1 februarie 2016

Acasă » Știri » Sondaj incert al CBS-AXA pe teme de sănătate
Sondaj incert al CBS-AXA pe teme de sănătate

Sondaj incert al CBS-AXA pe teme de sănătate

23 decembrie 2015, 12:29

Moldovenii nu sunt mulțumiți de calitatea serviciilor medicale. iar acest fapt determină numărul mic al populației care se asigură medical. Procentul celor care consideră că serviciile medicale sunt satisfăcătoare este de numai 16, 2%. Și mai mic este numărul moldovenilor mulțumiți de calitatea acestor servicii – 13,1%, se arată într-un sondaj elaborat de CBS-AXA. Mai satisfăcuți de calitatea serviciilor medicale sunt moldovenii din mediul rural (43,1%) care dețin polița medicală în proporție mai mare față de cei din mediul urban (36,2%).

În același timp, potrivit studiului, doar 67, 2% din moldoveni spun că au poliță medicală, 31,8% nu o au, iar 1% nu este interesat de această problemă. Este îngrijorător faptul că cei mai mulți care nu dețin o poliță medicală pentru asigurarea riscului de îmbolnăvire, sunt persoane tunere, cu vârsta cuprinsă între 30 – 44 de ani.

Totodată, cei mai mulți respondenți deținători de poliță medicală sunt în vârstă de peste 60 de ani, adică sunt persoane asigurate de Guvern (dețin polița medicală gratuit – n. red.). În același timp, cea mai mare parte a deținătorilor de polițe medicale sunt din mediul urban, au studii superioare și un nivel socio-economic înalt.

Când au nevoie de îngrijiri medicale, 74,7% dintre moldoveni știu că trebuie să se adreseze medicului de familie. CBS-AXA mai analizează și serviciile stomatologice în cadrul sistemului de asigurare obligatorie de asistență medicală, deși acestea nu sunt incluse decât la nivel de profilaxie și pentru o categorie limitată de persoane, așa cum este în toate sistemele de asigurare obligatorie de asistență medicală din lume. În același timp, autorii nu fac deosebirea între asistența medicală primară și cea de ambulatoriu, atunci când solicită respondenților să răspundă care sunt afecțiunile sau bolile cu care s-au adresat la medic. Alături de enumerarea maladiilor de sisteme și aparate ale organismului, aceștia includ consultațiile la medicul de familie!

avfectiuni si boli 1

Este curios faptul că datele de la întrebarea directă despre cât de satisfăcuți sunt moldovenii de calitatea serviciilor medicale la care au acces (41.6%) și în ce măsură considerați că serviciile medicale sunt de calitate (13.1%), sunt diferite – 41, 6% versus 13,1%.

Sondajul a fost realizat la comanda IDIS „Viitorul” de către CBS-AXA în perioada 3-10 decembrie, pe un eșantion de 1123 persoane, din 12 unități administrativ-teritoriale, cu excepția regiunii transnistrene.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Sondaj incert al CBS-AXA pe teme de sănătate Reviewed by on . Moldovenii nu sunt mulțumiți de calitatea serviciilor medicale. iar acest fapt determină numărul mic al populației care se asigură medical. Procentul celor care Moldovenii nu sunt mulțumiți de calitatea serviciilor medicale. iar acest fapt determină numărul mic al populației care se asigură medical. Procentul celor care Rating: 0
scroll to top