29 septembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » ȘOCANT! Doina Ioana Străisteanu: „Avorturile sunt o metodă de contracepție în spitalele de psihiatrie din Moldova”
ȘOCANT! Doina Ioana Străisteanu: „Avorturile sunt o metodă de contracepție în spitalele de psihiatrie din Moldova”

ȘOCANT! Doina Ioana Străisteanu: „Avorturile sunt o metodă de contracepție în spitalele de psihiatrie din Moldova”

23 decembrie 2014, 14:58

Drepturile pacienților internați în spitalele de psihiatrie sunt printre cele mai încălcate în domeniul sănătății. Condițiile pacienților de la psihiatrie a fost una dintre temele dezbătute aprins la Forumul Național în domeniul Drepturilor Omului.

Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului (CIDO) a organizat discuții de totalizare cu experți din diverse domenii. Astfel, în domeniul sănătății, specialiștii au sesizat o serie de încălcări ale drepturilor persoanelor cu probleme psihice. Potrivit experților, pacienților spitalelor de psihiatrie nu li se respectă dreptul la libertate, la tratament calitativ, nu li se asigură accesul la justiție, dreptul la vot și chiar dreptul la viață.

Avocatul Doina Ioana Străisteanu consideră că domeniul sănătății mintale este ignorat de autorități. „Organele de drept și funcționarii se fac a nu vedea prin ce trec pacienții cu handicap mintal: infirmierii sunt agresivi cu ei, oamenii nu pot scrie plângeri, sunt tratați prost și chiar torturați, iar avorturile sunt o metodă de contracepție acolo. Este îngrozitor ce se întâmplă. De exemplu la spitalul de la Pavlovca ei sunt practic închiși acolo ca să moară”, a declarat Străisteanu.

Ministrul adjunct al Sănătății,  Mihai Ciocan, a replicat că drepturile pacienților cu deficiențe mintale se află permanent în vizorul Ministerului Sănătății. „Într-adevăr, peroanele bolnave psihic mai sunt discriminate în Republica Moldova, dar lucrurile nu se schimbă peste noapte. Avem nevoie de informare, de coeziune, de implicarea tuturor, nu numai a lucrătorilor medicali. Originea acestor probleme este sistemul sovietic, când pacienții de la psihiatrie nu aveau nici un drept. Bineînțeles că acum nu mai e cum a fost, deși situația la moment este mai proastă decât au evaluat-o experții și avem încă mult de lucru”, a recunoscut ministrul adjunct. El a mai spus că, pentru a ameliora situația, toți angajații instituțiilor medicale de psihiatrie au trecut trening-uri privind drepturile pacienților cu handicap mintal. Ciocan a menționat și realizările din acest domeniu, între care: Programul Național de Sănătate Mintală și procesul de descentralizare a spitalelor de psihiatrie.

Conform datelor statistice, în Republica Moldova sunt aproximativ 100.000 de pacienți cu dizabilități mintale, o mare parte dintre care sunt internați în instituțiile psihiatrice din Bălți, Chișinău și Orhei.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
ȘOCANT! Doina Ioana Străisteanu: „Avorturile sunt o metodă de contracepție în spitalele de psihiatrie din Moldova” Reviewed by on . Drepturile pacienților internați în spitalele de psihiatrie sunt printre cele mai încălcate în domeniul sănătății. Condițiile pacienților de la psihiatrie a fos Drepturile pacienților internați în spitalele de psihiatrie sunt printre cele mai încălcate în domeniul sănătății. Condițiile pacienților de la psihiatrie a fos Rating: 0
scroll to top