pășit din nou pragul.

Şi secțiile de maternitate ale spitalelor din Rîbnița și Grigoriopol au fost renovate. Aceste spitale, dar și cele din Tiraspol și Bender, au fost dotate cu 267 unități de echipament medical performant. UNICEF și OMS au desfășurat o serie de campanii de conștientizare cu privire la importanța imunizării. Drept urmare, rata imunizării în regiune a sporit. Totodată, specialiștii din șapte instituții perinatale și-au perfecționat cunoștințele în cadrul unor instruiri, oferite de colegii lor din dreapta Nistrului.

Din 2009, prin intermediul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, UE a acordat peste 1,4 milioane de euro consolidării sistemului de sănătate din stânga Nistrului și urmează să aloce alte două milioane de euro pentru proiecte implementate de Organizația Mondială a Sănătății. Agenția elvețiană pentru dezvoltare și cooperare a oferit peste 1,5 milioane de dolari pentru optimizarea sistemului de sănătate a mamelor și nou-născuților din stânga Nistrului, începând cu anul 2013.

Sursa: UNDP-Moldova

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Servicii medicale mai bune pentru femeile și nou-născuții din stânga Nistrului Reviewed by on . Calitatea serviciilor medicale prestate femeilor și nou născuților din stânga Nistrului a sporit considerabil. Grație intervenției partenerilor de dezvoltare, s Calitatea serviciilor medicale prestate femeilor și nou născuților din stânga Nistrului a sporit considerabil. Grație intervenției partenerilor de dezvoltare, s Rating: 0
scroll to top