18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Sistemul de Sănătate moldovenesc se confruntă cu o criză financiară „destul de gravă”
Sistemul de Sănătate moldovenesc se confruntă cu o criză financiară „destul de gravă”

Sistemul de Sănătate moldovenesc se confruntă cu o criză financiară „destul de gravă”

11 decembrie 2015, 16:16

Republica Moldova se confruntă cu o „criză financiară destul de gravă” în sistemul de sănătate, este constatarea IDIS Viitorul care a lansat, vineri, 11 decembrie 2015 studiul „Soluții de finanțare durabilă a sistemului de sănătate din Republica Moldova”.

Potrivit raportului, acest fapt este cauzat în special de datoriile pe care le are Ministerul Finanțelor față de CNAM: „Ministerul Finanţelor indică o datorie faţă de spitale ce se ridică la cifra de aproape jumătate de miliard de lei, iar bani la buget nu sunt. Situația actuală denotă pentru prima dată datorii atât de mari ale instituţiilor medicale. La rândul său, CNAM se află deja în incapacitate de plată a spitalelor, aşa cum prevăd contractele încheiate între CNAM și spitale. Şi este vorba iarăşi de o sumă destul de impunătoare de 440 de milioane de lei. Din această cauză, deja instituţiile medicale au şi ele, la rândul lor, datorii în sumă de peste 600 de milioane de lei faţă de furnizorii de servicii”.

Autorul studiului, doctorul conferențiar al USM, Mariana Iațco consideră că: „deficitul vine din datoriile pe care le are Ministerul Finanţelor către CNAM, mai exact transferurile de la bugetul de stat pentru asigurarea medicală a 14 categorii de persoane asigurate de Guvern (16 categorii – n. red) – copii, studenţi, pensionari, persoane cu dizabilități, femeile gravide şi alte grupuri”.

Totodată, studiul prezintă printre cauzele crizei și planificarea şi gestionarea ineficientă a resurselor publice pe parcursul ultimilor ani, dar și managementul „nejudicios” al CNAM, prin achiziționarea a trei autoturisme pentru activitatea în teren a angajaților, în valoare de un milion de lei.

Autoarea raportului, totuși, consideră că  „pentru a reduce situația de criză din sistemul de sănătate este posibil de intervenit” prin implementarea următoarelor recomandări:

  1. programele de prevenție și tratamentul în ambulatoriu vor trebui să se afle pe lista de priorități și trebuie să li se aloce finanțare adecvată;
  2. investiția în serviciile medicale inovative care este un factor esențial pentru creșterea stării de sănătate a populației;
  3. soluții alternative și mecanisme de suplimentare și eficientizare a cheltuielilor pentru sănătate.

Mariana Iațco a subliniat în cadrul evenimentul de prezentare a raportului despre necesitatea creșterii transparenței finanțării sistemului de sănătate și responsabilității autorităților publice pentru gestiunea banului public.

MedNews

 

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Sistemul de Sănătate moldovenesc se confruntă cu o criză financiară „destul de gravă” Reviewed by on . Republica Moldova se confruntă cu o „criză financiară destul de gravă” în sistemul de sănătate, este constatarea IDIS Viitorul care a lansat, vineri, 11 decembr Republica Moldova se confruntă cu o „criză financiară destul de gravă” în sistemul de sănătate, este constatarea IDIS Viitorul care a lansat, vineri, 11 decembr Rating: 0
scroll to top