24 noiembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » STUDIU// Plățile neformale în secțiile de pediatrie și la maternitate au crescut considerabil
STUDIU// Plățile neformale în secțiile de pediatrie și la maternitate au crescut considerabil

STUDIU// Plățile neformale în secțiile de pediatrie și la maternitate au crescut considerabil

26 iunie 2015, 14:02

În ultimii patru ani, în secțiile de pediatrie și la maternitățile din Republica Moldova a crescut considerabil numărul de plăți oficiale și neoficiale. Mitele bat recordul la maternitate, unde plățile de buzunar se plătesc în proporție de 76%, relevă datele unui studiu. Directorii de maternități neagă, însă, amploarea fenomenului.

Dacă în 2011 doar puțin peste 4% dintre moldoveni plăteau la casa instituției după tratamentul în secția pediatrică, în 2013 procentul plăților a crescut până la 9%. Ponderea plăților neoficiale este și mai mare. Astfel, pentru a-i trata pe copiii lor, moldovenii lasă în buzunarele medicilor aproape 30% din toate plățile neformale din sistem.

La maternitățile din sectorul public se achită plăți de buzunar în proporție de 76 la sută. Managerii de spitale își arogă, însă, merite: „Statistica-i statistică, dar pe mine mă interesează acele măsuri pe care le-am întreprins în cadrul instituției pentru a combate acest flagel. În primul rând, îi informăm pe pacienți să nu dea mită, afișăm în hol telefoanele de contact anti-corupție, specialiștii au trecut testele de integritate la CNA pentru combaterea plăților neoficiale. În plus, în instituție sunt instalate 124 de camere de supraveghere deja de doi ani”, a enumerat pentru MedNews măsurile întreprinse la Institutul Mamei și Copilului directorul spitalului, Ștefan Gațcan. „În cazul unor sesizări, am eliberat medicii din funcție fără ezitare. Dacă statistica ar arăta cazuri concrete și probe, noi ne-am autosesiza. Pe de altă parte, sunt cazuri când pacientul singur a dat mită și apoi începe a declara că medicii i-au luat banii”, a adăugat Gațcan.

Statistica nu a fost acceptată nici de managerul Maternității nr. 2 din Chișinău, Tatiana Gutium. „În general eu la întrebările acestea nu răspund. Datoria dvs. este să întrebați, iar datoria mea e să nu răspund la provocări. Studiul acesta nu pot și nici nu vreau să-l comentez. Mai bine s-ar face un studiu privind starea medicinii, începând cu cătușele la doctori și cu toată murdăria din mass-media aruncată în medici”, s-a revoltat Tatiana Gutium.

„Când e copilul tău, ai da orice ca să-l vezi sănătos. De aceea se plătește mult și la maternitate, și la pediatrie. Este o practică moștenită din perioada sovietică și trebuie curmată”, crede expertul în sănătate, Ghenadie Țurcanu.

Statistica face parte din studiul „Accesul și calitatea serviciilor medicale spitalicești n percepția populației din RM”, efectuat de Centrul PAS și CBS-Axa. În Republica Moldova, salariul mediu al unei moașe este de 1.600 de lei, iar al unei asistente medicale la maternitate – de aproximativ 3.400. Un medic la maternitate câștigă în medie 4.000 de lei.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
STUDIU// Plățile neformale în secțiile de pediatrie și la maternitate au crescut considerabil Reviewed by on . În ultimii patru ani, în secțiile de pediatrie și la maternitățile din Republica Moldova a crescut considerabil numărul de plăți oficiale și neoficiale. Mitele În ultimii patru ani, în secțiile de pediatrie și la maternitățile din Republica Moldova a crescut considerabil numărul de plăți oficiale și neoficiale. Mitele Rating: 0
scroll to top