28 septembrie 2015

1px

SWF fails to load.:(

Acasă » Știri » Știința medicală, vedetă la „Noaptea Cercetătorilor”!
Știința medicală, vedetă la „Noaptea Cercetătorilor”!

Știința medicală, vedetă la „Noaptea Cercetătorilor”!

22 septembrie 2015, 13:50

Zona științei medicale în „Noaptea Cercetătorilor” va ocupa un loc impunător. Între celelalte șase arii științifice: agricolă, umanistă și arte, economice, științe tehnologice și inginerie, naturale și exacte – zona cercetărilor medicale va fi reprezentată de Universitatea de Stat de Medicină și  Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF) și institutele medicale republicane cu subordonare dublă, pe domeniu de cercetare, Academiei de Științe, iar pe domeniul de activitate medicală, Ministerului Sănătății.

„USMF va participa cu 10 laboratoare și unități de cercetare”, spune Alexei Levițchi, metodist coordonator în cadrul departamentului știință a Universității. Printre acestea va fi Centrul Universitar de Simulare și Instruire Medicală (CUSIM), care va demonstra managementul unui caz de urgență pe un simulator de fidelitate înaltă. „Este o activitate pe cât se poate de interesantă pentru vizitatori. Din experiența altor demonstrații de instruire, acestea adună multe persoane interesate să vadă nu doar noile dotări pentru instruire, dar și modalitățile de conlucrare în echipă în cazurile de urgențe medicale care se pot întâlni oricui în viață”, susține Andrei Romancenco, directorul CUSIM.   Un alt participant va fi  Agenția de Transplant care va promova serviciul de transplant în Moldova.

Ceilalți participanți sunt laboratoare și centrele științifice. „Este vorba despre: Laboratorul Inginerie Tisulară şi Culturi Celulare, care-și va prezenta rezultatele proiectelor desfășurate pe parcursul anului și modalitatea de lucru cu celulele stem, în mod special, în transplantul hepatic; Laboratorul Otorinolaringologie (ORL) cu prezentarea metodei autohtone în tratamentul chirurgical endoscopic al sinuzitelor recidivante și cronice; Laboratoarele Științifice de Chirurgie Reconstructivă a Tractului Digestiv și de Genetică cu prezentarea temelor despre originea bolilor cardiovasculare și ale celor netransmisibile”, spune Alexei Levițchi. În cadrul evenimentului de promovare a științei vor mai participa: Centrul științific de cultivare a planetelor medicinale, Centrul Științific al Medicamentului, care vor prezenta metode de optimizare a farmacoterapiei pentru individualizarea tratamentului; dar și Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială pediatrică cu prezentarea reconstrucției deformațiilor cranio-faciale în baza brevetului de invenție a unui medic din Moldova.

Printre alți participanți la Noaptea Cercetătorilor se numără Institutele de Oncologie, a Mamei și a Copilului, de Cardiologie și Neurologie, Institutul de Ftiziopneumologie “Chiril Draganiuc”,  Spitalul Clinic Republican, Centrul Național de Sănătate Publică, dar și Centrul de Sănătate Publică din Chișinău. „Toate aceste instituții medicale vor prezenta începând de la workshop-uri pentru situații de urgențe până la verificări expres neurologice”, susține Elena Zamșa, responsabil din cadrul Academiei de Științe de organizarea evenimentului la Chișinău.

„Noaptea Cercetătorilor” este un eveniment desfășurat anual în peste 300 de orașe din Europa. Anul acesta, în Moldova, Noaptea Cercetătorilor va avea loc la data de 25 Septembrie 2015, în Chișinău, Scuarul Academiei de Științe, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 1. Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc la ora 15:00.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Știința medicală, vedetă la „Noaptea Cercetătorilor”! Reviewed by on . Zona științei medicale în „Noaptea Cercetătorilor” va ocupa un loc impunător. Între celelalte șase arii științifice: agricolă, umanistă și arte, economice, știi Zona științei medicale în „Noaptea Cercetătorilor” va ocupa un loc impunător. Între celelalte șase arii științifice: agricolă, umanistă și arte, economice, știi Rating: 0

La aceeasi tema

scroll to top