22 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Editorial » Show must go on! Regele a murit, trăiască regele!
Show must go on! Regele a murit, trăiască regele!

Show must go on! Regele a murit, trăiască regele!

5 august 2015, 14:29

Toți cei cu care m-am întâlnit săptămâna trecută aveau sentimentul că și de data aceasta politicienii își mișcă figurile pe tabla politică reieșind din propriile interese, nu din interesele generale ale societății. Rocada între cele două ministere cu profil social s-a produs. Așa că vocile figurilor din sistemul de sănătate au rămas în surdină. Au decis „jucătorii” politici. La Ministerul Sănătății, ministrul Buga „a murit”, trăiască ministra Glavan! Show must go on! – asta au înțeles politicienii din scrisoarea deschisă semnată de cei șase foști miniștri ai sănătății. Acești oameni, deloc ocazionali în medicină, după cum era să ne spună Gheorghe Ghidirim, au cerut continuitatea reformelor și păstrarea condițiilor create. „Treburile în medicină s-au pornit bine, avem acorduri cu organisme internaționale și ar trebui să continuăm această practică”, a explicat într-un material pentru MedNews primul ministru al Sănătății al Republicii Moldova.

Dar cum sfârșitul lunii lui cuptor s-a dovedit a fi incandescent, ploaia de vineri a mai închis o filă din cartea noii istorii a sistemului moldovenesc de sănătate. 31 iulie, ziua în care cei doi miniștri au fost prezentați echipelor ministeriale de către noul prim-ministru Valeriu Streleț, a coincis cu cea în care reprezentantul OMS în Republica Moldova, Jarno Habicht și-a încheiat misiunea. A fost o zi în care la Ministerul Sănătăţii au fost făcute totalurile parteneriatului din perioada anilor 2014-2015 şi au fost trasate prioritățile de colaborare din sectorul sănătății pentru 2016 – 2017.

Seara, la recepția de rămas bun, reprezentantul OMS, Jarno Habicht a spus comunității medicale: „Prieteni, nu spun „Adio”, spun „La revedere” Moldova și tuturor prietenilor de aici!”. În cuvântarea sa către partenerii locali, Jarno Habicht a mai punctat: „Eu v-am ascultat doleanțele și, cu echipa, am facilitat sprijinul din partea OMS pentru sectorul de sănătate și nu doar (…). Împreună am reușit să avem un dialog deschis în privința politicilor de sănătate, să înfruntăm noile epidemii din categoria bolilor netransmisibile și să îmbunătățim accesul populației la serviciile de sănătate și medicamente”. După cinci ani de lucru în care a promovat intens reformele și valorile din sistemul nostru de sănătate, pentru cel care a reprezentat OMS în Moldova și echipa din care face parte, continuitatea reformelor ar fi cel mai bun semn de recunoștință din partea decidenților politici ai țării.

Ce a fost, am văzut, ce va urma, vom vedea. Sunt foarte promițătoare declarațiile noului ministru despre reformele care vor continua. Din primele declarații ale ministrei Glavan rezultă că reformele vor fi nu doar promovate, dar și accelerate într-un ritm și mai rapid decât de până acum pentru că „lucrurile trebuie să se miște mai bine”, punctează noul ministru.

Reieșind din Nota informativă din partea Partenerilor de dezvoltare ai Moldovei, valabilă și pentru guvernul Streleț și ținând cont de rezultatele celor șase luni de activitate ale guvernului Gaburici, în sistemul de sănătate trebuie să fie implementate următoarele reforme:

  1. Reducerea nivelului de cheltuielii pentru sănătate a populației prin punerea în aplicare a mecanismelor de reducere a adaosului la medicamente și de lărgire a listei medicamentelor compensate. Reamintim, cheltuielile populaţiei (din buzunar) pentru medicamente constituie 72% din totalul cheltuielilor pentru sănătate sau 126 milioane euro, sumă echivalentă cu ½ din cheltuielile pentru întreg sistemul de sănătate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (FAOAM).

În acest sens, fostul ministru al Sănătății, Mircea Buga în parteneriat cu OMS, USMF și Comisia parlamentară Protecție socială, Sănătate și Familie a promovat modificări la Legea privind activitatea farmaceutică (legea a fost votată în lectură finală pe 30 iulie 2015, în ziua de învestire a Guvernului Streleț) care prevede micșorarea adaosului comercial pentru medicamente la depozite și farmacii. Documentul poate fi pus în aplicare doar prin aprobarea regulamentelor de implementare a legii care urmează să fie elaborate în viitorul imediat de către Ministerul Sănătății.

În același timp, continuitatea reformelor în sistemul de sănătate, înseamnă   micșorarea din oficiu a prețului de producător a medicamentelor în cazul devalorizării leului moldovenesc mai mult de 3%; sporirea cotei de compensare a medicamentelor și lărgirea listei medicamentelor compensate.

  1. Finalizarea procesului de reformare a Asistenței Medicale de Urgență care urmează să fie gestionată de Centrul Național de Asistență Medicală Urgență Prespitalicească ce va uni toate stațiile zonale şi substaţiile asistenței medicale urgente.
  2. Alocarea constantă a mijloacelor financiare bugetare (12,1% din bugetul de stat pentru cele 15 categorii de persoane) pentru finanțarea prestatorilor de servicii medicale încadrați în sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală.
  3. Finalizarea pachetelor de acte normative pentru implementarea Legii anti-tutun care prevede interzicerea tuturor formelor de publicitate şi promovare a produselor din tutun, inclusiv în punctele de comercializare, reglementarea ingredientelor din produsele din tutun, ce nu sunt caracteristice tutunului (vanilie, taurină, cafeină ş.a.) pentru a micșora atractivitatea lor în rândul tinerilor şi femeilor.
  4. Menținerea autonomiei Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) față de Ministerul Sănătății pentru ca instituția să poată efectua achizițiile strategice de servicii de sănătate de la instituțiile medico-sanitare.
  5. Continuarea dialogului cu donatorii, administrația publică centrală, managerii sistemului spitalicesc și societatea civilă în scopul aprobării unei strategiei naționale de sănătate privind raționalizarea spitalelor/reforma spitalicească. Donatorii recomandă să fie luate ca bază pentru viitoarea reformă planul general al municipiului Chișinău, planul național general al spitalelor 2009 și foaia de parcurs pentru accelerarea reformei 2012.
  6. Continuarea reorganizării sistemului de sănătate publică pentru îmbunătățirea controlului maladiilor netransmisibile și transmisibile.

Așa dar, show must go on! Trăiască regele care va reuși implementarea acestor obiective imediate până la sfârșitul anului curent și va valorifica 4,5 milioane de dolari din suportul pentru bugetul ocrotirii sănătății, alocat de Asociația Internațională de Dezvoltare.

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Show must go on! Regele a murit, trăiască regele! Reviewed by on . Toți cei cu care m-am întâlnit săptămâna trecută aveau sentimentul că și de data aceasta politicienii își mișcă figurile pe tabla politică reieșind din propriil Toți cei cu care m-am întâlnit săptămâna trecută aveau sentimentul că și de data aceasta politicienii își mișcă figurile pe tabla politică reieșind din propriil Rating: 0
scroll to top