2 decembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Suicidul – o problemă de sănătate publică
Suicidul – o problemă de sănătate publică

Suicidul – o problemă de sănătate publică

5 decembrie 2014, 16:23

Suicidul ocupă locul trei printre cauzele de mortalitate în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani. Astfel aproximativ 12% din cazurile de deces în această categorie de vârstă au la bază suicidul. Datele au fost făcute publice în cadrul primei Conferințe Naționale în Sănătatea Adolescenților.

Anual, la nivel global, se sinucid peste 800 mii de oameni. Aceasta este considerată de către specialiști o problemă de sănătate publică, care afectează comunități, regiuni și țări. Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că la fiecare trei secunde se întreprinde o tentativă de suicid, iar în fiecare minut o persoană își pierde viața prin suicid.

În Republica Moldova suicidul este, de asemenea, o problemă de sănătate. Potrivit statisticelor, numărul celor decedați prin suicid crește de la an la an. Dacă în anul 2011, în Moldova, s-au înregistrat 502 cazuri, atunci în 2013 numărul persoanelor care s-au sinucis a ajuns la 576, ceea ce constituie 19% din numărul total de decese înregistrate în Moldova. „Problema suicidului și necesitatea de reacționa în vederea reducerii numărului cazurilor de acest fel a devenit stringentă la nivel internațional”, a menționat, în cadrul Conferinței Naționale în Sănătatea Adolescenților, Jana Chihai, conferențiar universitar la USMF „Nicolae Testemițanu”.

Organismele internaționale întreprind acțiuni în vederea prevenirii consecințelor provocate de tulburările mintale. Astfel, Adunarea Mondială a Sănătății din 2013 a adoptat primul Plan de acțiuni pentru sănătatea mintală a Organizației Mondiale a Sănătății. Prevenirea sinuciderii este o componentă integrantă a planului de acțiuni și are drept scop reducerea ratei de suicid cu 10% până în 2020.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Suicidul – o problemă de sănătate publică Reviewed by on . Suicidul ocupă locul trei printre cauzele de mortalitate în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani. Astfel aproximativ 12% din cazurile de de Suicidul ocupă locul trei printre cauzele de mortalitate în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani. Astfel aproximativ 12% din cazurile de de Rating: 0
scroll to top