5 decembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » STUDIU: Sforăitul și apneea de somn pot afecta memoria
STUDIU: Sforăitul și apneea de somn pot afecta memoria

STUDIU: Sforăitul și apneea de somn pot afecta memoria

17 aprilie 2015, 10:36

Sforăitul puternic și întreruperea respirației în timpul somnului ar putea duce la tulburări de memorie și la un declin cognitiv prematur, arată un studiu apărut în Revista oficială a Academiei americane de Neurologie.

Cercetătorii de la Universitatea New York au analizat dosarele medicale ale unui număr de 2.470 de persoane cu vârste cuprinse între 55 și 90 de ani. Unele nu aveau probleme de memorie sau cognitive, altele erau afectate de o tulburare cognitivă ușoară și celelalte aveau boala Alzheimer.

Oamenii de știință au verificat și dacă participanții la studiu aveau sau nu probleme de respirație în timpul somnului și dacă cei care erau afectați se tratau sau nu. Cei care aveau probleme de respirație în timpul somnului au fost diagnosticați cu tulburare cognitivă ușoară în medie cu zece ani mai devreme decât ceilalți. Diagnosticul de tulburare cognitivă ușoară a fost pus în medie la vârsta de 77 de ani, față de 90 la ceilalți, iar boala Alzheimer a fost diagnosticată la 83 de ani în loc de 88.

Un alt studiu, realizat de cercetători indieni pe 129 de persoane, a stabilit că oamenii care cântă la un instrument de suflat sunt mai puțin susceptibili decât ceilalți să sufere de apnee obstructivă de somn. Oamenii de știință sunt de părere că acest lucru se datorează dezvoltării mușchilor căilor respiratorii superioare. Concluziile acestui studiu au fost prezentate în cadrul unei conferințe asupra somnului.

Adaptare pentru MedNews de Anastasia Rusu

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
STUDIU: Sforăitul și apneea de somn pot afecta memoria Reviewed by on . Sforăitul puternic și întreruperea respirației în timpul somnului ar putea duce la tulburări de memorie și la un declin cognitiv prematur, arată un studiu apăru Sforăitul puternic și întreruperea respirației în timpul somnului ar putea duce la tulburări de memorie și la un declin cognitiv prematur, arată un studiu apăru Rating: 0
scroll to top