3 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Sindicatele sunt împotriva majorării primei de asigurare obligatorie pentru angajați și angajatori
Sindicatele sunt împotriva majorării primei de asigurare obligatorie pentru angajați și angajatori

Sindicatele sunt împotriva majorării primei de asigurare obligatorie pentru angajați și angajatori

10 aprilie 2015, 11:21

Sindicatele vin cu amendamente la Legea fondurilor asigurării medicale obligatorii. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) se pronunță împotriva majorării primei în formă de contribuție procentuală la salariu de la 8% la 9%.

CNSM a enumerat în amendament o serie de nereguli pe care le-ar fi depistat. Astfel, se spune că nota informativă la proiectul legii bugetare nu conţine informaţii fundamentate din punct de vedere economico-financiar în cazul în care realizarea noilor reglementări va necesita cheltuieli financiare suplimentare din partea angajatorului și salariatului. „Dacă salariul mediu pe țară pentru anul 2015 este prognozat cu o creștere de 275 de lei sau cu 6,5%, prima de asigurare obligatorie, conform autorului proiectului, va crește cu 19,8% față de anul curent, adică ritmul reținerilor din salariu în fondul asistenței medicale se propune să se mărească de 3 ori mai mult decât cel al creșterii salariului”, se arată în documentul CNSM.

Sindicatele au propus stabilirea costului poliţei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pentru categoriile de populaţie asigurate de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) în funcţie de cota contribuţiei individuale la salariul prognozat de Guvern. Dacă va fi făcută această modificare, nu va mai fi nevoie să se acorde facilităţi la procurarea poliţelor.

„În realitate, în anul 2012, costul poliței unei persoane asigurate de către CNAM  a fost de 1434,70 lei (48,1% din 2982 de lei pe care îi plătea cetățeanul), iar în 2013 – 1561,54 lei (47,06% din 3318 lei). Pentru anul 2014 costul poliței unei persoane asigurate a fost planificat în sumă de1858,66 lei (45,8% din 4056 lei)”, se menționează în amendament.

De asemenea, CNSM a scos în evidență faptul că nu este argumentată care va fi eficacitatea finanțării subprogramelor de sănătate publică și serviciilor medicale fără explicaţiile de rigoare despre numărul persoanelor tratate, câte reţete compensate vor fi prescrise din fondul de bază, la care preț, în care instituții vor fi procurate și instalate aparate moderne, precum şi a câta parte din populație va beneficia de servicii medicale din contul fondurilor.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Sindicatele sunt împotriva majorării primei de asigurare obligatorie pentru angajați și angajatori Reviewed by on . Sindicatele vin cu amendamente la Legea fondurilor asigurării medicale obligatorii. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) se pronunță împotri Sindicatele vin cu amendamente la Legea fondurilor asigurării medicale obligatorii. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) se pronunță împotri Rating: 0
scroll to top