18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Comunicate » Sorocenii se pot bucura de tratamente la standarde europene în sănătatea mintală
Sorocenii se pot bucura de tratamente la standarde europene în sănătatea mintală

Sorocenii se pot bucura de tratamente la standarde europene în sănătatea mintală

24 decembrie 2015, 12:52

Cel de-al patrulea și ultimul Centru Comunitar de Sănătate Mintală inaugurat în acest an în cadrul Reformei serviciilor de sănătate mintală în Republica Moldova și-a început activitatea  la Soroca, miercuri, 23 decembrie 2015. Ca și în celelalte  raioane-pilot: Cimișlia, Cahul, Orhei, specialiștii din cadrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală din Soroca utilizează cea mai eficientă metodologie de tratament la nivel mondial – tratament flexibil asertiv comunitar (FACT).

Centrul Comunitar de Sănătate Mintală este în componența Centrului de Sănătate Soroca și include cabinete de psihiatrie și psihologie, precum și un salon de terapie ocupațională, asemenea centrelor comunitare de sănătate mintală din Olanda.

În noul centru comunitar de sănătate mintală își desfășoară activitatea un psihiatru, un psiholog, trei asistente medicale și o asistentă socială, care au fost instruiți de către specialiștii Trimbos și și-au însușit practicile specifice metodologiei FACT, în vizitele de studiu desfășurate în Olanda și Elveția, din acest an.

În raionul Soroca sunt la evidență 2.467 de beneficiari, dintre care 1.053 suferă de tulburări mintale organice precum demență, epilepsie și tulburări posttraumatice, 970 suferă de retard mintal, 294 de beneficiari suferă de schizofrenie, 71 suferă de depresie, iar 53 de beneficiari suferă de tulburări neurotice și somatice.

Potrivit coordonatorului Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Soroca,  Ghenadie Vieru, lansarea Centrului  este o oportunitate și disponibilitate pentru oamenii afectați de tulburări mintale și rudele acestora de a beneficia de serviciile medicale și psihosociale de calitate la ei acasă, în comunitatea lor.

Reforma serviciilor de sănătate mintală se bazează pe implementarea conceptului de Tratament Flexibil Asertiv Comunitar (FACT – Flexible Assertive Community Treatment), utilizat cu succes în Marea Britanie, Olanda și SUA, în vederea oferirii serviciilor de sănătate mintală cu sprijinul unei echipe multidisciplinare. Acest tip de tratament implică îmbinarea serviciilor moderne medicale cu cele sociale, astfel încât beneficiarii să se reintegreze cât mai bine în societate.

Proiectul „Suport pentru Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“ este implementat de Institutul de Sănătate Mintală și Adicții TRIMBOS din Olanda, cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Proiectul este implementat pe o durată de 4 ani, până în 2018.

MedNews Sursa: TRIMBOS

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Sorocenii se pot bucura de tratamente la standarde europene în sănătatea mintală Reviewed by on . Cel de-al patrulea și ultimul Centru Comunitar de Sănătate Mintală inaugurat în acest an în cadrul Reformei serviciilor de sănătate mintală în Republica Moldova Cel de-al patrulea și ultimul Centru Comunitar de Sănătate Mintală inaugurat în acest an în cadrul Reformei serviciilor de sănătate mintală în Republica Moldova Rating: 0
scroll to top