18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » TBC-ul din Moldova – „atracție” pentru studenții străini
TBC-ul din Moldova – „atracție” pentru studenții străini

TBC-ul din Moldova – „atracție” pentru studenții străini

8 mai 2015, 11:53

Douăzeci de studenți și rezidenți la medicină, cinci de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF) și 15 de peste hotare, au participat la un forum pentru tinerii cercetători în domeniu tuberculozei, Academia TBNET. Timp de patru zile, ei au vizitat bolnavii de TBC la spital, au ascultat prelegeri despre maladie și au participat la un marș împotriva tuberculozei.

Oaspeții forumului au venit din Germania, Paraguay, Ucraina, Spania, Austria, Danemarca, Norvegia și Suedia. Ei au lucrat în grupuri cu studenții moldoveni, studiind diferite aspecte ale tuberculozei, fiind ghidați de experți în domeniu.

Viitorii medici au vizitat Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, unde s-au întâlnit cu bolnavii de tuberculoză. Această etapă a workshop-ului a fost o noutate pentru studenții de peste hotare, care până acum nu au avut o astfel de ocazie.

La forum, studenții au învățat cum să planifice o cercetare, să atragă fonduri, au  ascultat prelegeri despre tuberculoza pediatrică, rezistența la medicamente și despre cazurile clinice. Lecțiile au fost predate și de profesori moldoveni, dar și de experți din Germania, Franța, Danemarca, Spania sau Marea Britanie.

La finalul workshop-ului, studenții din anii mai mici au organizat pentru participanți un marș împotriva Tuberculozei la Orheiul Vechi. Ei au înscenat diferite etape din viața persoanelor cu TBC – căi de infectare, simptome, tratament medicamentos, recuperare și.. deces. Participanții care treceau prin toate etapele și se „tratau” primeau în final un steguleț colorat – simbol că au reușit să învingă boala.

Rezidentul de la catedra Pneumologie și alergologie, Maxim Dulgher, a fost unul dintre participanții la eveniment din partea Moldovei. Deși inițial nu intenționa să-și depună candidatura la concurs, spune că acum nu regretă: „Cred că a fost un concurs mare, pentru că știu cinci persoane care au aplicat și nu au trecut. La workshop s-au discutat multe idei noi privind TBC. Mai mult, am aflat de la studenții străini multe lucruri din medicina din țările lor, din practica și din învățământul lor. Sunt oameni foarte veseli. I-aș îndemna pe studenții din anii mai mici să aplice neapărat la TBNET”, a spus Maxim Dulgher.

Academia TBNET se află la cea de-a treia ediție și s-a desfășurat în perioada 4-6 mai curent.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
TBC-ul din Moldova – „atracție” pentru studenții străini Reviewed by on . Douăzeci de studenți și rezidenți la medicină, cinci de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF) și 15 de peste hotare, au particip Douăzeci de studenți și rezidenți la medicină, cinci de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF) și 15 de peste hotare, au particip Rating: 0
scroll to top