21 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Sistarea controalelor de stat poate pune în risc major calitatea vieții oamenilor
Sistarea controalelor de stat poate pune în risc major calitatea vieții oamenilor

Sistarea controalelor de stat poate pune în risc major calitatea vieții oamenilor

29 februarie 2016, 18:08

„Măsurile radicale propuse de Guvern de a sista practic orice tip de controale de stat, inclusiv cele cu impact asupra sănătății publice – mai întâi pe o perioada de trei luni,  cu posibilitatea extinderii acestui termen pe perioade nedefinite – le consideram insuficient de fundamentate, inoportune, ba chiar dăunătoare și periculoase, și pot pune în risc major calitatea vieții oamenilor”, a declarat șefa Comisiei Protecție Socială, Sănătate și Familie, Oxana Domenti, la prima ședință în plen a Parlamentului din sesiunea iarnă-primăvară din acest an. Declarația a fost făcută în cadrul luării de cuvânt pe marginea proiectului Legii privind moratoriul asupra controlului de stat, votat în prima lectură, pe 25 februarie 2016.

La începutul lui februarie, proiectul de Lege privind moratoriul asupra controlului de stat a fost comentat în același sens și de către reprezentanții societății civile și ai sindicatelor. Mai mult, prevederea proiectului ca Ministerul Economiei să fie unicul organ de stat care să se expună asupra oportunității sau inoportunității de executare a controalelor în situații de risc asupra vieții, sănătății, muncii, mediului a fost calificată ca fiind ineficientă. Astfel, vocea societății civile, a sindicatelor și a unor deputați a fost solidară în solicitarea de a include amendamentele de limitare a ariei de impact a proiectului Legii privind moratoriul asupra controlului de stat în domeniile de sănătate publică, activitate farmaceutică, protecție și securitate a muncii și a mediului.

Printre argumentele militanților de a reduce prevederile Legii nominalizate asupra sănătății publice, activității farmaceutice, protecție și securității muncii și a mediului este și faptul că documentul nu este în concordanță cu angajamente internaționale ce vizează aceste sfere de activitate: articolele 113, 114 din Acordul de Asociere Republica Moldova – UE, un șir de convenții ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) (controlul tutunului) și ale Organizației Internaționale a Muncii (OIM).

În acest sens, deputata Oxana Domenti a reamintit colegilor din Legislativ ca de la începutul acestui an au intrat în vigoare restricțiile la promovarea directă și indirectă a produselor de tutun. „ Prevederile deja sunt încălcate flagrant de unii actori ai pieței, iar autoritățile declară că sunt restricționate de a întreprinde anumite măsuri pe motivul anunțării moratoriului”.

Reamintim, pe 9 februarie 2016, ministra Sănătății, Ruxanda Glavan a semnat un ordin de punere în aplicare a Hotărârii de Guvern privind sistarea controlului de stat al activității agenților economici. În baza acestuia, Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP) și al Centrelor de Sănătate Publică teritoriale (CSP), Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMED) au fost obligate să sisteze controlul de stat al activității persoanelor juridice.

În luarea sa de cuvânt, șefa Comisiei Protecție Socială, Sănătate și Familie a mai solicitat ca proiectul de Lege să permită punerea în aplicare, începând cu 31 mai, a instrumentelor statului de interzicere a fumatului în toate spatiile publice.

În ceea ce privește securitatea farmaceutică și accesul financiar al moldovenilor la medicamente, deputata s-a arătat îngrijorată asupra efectelor așteptate de micșorare a prețurilor la medicamente ca urmare a aplicării adaosului comercial regresiv în farmacii, de la 1 aprilie, când urmează să intre în vigoare modificările la Legea privind activitatea farmaceutică. „Lipsa unui control din partea statului la acest capitol, sub aspect metodologic sau consultativ, pune la mare îndoială atingerea rezultatelor și obiectivelor de micșorare a prețurilor la medicamente, atât de așteptate de cetățeni”, a declarat Oxana Domenti.

Proiectul Legii privind moratoriul asupra controlului de stat a fost elaborat  de Ministerul Justiției, în baza deciziei Guvernului din 27 ianuarie 2016. La iniţiativa Prim-ministrului Pavel Filip, începând cu 4 februarie curent, a fost lansată și o linie telefonică a Guvernului pentru cazurile de abuz din partea organelor de control în perioada moratoriului la controalele de stat ale agenţilor economici.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Sistarea controalelor de stat poate pune în risc major calitatea vieții oamenilor Reviewed by on . „Măsurile radicale propuse de Guvern de a sista practic orice tip de controale de stat, inclusiv cele cu impact asupra sănătății publice - mai întâi pe o perioa „Măsurile radicale propuse de Guvern de a sista practic orice tip de controale de stat, inclusiv cele cu impact asupra sănătății publice - mai întâi pe o perioa Rating: 0
scroll to top