18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Tinerii moldoveni sunt cei mai afectați de HIV/SIDA
Tinerii moldoveni sunt cei mai afectați de  HIV/SIDA

Tinerii moldoveni sunt cei mai afectați de HIV/SIDA

CNSP face apel către lucrătorii medicali, învățământ, religie, ONG-urile în domeniu și mass media

1 decembrie 2015, 12:17

Confirmarea numărul de persoane infectate cu HIV/SIDA este în ușoară scădere în Republica Moldova, potrivit datelor Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP). Astfel, în primele nouă luni ale anului 2015, infecția a fost confirmată în cazul a 545 persoane, comparativ cu 654 din perioada similară a anului precedent, mai puțin cu 109 de cazuri.

În același timp, de la declanșarea epidemiei și până în anul 2014, au fost înregistrate 9 389 de cazuri HIV/SIDA, din care 2 491 de cazuri s-au soldat cu decese.

În republică, se  menţine răspândirea HIV pe cale de transmitere heterosexuală, fiind cel mai afectate persoanele tinere, de vârstă reproductivă, apte de muncă. Cele mai multe cazuri noi și vechi de infecții HIV sunt atestate în rândul consumatorilor de droguri injectabile și în rândul lucrătoarelor sexului comercial (LSC).

În acest an, pentru populație republicii sunt accesibile gratuit doar serviciile de testare la HIV și consiliere, incluse în Programul Unic de asigurare obligatorie de asistență medicală. Acestea sunt prestate în 62 cabinete de consiliere și testare şi ONG-urile de profil.

Potrivit CNSP, în Republica Moldova sunt în derulare 15 proiecte de reducere a riscurilor pentru populația cheie: – 7 în prevenirea infecției cu HIV și infecții cu transmise sexuală  (ITS) printre utilizatorii de droguri injectabile (UDI), cu acoperirea a 28 localități; – 2 în prevenirea infecției cu HIV și ITS printre deținuți, cu acoperirea a 17 penitenciare; – 5 în prevenirea infecției cu HIV și ITS printre LSC, cu acoperirea a 9 localități; – 1 în prevenirea infecției cu HIV și ITS în comunitatea lesbienelor, gheilor și bisexualilor și transsexualilor (LGBT), cu acoperirea a 3 localități. Pentru utilizatorii de droguri este disponibil tratamentul de substituție cu Metadonă, care se realizează în 5 localități și 13 penitenciare.

Cu prilejul desfășurării Campaniei Mondiale de combatere a SIDA, CNSP face un apel către lucrătorii medicali, ONG-urile în domeniul HIV/SIDA, instituțiile de învățământ și educație, confesiunile religioase și mass media „de a se implica în organizarea şi desfășurarea activităților de prevenire şi contracarare a infecției cu HIV, promovarea cunoștințelor în prevenirea şi testarea la HIV, toleranței faţă de persoanele infectate/afectate de HIV/SIDA”.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Tinerii moldoveni sunt cei mai afectați de HIV/SIDA Reviewed by on . Confirmarea numărul de persoane infectate cu HIV/SIDA este în ușoară scădere în Republica Moldova, potrivit datelor Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP Confirmarea numărul de persoane infectate cu HIV/SIDA este în ușoară scădere în Republica Moldova, potrivit datelor Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP Rating: 0
scroll to top