11 noiembrie 2014

Acasă » Știri » Sistemul de sănătate este asigurat în proporție de 28% cu medici
Sistemul de sănătate este asigurat în proporție de 28% cu medici

Sistemul de sănătate este asigurat în proporție de 28% cu medici

23 octombrie 2014, 17:21

“Asigurarea cu medici a sistemului de sănătate este aproape la nivelul european, fiind asigurat în proporție de 28 %, în timp ce statele din comunitatea europeană înregistrează o rată de 37,5%. Problema nu este însă în numărul cadrelor medicale, ci în repartizarea geografică neomogenă. Avem de lucru la capitolul creării condițiilor atractive și sporirea competențelor”, a spus Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, prezentând angajamentele asumate și rezultatele obținute în sectorul sănătății, în cadrul Forumului Medicilor, care se desfășoară în perioada 23-24 octombrie.

Peste 200 de Centre de Sănătate din Republica Moldova au fost construite sau renovate din resursele financiare oferite de Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Fondul European de Dezvoltare Regională. Numărul instituțiilor primare care ar corespunde standardelor de calitate pentru oferirea serviciilor medicale reprezintă o jumătate din numărul de centre din țară,  a mai declarat ministrul Sănătății.

La Forumul Național pentru Sănătate, Andrei Usatîi a anunțat că în perioada imediat următoare va fi lansat sistemul informațional integrat pentru medicina primară. “Acesta va ușura munca angajaților din sistemul de sănătate și vor avea mai mult timp pentru a îngriji de bolnavi”.

Usatîi a mai comunicat că se mândrește cu Blocul Chirurgical al Spitalului Clininic Republican, construit în timp record de 22 de luni și care oferă servicii ce nu au mai fost până acum.

În perioada următoare, șeful sistemului de sănătate autohton își propune să dezvolte relațiile cu  Uniunea Europeană, Guvernul Japoniei, Turciei, Statelor Unite ale Americii ș.a. „O strategie nouă și importantă este promovarea sănătății pe parcursul întregii vieți. Aceasta prevede asigurarea sănătății odată cu planificarea conceperii, în timpul gravidității și nașterii. Prin urmare, un obiectiv prioritar este sănătatea reproductivă. Țara noastră este prima în regiune care a acoperit cu Centre de Sănătate Reproductivă întreaga populație a Moldovei. La ora actuală avem 46 de centre în țară”, a menționat Andrei Usatîi.

Pentru MedNews: Marina Lița

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Sistemul de sănătate este asigurat în proporție de 28% cu medici Reviewed by on . “Asigurarea cu medici a sistemului de sănătate este aproape la nivelul european, fiind asigurat în proporție de 28 %, în timp ce statele din comunitatea europea “Asigurarea cu medici a sistemului de sănătate este aproape la nivelul european, fiind asigurat în proporție de 28 %, în timp ce statele din comunitatea europea Rating: 0
scroll to top