29 aprilie 2018

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » TENDINȚĂ: Fumătorii fumează mai mult, iar numărul nefumătorilor crește
TENDINȚĂ: Fumătorii fumează mai mult, iar numărul nefumătorilor crește

TENDINȚĂ: Fumătorii fumează mai mult, iar numărul nefumătorilor crește

9 decembrie 2014, 13:03

În ultimii doi ani s-a observat o creștere a numărului nefumătorilor. Conform rezultatelor unui studiu efectuat de „Magenta Consulting”, cota nefumătorilor în Republica Moldova a crescut până la 77%.

Un bărbat fumător din Moldova fumează, în medie, 17,9 țigări pe zi, iar o femeie dependentă de tutun – 11 țigări. Peste 20% din cei chestionați au spus că fumează zilnic, iar 1% au afirmat că fumează mai rar. Potrivit cercetării, cei mai mulți oameni încep să fumeze în adolescență, iar la etapa maturității fumatul se transformă în obicei.

Motivele pentru care tinerii încep să fumeze: spiritul de aventură, dorința de a părea mai maturi sau de a se afirma în fața prietenilor, precum și curiozitatea de a experimenta ceva interzis. Adulții, la rândul lor, fumează fie pentru că la această etapă deja sunt dependenți, fie acceptă acest viciu crezând că astfel vor face față mai ușor stresului și problemelor economice și personale.

Analizând profilul socio-demografic al fumătorului în raport cu cel al nefumătorului, cercetătorii au descoperit că fumătorii citesc mai rar, locul de lucru este mai des în aer liber, au mai puțini copii și sunt expuși fumului de țigară acasă și la serviciu într-o măsură mai mare.

O altă cercetare –  Studiului naţional privind evaluarea factorilor de risc pentru bolile cronice netransmisibile (STEPS) – arată că nouă din zece fumători sunt fumători activi. Studiul arată că aproximativ 40 la sută din fumători au încercat să se lase de fumat.

Conform proiectului STEPS, politicile anti-tutun care au fost implementate în țara noastră au dat rezultate pozitive în perioada 2005-2014 . Astfel, numărul bărbaților fumători s-a redus de la 51,1% în anul 2005 până la 44,5 în 2013.

 

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
TENDINȚĂ: Fumătorii fumează mai mult, iar numărul nefumătorilor crește Reviewed by on . În ultimii doi ani s-a observat o creștere a numărului nefumătorilor. Conform rezultatelor unui studiu efectuat de „Magenta Consulting”, cota nefumătorilor în R În ultimii doi ani s-a observat o creștere a numărului nefumătorilor. Conform rezultatelor unui studiu efectuat de „Magenta Consulting”, cota nefumătorilor în R Rating: 0
scroll to top