18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Transplanturile iau viteză în Republica Moldova
Transplanturile iau viteză în Republica Moldova

Transplanturile iau viteză în Republica Moldova

Cea mai mari problemă pentru efectuarea acestor operații rămâne acceptul familiilor donatorului

26 mai 2014, 13:39

În Republica Moldova s-a efectuat recent al treilea transplant de ficat de la un donator în moarte cerebrală. Potrivit Agenției de Transplant, donatorul a fost depistat la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, unde a avut loc prelevarea ficatului, iar operația de transplant s-a desfășurat la Spitalul Republican.

În urma operației de transplant , un donator în vârtă de 75 de ani a salvat o persoană în vârstă de 42 de ani, cu insuficiență hepatică.

„Donatorul a avut un insult hemoragic și a intrat în comă avansată, iar după diagnosticarea cu moarte cerebrală, împreună cu echipa de transplant am revăzut lista de așteptare și am decis validarea cazului”, a afirmat Igor Codreanu, directorul Agenției de Transplant.

Asistența anestezico-reanimatologică s-a efectuat de către echipa de doctori de la Spitalul „Sfânta Treime”, iar prelevarea și transplantul organului se datorează chirurgilor din cadrul Spitalului Republican.

„Datorită acestei coordonări ideale dintre două spitale și două servicii anestezico-reanimatologice și chirurgicale am obținut un rezultat de succes”, a declarat pentru MedNews, Cornelia Guțu- Bahov, șef secției de reanimare a Spitalului „Sfânta Treime”.

Potrivit medicilor Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime” cele două momente dificile în tot acest proces de transplant de la o persoană în moarte cerebrală rămân menținerea pacientului în această stare și comunicarea cu rudele donatorului. Cornelia Guțu-Bahov susține că este important ca ruda să cunoască fiecare pas în diagnosticarea și tratamentul pacientului, ca într-un final să conștientizeze ireversibilitatea procesului. „E nevoie de sinceritate și de transpunerea noastră în pielea rudei, doar atunci comunicăm ușor și ajungem la înțelegere”, a mai spus Cornelia Guțu-Bahov.

Până în prezent s-au efectuat patru transplanturi de rinichi și trei transplanturi de ficat de la donatori în moarte cerebrală. Al treilea transplant de ficat menționat mai sus este premieră pentru Republica Moldova, deoarece este primul ficat prelevat de la donator în vârstă.

Echipa de anesteziști și reanimatologi ,care au menținut și au asistat prelevarea de organe

Echipa de anesteziști și reanimatologi ,care au menținut și au asistat prelevarea de organe.În foto Radu Avădănii medic reanimatolog,Mircea Mîța medic anestezist,Victor Garbuz medic reanimatolog,Gheorghe Străjescu vice-Director responsabil de probleme de transplant în SpitalulEchipa de anesteziști și reanimatologi ,care au menținut și au asistat prelevarea de organe.În foto Radu Avădănii medic reanimatolog,Mircea Mîța medic anestezist,Victor Garbuz medic reanimatolog,Gheorghe Străjescu vice-Director responsabil de probleme de transplant în Spitalul „Sfânta Treime”.

În foto: Radu Avădănii medic reanimatolog,Mircea Mîța medic anestezist,Victor Garbuz medic reanimatolog,Gheorghe Străjescu vice-Director responsabil de probleme de transplant în Spitalul Clinic Municipal ”Sfânta Treime”

 

Pentru MedNews: Djulieta Ardovan

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Transplanturile iau viteză în Republica Moldova Reviewed by on . În Republica Moldova s-a efectuat recent al treilea transplant de ficat de la un donator în moarte cerebrală. Potrivit Agenției de Transplant, donatorul a fost În Republica Moldova s-a efectuat recent al treilea transplant de ficat de la un donator în moarte cerebrală. Potrivit Agenției de Transplant, donatorul a fost Rating: 0
scroll to top