21 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Tot mai mulți tineri cad în capcana consumului de droguri
Tot mai mulți tineri cad în capcana consumului de droguri

Tot mai mulți tineri cad în capcana consumului de droguri

26 iunie 2015, 11:20

Numărul consumatorilor de droguri luați la evidență a crescut. La începutul lunii iunie, numărul lor a ajuns la peste 10,5 mii. Dintre aceștia, 57 erau adolescenți. Acesta este doar numărul oficial. Neoficial, cifra este de trei ori mai mare, susține Asociația „Inițiativa pozitivă”.

Datele denotă şi creşterea, în ultimii ani, a consumului de droguri prin inhalare (canabisul) şi a etnobotanicelor cu efecte halucinogene, iar adolescenţii rămân a fi cei mai vulnerabili la consumul de droguri ilicite. Tinerii de până la 30 ani constituie 95% din persoanele care consumă droguri din curiozitate, pentru senzaţii noi, încercând să fugă de problemele cotidiene.

Prevalenţa consumului ilicit de droguri la nivel mondial constituie 200 milioane de oameni, dintre care 25 de milioane sunt dependente, iar 200 000 decedează anual din cauza bolilor condiţionate de consumul de droguri.

Traficul şi consumul ilicit de droguri este o problemă majoră de sănătate publică pentru Republica Moldova, prin creșterea morbidităţii şi mortalităţii populaţiei, dar şi o problemă socială care conduce la creşterea numărului de infracţiuni. În Moldova au fost adoptate politici şi programe de combatere a narcomaniei şi narcobusinessului, de reducere a cererii şi ofertei de droguri; au fost organizate activităţi de prevenire a consumului de stupefiante şi de tratament a utilizatorilor de droguri, inclusiv de contracarare a circulaţiei ilegale a drogurilor. Au fost  modificate  tabelele  şi  listele  substanţelor  narcotice  psihotrope, supuse  controlului. Astfel,  circulaţia a 26  de  substanţe  active  noi,  utilizate în scopuri medicale, vor fi supuse supravegherii.

În fiecare an, la 26 iunie, este marcată Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri – zi decisă de Adunarea Generală a ONU pentru a avea o societate fără consum abuziv de droguri. Pentru a sensibiliza şi mobiliza membrii comunităţii la acţiuni concrete împotriva drogurilor şi pentru a încuraja tinerii să plaseze viaţa şi sănătatea proprie mai presus ca drogurile, acțiunile de comunicare în anul 2015 se vor desfăşura sub sloganul „Să dezvoltăm viaţa, comunitatea şi personalitatea fără droguri”.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Tot mai mulți tineri cad în capcana consumului de droguri Reviewed by on . Numărul consumatorilor de droguri luați la evidență a crescut. La începutul lunii iunie, numărul lor a ajuns la peste 10,5 mii. Dintre aceștia, 57 erau adolesce Numărul consumatorilor de droguri luați la evidență a crescut. La începutul lunii iunie, numărul lor a ajuns la peste 10,5 mii. Dintre aceștia, 57 erau adolesce Rating: 0

La aceeasi tema

scroll to top