30 aprilie 2016

Acasă » Editorial » Un editorial cât o petiție contra nepăsării bufonice
Un editorial cât o petiție contra nepăsării bufonice

Un editorial cât o petiție contra nepăsării bufonice

19 martie 2015, 17:06

Subsemnata, solicit, cu respectul meritat, să examinați prezenta petiție în formă de editorial!

De dimineață sun la liniile verzi ale instituțiilor din sistemul de sănătate. Vreau să mă lămuresc dacă radiografia în scop curativ pentru persoana asigurată este acoperită din banii pe care îi achit pentru polița medicală. Mă zbat la solicitarea soțului care a acceptat să preia pentru o zi atribuțiile de „mamă” și să meargă cu copiii pe la medici. Mă sună!.. La indicația medicului de familie, pentru a exclude unele posibile complicații post-gripale, a primit bilet de trimitere pentru radiografia toracelui cu mențiunea: SERVICIU CONTRA PLATĂ. – De ce contra plată? – mă întreabă el indignat, știind că acest serviciu, la indicația medicului, intră în Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală și trebuie să fie gratuit.

M-a debusolat! Mi-am zis: ia să dau niște telefoane și să mă documentez…

Timp de o oră am reușit să sun la trei instituții de management din sistem ca să primesc trei răspunsuri DIFERIETE! Întrebarea a fost aceeași: „Serviciul de radiografie a toracelui, la trimiterea medicului de familie în scop curativ, pentru un copil, este sau nu gratuit?”.

Răspunsul Ministerului Sănătății: „Așa trebuie să fie. Dar de unde sunteți? Dacă din Chișinău, mai bine întrebați la Direcția Sănătate a municipiului Chișinău”.

Răspunsul de la Direcția Sănătate a municipiului Chișinău: „Trebuie să plătiți! Este ordinul 1491 și 1080 din 2014 al Ministerului Sănătății, care spune că serviciile radiologice sunt gratuite doar pentru persoanele din grupurile de risc cu TBC ori periclitante. Copiii nu intră în această listă”.

Răspunsul CNAM: „Dacă îndreptarea este făcută la indicația medicului de familie, serviciul este gratuit. Dacă e cu scop profilactic, ori din proprie inițiativă și nu faceți parte din grupurile de risc de îmbolnăvire cu TBC – atunci e cu plată. Medicul de familie decide!”.

Am rămas confuză, dar am convenit cu soțul să mergem pe mâna medicului de familie ca să nu scăpăm momentul oportun pentru începerea tratamentului. Soțul a plătit la casă, a revenit  la medic, ca acesta să constate că suspiciunea a fost eliminată și copilul e în afara pericolului de a face pneumonie. O problemă e rezolvată. Acum să ne lămurim cu banii… Pornesc de la supoziția că dreptul copilului meu la serviciile de calitate în sistemul de sănătate a fost încălcat.

Ordinile Ministerului Sănătății din 2014, la care a făcut referire Direcția Sănătate a municipiului Chișinău și despre care pe 17 octombrie 2014 a scris MedNews /nu-vom-mai-fi-obligati-sa-facem-radiografia-pulmonara-anuala/, țin de examenul obligatoriu și cel profilactic anual și se referă la depistarea tuberculozei.

Cazul meu ca și a sutelor de părinți care vin la medicii de familie programat, în scop curativ, pentru ca medicul să excludă apariția complicațiilor după o gripă ori altă afecțiune a căilor respiratorii, este gratuit și intră în Programul unic, regăsindu-se în Anexa 1, compartimentul I,  în lista investigaţiilor paraclinice efectuate la trimiterea medicului de familie.

Din păcate, situațiile în care ni se încalcă drepturile de pacient se întâmplă prea des. Nu sunt prima nici ultima care, deși îmi cunosc drepturile, accept ca cineva să mi le încalce. De ce? E vorba de timpul foarte prețios care mă face să acționez contrar spiritului civic, în favoarea sănătății copilului. Faptul că am primit trei răspunsuri diferite, chiar dacă unul, de la CNAM a fost corect, nu mi-a rezolvat problema în timp util. Cândva, retroactiv, voi putea demonstra nedreptățirea copilului meu, dar asta se va întâmpla atunci când voi merge cu bonul de casă, îndreptarea medicului unde scrie „cu plată” și cartela medicală la managerul Asociației Medico-Teritoriale Ciocana și la CNAM. Ce voi rezolva? Nimic! Îmi voi demonstra repetat că am dreptate când constat că la nivel de management nu există unitate. Ministerul Sănătății elaborează acte, iar managerii din sistem, la nivel de municipiu (poate și la nivel de raioane) și de instituție medicală le interpretează și le execută așa cum le convine. Din această cacealma au de pierdut toți!

Stimați manageri din sistemul de sănătate! Învățați să comunicați între voi. Învățați să colaborați în cazul anumitor norme legale interpretabile! Nu discreditați breasla și nu compromiteți sistemul de sănătate!

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Un editorial cât o petiție contra nepăsării bufonice Reviewed by on . Subsemnata, solicit, cu respectul meritat, să examinați prezenta petiție în formă de editorial! De dimineață sun la liniile verzi ale instituțiilor din sistemul Subsemnata, solicit, cu respectul meritat, să examinați prezenta petiție în formă de editorial! De dimineață sun la liniile verzi ale instituțiilor din sistemul Rating: 0
scroll to top