16 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Standardele în sănătatea sexuală și reproductivă modernă sunt predate la Chișinău
Standardele în sănătatea sexuală și reproductivă modernă sunt predate la Chișinău

Standardele în sănătatea sexuală și reproductivă modernă sunt predate la Chișinău

7 septembrie 2015, 13:55

19 reprezentanți ai Ministerelor Sănătății, responsabili de domeniul sănătății sexuale și reproductive din spațiul ex-sovietic au ajuns la Chișinău pentru lucrările în cadrul Cursului regional de instruire privind dezvoltarea și implementarea ghidurilor clinice în sănătatea sexuală şi a reproducerii.

Evenimentul a fost deschis de Angela Anisei, șefa Serviciului performanţă şi calitate a serviciilor de sănătate din cadrul Ministerului Sănătății al Republicii Moldova. Anisei a salutat organizatorii, colegii și oaspeții Cursului regional de instruire și a confirmat că unul dintre obiectivele de bază ale Ministerului este creșterea calității serviciilor medicale și al accesului populației la acestea, dar și standardizarea serviciilor medicale în acest domeniu. „În țara noastră sunt elaborate ghidurile clinice și implementate în practică. Decizia UNFPA ca Moldova să fie gazda acestui curs este o mare responsabilitate pentru noi”, a spus șefa Serviciului performanţă şi calitate a serviciilor de sănătate a Ministerului Sănătății.

Reprezentantul UNFPA, Ian Mc Farline a admis că, la nivel regional, cunoștințele personale și instituționale ale specialiștilor din Moldova au fost recunoscute de UNFPA. „În Moldova deja au fost elaborate, dar și implementate, strategiile naționale pentru sănătatea reproductivă și ghidurile. Sper că această întrunire să aducă un schimb de experiență productiv între specialiști”, a urat la deschiderea evenimentului Ian Mc Farline.

„Pentru ca cele mai noi realizări europene să fie implementate la nivel de țară, este primul an când au început cursurile de predare în limba rusă pentru lucrătorii medicali și decidenții de politici în acest domeniu din țările Asiei Centrale și Europei de Est”, susține Coordonatorul programe de sănătate sexuală și reproductivă a UNFPA din Europa de Est și Asia Centrală, Tamar Khomasuridze. Oficialul a mulțumit pentru colaborarea începută acum un an cu Ministerul Sănătății în acest domeniu și a subliniat că acest curs este un proiect nou și foarte important la nivel regional pentru UNFPA: „Din  aceste considerente, ne punem mari speranțele că vor fi realizate planurile sectoriale la nivelul fiecărei țări participante. Credem că fiecare participant poate și trebuie să vină cu realizări pentru țara sa”. Ea a afirmat că stimularea inițiativei la nivel de țară depinde de fiecare delegat pentru această instruire, dar și de timpul și condițiile alocate developării acestor programe, care vor contribui la progresul celorlalte componente ale programelor UNFPA.

Reprezentantul Fundației Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii din România, Mihai Horga, unul dintre autorii Cursului predat în Moldova, s-a referit la calitatea serviciilor medicale prestate în cadrul programelor de sănătate sexuală și reproductivă, acestea, potrivit lui, fiind cuvintele-cheie ale inițiativei UNFPA. „Una din posibilitățile de a îmbunătăți starea de fapt în situațiile financiare complicate ale țărilor, este de a îmbunătăți procesele și standardele pentru prestarea acestor servicii”, spune Horga. El a chemat participanții să analizeze cu o mai mare atenție ce vor pacienții, astfel încât, să se răspundă pe măsură la necesitățile lor: „Veți vedea, acest curs este despre standardele medicale bazate pe dovezi științifice, valorile pacienților, viziunile noastre, resursele pe care le avem”, a conchis autorul Cursului regional de instruire privind dezvoltarea și implementarea ghidurilor clinice în sănătatea sexuală şi a reproducerii ținut la Chișinău.

În perioada 7 – 11 septembrie 2015, Chișinăul este gazda Cursului regional de instruire privind dezvoltarea și implementarea ghidurilor clinice în sănătatea sexuală şi a reproducerii pentru 19 factori de decizie politică, manageri de programe și profesioniști din domeniul sănătății din Belarus, Georgia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Turkmenistan, Tadjikistan și Moldova. Evenimentul este organizat de către Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive (CIDSR), cu suportul Oficiului Regional pentru Europa de Est și Asia Centrală al UNFPA și a Fundației Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii din României, în cadrul Inițiativei Regionale UNFPA pentru Ghiduri Clinice în Sănătatea Reproducerii în Europa de Est și Asia Centrală.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Standardele în sănătatea sexuală și reproductivă modernă sunt predate la Chișinău Reviewed by on . 19 reprezentanți ai Ministerelor Sănătății, responsabili de domeniul sănătății sexuale și reproductive din spațiul ex-sovietic au ajuns la Chișinău pentru lucră 19 reprezentanți ai Ministerelor Sănătății, responsabili de domeniul sănătății sexuale și reproductive din spațiul ex-sovietic au ajuns la Chișinău pentru lucră Rating: 0
scroll to top