5 decembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » STUDIU: Fumătorii pierd mai rapid materia cenușie
STUDIU: Fumătorii pierd mai rapid materia cenușie

STUDIU: Fumătorii pierd mai rapid materia cenușie

11 februarie 2015, 11:36

Pierderea de materie cenușie din creierul fumătorilor este mai rapidă decât la nefumători. Totodată, procesul este reversibil după lăsarea fumatului, cu condiția ca acest lucru să se facă lent, arată un studiu apărut în revista Molecular Psychatry.

La această concluzie au ajuns cercetătorii canadieni după ce au studiat circa 500 de septuagenari scoțieni, dintre care 36 de fumători și 223 de foști fumători. Pentru aceasta ei au apelat la ajutorul imagisticii cu rezonanță magnetică (IRM). Astfel, au descoperit o legătură directă între fumat și o accelerare mai rapidă a subțierii cortexului cerebral — stratul superficial al creierului, în care se află materia cenușie.

Oamenii de știință au mai constatat că la foștii fumători scoarța cerebrală „părea că s-a recuperat parțial”. Ei avertizează, în schimb, că la foștii mari fumători recuperarea poate dura și mai mult de 20 de ani.

Studii anterioare stabiliseră deja o legătură între fumat și un declin cognitiv accelerat, însă rapiditatea acestuia a fost până acum greu de evaluat, la fel ca și eventuala sa reversibilitate.

În cazul celor care au fumat un pachet pe zi timp de 30 de ani, au fost necesari 25 de ani fără fumat pentru a dispărea diferențele în privința grosimii scoarței cerebrale comparativ cu nefumătorii, arată autorii studiului.

Adaptare pentru MedNews de Anastasia Rusu

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
STUDIU: Fumătorii pierd mai rapid materia cenușie Reviewed by on . Pierderea de materie cenușie din creierul fumătorilor este mai rapidă decât la nefumători. Totodată, procesul este reversibil după lăsarea fumatului, cu condiți Pierderea de materie cenușie din creierul fumătorilor este mai rapidă decât la nefumători. Totodată, procesul este reversibil după lăsarea fumatului, cu condiți Rating: 0
scroll to top