duminică , 15 iunie 2014

Home » Comunicate » Suport pentru eficientizarea sistemului de sănătate din Moldova
Suport pentru eficientizarea sistemului de sănătate din Moldova

Suport pentru eficientizarea sistemului de sănătate din Moldova

Reducerea factorilor de risc pentru maladiile non- transmisibile şi îmbunătăţirea eficienţei serviciilor de sănătate şi cheltuielilor pentru sănătate din ţara noastră este scopul unui nou proiect al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova. Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale a aprobat un credit de 30.8 milioane dolari în cadrul proiectului “Modernizarea sectorului sănătăţii în Republica Moldova”.

Proiectul va fi implementat în perioada 2014-2018 de Ministerul Sănătăţii şi Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) şi va susţine Strategia naţională de dezvoltare a  sistemului de sănătate pentru perioada  2008-2017.

Obiectivul proiectului este de a contribui la reducerea riscurilor pentru bolile  non–transmisibile, îmbunătăţirea protecţiei financiare şi sporirera eficienţei serviciilor de sănătate în ţara noastră, prin fortificarea asistenţei medicale primare şi spitaliceşti, îmbunătăţirea indicatorilor de sănătate, reducerea invalidităţii şi încapacităţii temporare de muncă a populaţiei.

În ultimii douzeci de ani Moldova a înregistrat progrese în reducerea ratei mortalităţii în rândul tinerilor, însă mortalitatea în populaţia adultă a crescut. Maladiile non- transmisibile au devenit o povară pentru sănătatea populaţiei şi implică costuri economice semnificative. Moldova cheltuie relativ mult pentru sănătate în comparaţie cu alte ţări, însă rezultatele nu sunt pe măsura nivelului acestor cheltuieli. Această discrepanţă impune necesitatea de a îmbunătăţi eficacitatea cheltuielilor pentru sănătate.

Activităţile implementate de CNAM în cadrul programului se vor focusa pe  revizuirea pachetului de compensare a medicamentelor antihipertensive, revizuirea şi implementarea programului de stimulare a lucrătorilor medicali bazat pe indicatori de perfiormanţă în asistenţa medicală primară şi introducerea indicatoruilor de performanţă în asistenţa spitalicească, costificarea  grupurilor de diagnostice (DRG) pentru finanţarea spitalelor.

Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media şi purtător de cuvânt al CNAM

Suport pentru eficientizarea sistemului de sănătate din Moldova Reviewed by on . Reducerea factorilor de risc pentru maladiile non- transmisibile şi îmbunătăţirea eficienţei serviciilor de sănătate şi cheltuielilor pentru sănătate din ţara n Reducerea factorilor de risc pentru maladiile non- transmisibile şi îmbunătăţirea eficienţei serviciilor de sănătate şi cheltuielilor pentru sănătate din ţara n Rating: 0
scroll to top