7 iulie 2015

Acasă » Știri » Statul plătește mai puțin pentru polița medicală, dar extinde numărul categoriilor asigurate de Guvern
Statul plătește mai puțin pentru polița medicală, dar extinde numărul categoriilor asigurate de Guvern

Statul plătește mai puțin pentru polița medicală, dar extinde numărul categoriilor asigurate de Guvern

30 iunie 2015, 17:08

Transferurile de la bugetul de stat în Fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală  (FAOAM) se micșorează, în timp ce numărul categoriilor de populație asigurate de Guvern crește, de la 14 poziții în 2013 la 15 anul trecut. Astfel, pentru 2014, Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a primit cu 59,1 milioane de lei mai puțin decât anul precedent, pe când normele legale privind stabilirea transferurilor a rămas neschimbată, 12,1% din cheltuielile bugetului de stat.

Datele au fost prezentate în raportul de audit al Curții de Conturi cu privire la Raportul despre executarea FAOAM în 2014. Auditul a relevat faptul că în anii 2010-2014 s-a înregistrat o majorare cu 249,1milioane de lei a transferurilor din bugetul de stat, dar, raportat la puterea de cumpărare, acest indicator arată diminuarea cu 235,5 milioane de lei. În acest context, auditul Curții de Conturi relevă tendința de diminuare a transferurilor  din bugetul de stat care, raportate la indicele de consum, determină o insuficiență de mijloace pentru serviciile asigurate garantate de stat.

Pentru anul 2014, FAOAM au fost aprobate cu un deficit de 100 de milioane de lei. Pe parcursul anului, însă, au fost operate modificări atât la venituri, cât și la cheltuieli care au determinat un deficit de 250 de milioane de lei.

Totodată, în rezultatul executării veniturilor și cheltuielilor, deficitul real la finele anului 2014 a fost de aproape 42 de milioane de lei, care a fost acoperit din contul soldurilor disponibile la conturile CNAM, care, la finele anului trecut, s-au redus cu 41 de milioane de lei.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Statul plătește mai puțin pentru polița medicală, dar extinde numărul categoriilor asigurate de Guvern Reviewed by on . Transferurile de la bugetul de stat în Fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală  (FAOAM) se micșorează, în timp ce numărul categoriilor de populaț Transferurile de la bugetul de stat în Fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală  (FAOAM) se micșorează, în timp ce numărul categoriilor de populaț Rating: 0
scroll to top