20 iulie 2017

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Tot mai puțini medici în spitalele din Moldova
Tot mai puțini medici în spitalele din Moldova

Tot mai puțini medici în spitalele din Moldova

15 septembrie 2014, 12:31

Mai mult de 40% din lucrătorii medicali au părăsit sistemul de sănătate în ultimele două decenii. Dacă în anul 1993 în acest domeniu lucrau 17,4 mii de medici, atunci în 2013 numărul lor s-a redus până la 12,9 mii, informează MedNews cu referire la un raport al Curții de Conturi a Republicii Moldova.

Raportul relevă o scădere semnificativă a numărului medicilor în sistemul public, care s-a diminuat cu 3,4 mii de persoane în anul 2013, comparativ cu 2000. Astfel, în anul 2012 gradul de asigurare cu medici (fără medici stomatologi) în Republica Moldova a fost de 29,6 la 10,0 mii de locuitori, ceea ce înseamnă că un medic deservește 338 de locuitori.

Totodată, distribuirea medicilor și personalului medical mediu este una neuniformă și se caracterizează prin concentrarea lor în mediul urban ( nouă din zece) și insuficiența în mediul rural (unu din zece)

Insuficiența de cadre medicale din domeniul ocrotirii sănătății este agravată de îmbătrânirea personalului medical. Prin urmare, dacă în anul 2009 doar 22,9% dintre medici erau pensionari, atunci în 2013 ponderea medicilor cu vârstă pensionară a fost de 27,8%. Totodată, fiecare al șaptelea lucrător medical mediu este de vârstă pensionară.

Ministerul Sănătății a primit o serie de recomandări de la Curtea de Conturi: să elaboreze o metodologie cu privire la estimarea necesarului de personal pentru sistemul de ocrotire a sănătății, să aprobe normative de personal pentru Centrele de Sănătate Publică Teritoriale, ajustate la structura și funcțiile actuale ale acestora, să revizuiască cadrul regulator actual de estimare a necesarului de personal medical și să elaboreze un mecanism de planificare strategică în funcție de factorii care influențează cererea și gradul de asigurare cu personal medical.

Pentru MedNews:Anastasia Rusu

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Tot mai puțini medici în spitalele din Moldova Reviewed by on . Mai mult de 40% din lucrătorii medicali au părăsit sistemul de sănătate în ultimele două decenii. Dacă în anul 1993 în acest domeniu lucrau 17,4 mii de medici, Mai mult de 40% din lucrătorii medicali au părăsit sistemul de sănătate în ultimele două decenii. Dacă în anul 1993 în acest domeniu lucrau 17,4 mii de medici, Rating: 0
scroll to top