17 ianuarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Statul vrea un control mai riguros a substanțelor psihotrope
Statul vrea un control mai riguros a substanțelor psihotrope

Statul vrea un control mai riguros a substanțelor psihotrope

14 august 2015, 15:40

Autoritățile medicale își propun să controleze mai stric piața stupefiantelor din Republica Moldova. Aceasta pentru că, în țara noastră, din cauza vidului legislativ, autorităţile publice nu au suficiente pârghii de supraveghere a pieţii şi de intervenire promptă în contracararea circulaţiei ilicite. Joi, Ministerul Sănătății a înaintat spre dezbateri un proiect pentru modificarea Legii cu privire la circulația substanțelor narcotice, psihotrope și a precursorilor acestora.

Proiectul prevede crearea unui laborator pentru determinarea substanţelor stupefiante, psihotrope, a precursorilor, a analogilor şi a etnobotanicelor. Prin intermediul Comitetului Permanent de Control asupra Drogurilor, statul va controla şi stabili natura substanţelor.

Totodată, întreprinzătorii care vor dori să introducă pe piaţă substanţe stupefiante va trebui să desemneze un responsabil de comerţ. Potrivit proiectului, orice comerciant care îi furnizează unui client o substanţă va obţine de la client o declaraţie în care să se specifice utilizarea ei.

Proiectul mai are ca obiectiv și alinierea denumirii de substanţă narcotică la rigorile şi expresia Tratatelor Internaţionale şi a literaturii de specialitate. Astfel, dacă în Legea nr. 382 din anul 1999 prin „drog” se subînțelege „substanţa narcotică (stupefiant) sau psihotropă de origine naturală ori sintetică, preparat care con­ţine o astfel de substanţă, altă substanţă, preparat medicinal sau inhalant chimic cu efecte narcotice sau psihotrope”, atunci, în dicţionarul juridic rus-român termenul „наркотик” se traduce nu ca „drog”, dar ca „stupefiant”. Acest lucru denotă discordanţa dintre accepţiunea literală şi legală a termenului „narcotic”.

„Noţiunile din sfera circulaţiei substanţelor narcotice, psihotrope, a analogilor şi precursorilor acestora trebuie să-şi găsească poziţia legală nu doar în cadrul legii penale. Totodată, nu există o interpretare legală a unor noţiuni din sfera circulaţiei substanţelor narcotice”, se spune în nota informativă a proiectului.

În Republica Moldova , prevalența consumului oricărui tip de drog în populaţia generala (15 – 64 de ani) este de 4,3 la sută. În categoria de vârstă 15 – 34 de ani, prevalența consumului este de 10,5%, iar la elevii de 16 ani de 10 la sută.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Statul vrea un control mai riguros a substanțelor psihotrope Reviewed by on . Autoritățile medicale își propun să controleze mai stric piața stupefiantelor din Republica Moldova. Aceasta pentru că, în țara noastră, din cauza vidului legis Autoritățile medicale își propun să controleze mai stric piața stupefiantelor din Republica Moldova. Aceasta pentru că, în țara noastră, din cauza vidului legis Rating: 0
scroll to top