16 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Comunicate » ”Un mesaj de speranţă: Consumul de droguri – tulburări care pot fi prevenite şi tratate”
”Un mesaj de speranţă: Consumul de droguri – tulburări care pot fi prevenite şi tratate”

”Un mesaj de speranţă: Consumul de droguri – tulburări care pot fi prevenite şi tratate”

24 iunie 2014, 10:38

În anul 1987, în scopul implicării în consolidarea acţiunilor şi cooperării statelor membre, pentru o societate fără consum de droguri, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a decis, ca la data de 26 iunie, anual, să fie marcată Ziua Internaţională de luptă împotriva traficului şi consumului ilicit de droguri. Prin această manifestare ONU atrage atenţia opiniei publice şi guvernelor asupra consumului de droguri, ca una din cele mai stringente şi actuale probleme de sănătate publică şiatenţionează că acolo unde drogurile preiau controlul, nici individul, nici familia, nici comunitatea nu mai sunt în siguranţă.

Campania de comunicare din anul curent se va desfăşura sub sloganul ”Un mesaj de speranţă: Consumul de droguri – tulburări care pot fi prevenite şi tratate”.Scopul acestei campanii este de a sensibiliza membrii comunităţii pentru adoptarea unei atitudini active în prevenirea şi reducerea consumului de droguri şi încurajează tinerii de a plasa viaţa şi sănătatea proprie mai presus ca drogurile.

Prevalenţa consumului de droguri la nivel mondial constituie cca. 200 de milioane de oameni ( 5 % populaţie de la 15-64 ani au consumat droguri ilicite cel puţin o dată în ultimele 12 luni), 25 de milioane sunt dependente, iar 200 000 decedează de boli condiţionate de consumul de droguri.

În Republica Moldova traficul şi consumul ilicit de drogurirămâne a fi o problemă majoră de sănătate publică sporind morbiditatea şi mortalitatea populaţiei, şi o problemă socială, care duce la creşterea infracţiunilor.

Conform datelor furnizate de IMSP Dispensarul Republican de Narcologie, la data de 1 iunie 2014 se aflau sub supraveghere medicală 10131 consumatori de droguri ceea ce constituie 284,6 cazuri la 100000 populaţie, în creştere faţă de anul 2013 (276,2 la 100000). Numai în primele 5 luni ale anului curent au fost diagnosticate primar şi înregistrate 355 persoane bolnave. Cca. 78,6 % din cei afectaţi de consumul de droguri sunt tinerii de 19-35 ani, dintre care cca. 81,1% sunt bărbaţii celibatari ( date I semestru 2014), în majoritate cu studii medii; 36,4% îşi administrau drogul prin injectare şi 58,7% prin inhalare (fumat şi inspirare). Datele mai atestă o creştere a consumatorilor printre bărbaţi şi a ponderii utilizării drogurilor prin inhalare şi diminuarea utilizatorilor prin injectare.

De remarcat, că adolescenţii şi tinerii adulţi sunt cei mai vulnerabili la consumul de droguri ilicite şi constituie o prevalenţa de 2 ori mai mare decât în populaţia generală. În total, cca. 95% din persoanele care consumă droguri au vârsta de până la 30 de ani, le consumă din curiozitate pentru senzaţii noi sau din dorinţa să atingă o anumită stare psihică de bine, încercând să fugă de problemele cotidiene.

Un alt motiv vehiculat frecvent este teama că dacă refuză încercarea de a administra un drog vor fi respinşi de grup, iar presiunea grupului pentru a iniţia şi experimenta drogurile ilicite rămâne a fi mai puternică decât stima de sine, care adesea rămâne a fi sub nivelul aşteptărilor.

O altă problemă este şi lipsa de informare şi comunicare. Adesea persoanele care consumă droguri ilicite sunt dezinformate sau incorect informate, nu conştientizează sau sunt insuficient de conştiente privind riscurile consumului de droguri pentru sănătatea personală şi al statutului social al narcomanului pe viitor.

Amploarea fenomenului consumului de droguri a determinat autorităţile Republicii Moldova să adopte politici şi programe de combatere a narcomaniei şi narcobusinessului; de reducere a cererii şi ofertei de droguri; a iniţiat elaborarea şi adoptarea unui şir de măsuri legislative şi activităţi de prevenţie primară a consumului de stupefiante şi de tratament al utilizatorilor ilicit de droguri, inclusiv de contracarare a circulaţiei ilegale a drogurilor şi altele.

În combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri rămân a fi importante următoarele acţiuni:

De informare-educare-comunicare pentru:

–         Încurajarea copiilor, tinerilor şi adulţilor pentru a preţui sănătatea; informarea despre dauna utilizării drogurilor pentru sănătate şi societate şi necesitatea sporirii vigilenţei şi responsabilităţii adulţilor faţă de sănătatea şi viitorul tinerei generaţii şi prosperarea societăţii;

–         formarea abilităţilor şi asigurarea oportunităţilor întru alegerea corectă şi luarea deciziilor sănătoase, inclusiv evitarea utilizării drogurilor nocive;

–         antrenarea părinţilor, profesorilor, mass-media, ONG-urilor şi comunităţilor în organizarea şi desfăşurarea acţiunilor de importanţă în promovarea sănătăţii şi educaţia pentru sănătate în cadrul comunităţii, inclusiv de prevenire şi combatere a narcomaniei;

De evaluare a factorilor predispozanţi şi identificarea acţiunilor întru schimbarea tendinţelor negative, precum:

–         Monitorizarea pe întreg teritoriul a cultivării materiei prime autohtonă pentru producerea drogurilor – macului opiaceu şi cânepei indiene şi întreprinderea măsurilor de rigoare;

–         monitorizarea migraţiei populaţiei şi stoparea exodului;

–         depăşirea deficienţelor în promovarea şi realizarea măsurilor de prevenţie primară a răspândirii narcomaniei;

–         prevenirea fenomenul de abandon al copiilor, etc.;

–         crearea unui sistem de prevenire şi combatere a traficului şi consumului ilicit de droguri.

Un sistem eficient de prevenire şi combatere a traficului şi consumului ilicit de droguri trebuie să evalueze, monitorizeze, protejeze şi să îmbunătăţească starea de bine a societăţii şi a individului, să promoveze sănătatea publică, să ofere un nivel ridicat de securitate pentru cetăţeni şi să adopte o politică echilibrată în abordarea problemei drogurilor, care să includă prevenirea, intervenţia rapidă, tratamentul, prevenirea riscurilor şi reintegrarea socială, cu luarea în considerare a problemelor sociale şi medicale produse de consumul şi abuzul de droguri, în ansamblu, precum şi de policonsum, împreună cu substanţe psihoactive „legale” cum sunt alcoolul şi tutunul.

Sistemul pentru reducerea cererii consumului de droguri susmenţionat implică măsuri, precum:

–         prevenirea iniţierii consumului de droguri;

–         prevenirea consumului experimental şi evitarea devenirii (trecerii) în consum regulat;

–         intervenţii rapide în cazurile de comportament de risc;

–         adoptarea programelor de consiliere şi tratament argumentate ştiinţific cu oferirea întregii game de măsuri profilactice şi terapeutice existente;

–         asigurarea programelor eficiente de reabilitare şi reintegrare socială;

–         reducerea la maxim a consecinţelor medicale asociate consumului de droguri.

De menţionat că, în cadrul instituţiei medico-sanitare publice specializate – DRN, actualmente sunt implementate şi aplicate un şir de metode performante de tratament antidrog, de reabilitare şi recuperare psiho-socială, iar pacienţilor le este asigurată confidenţialitatea şi anonimatul. Anual în această instituţie cca. 70% din persoanele înregistrare sunt implicate în programe informaţionale, educaţionale, de profilaxie si tratament, fiind facilitat astfel succesul pentru reabilitarea şi reintegrarea socială a pacienţilor.

Pentru buna organizare şi desfăşurare a Zilei Internaţionale de luptă împotriva traficului şi consumului ilicit de droguri – 26 iunie 2014, Ministerul Sănătăţii a aprobat un Plan de acţiuni şi a dispus conducătorilor instituţiilor medico-sanitare publice să întreprindă activităţi ce ţin de sensibilizarea populaţiei privind consecinţele consumului de droguri pentru diferite grupuri- ţintă şi măsuri de prevenire – discuţii publice, instruiri, emisiuni radio şi TV, informaţii în presă; să asigure participarea activă a specialiştilor şi colaborarea lor cu mass-media în scopul promovării modului sănătos de viaţă şi acordarea serviciilor de consiliere antidrog şi să informeze autorităţile publice locale privind consumul de droguri şi măsurile care trebuie întreprinse în scopul ameliorării situaţiei.

Serviciul de presă şi relaţii cu publicul CNSP

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
”Un mesaj de speranţă: Consumul de droguri – tulburări care pot fi prevenite şi tratate” Reviewed by on . În anul 1987, în scopul implicării în consolidarea acţiunilor şi cooperării statelor membre, pentru o societate fără consum de droguri, Adunarea Generală a Orga În anul 1987, în scopul implicării în consolidarea acţiunilor şi cooperării statelor membre, pentru o societate fără consum de droguri, Adunarea Generală a Orga Rating: 0

La aceeasi tema

scroll to top